20 Април 2024събота13:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вредният данък "Москов"

/ брой: 242

автор:Мая Йовановска

visibility 70

Най-накрая здравният министър Петър Москов представи конкретни разчети за новия налог "вредни храни", който елегантно бе определен като данък "обществено здраве". С него ще се облагат четири групи храни и напитки, в които има повече захар, сол, растително масло и кофеин. Предвижда се данъкът да има различни ставки, а от него управляващите очакват приход от 150 млн. лв. годишно в бюджета.
Много приказки се изговориха преди огласяване на детайлното предложение. Над привидните шменти капели за ползата от въвеждането на подобен налог, зад което без съмнение стои основно апетитът за повече приходи в хазната, или желанието на Москов да запълни дупката в бюджета на здравната каса, има огромен, направо гигантски абсурд.
С въвеждането на Закона за храните, който бе многократно променян, в някои години дори повече от веднъж, и особено след като стана ясно, че ще влизаме в ЕС, основното изискване към всички храни стана тяхната безопасност. Не, че не бяха безопасни! Напротив - митичният БДС държеше нашата хранителна индустрия на много високо ниво и по отношение на качеството. Но Европа каза: качеството не ни интересува, то е ваш проблем, а и въпрос на покупателна способност, ние изискваме храните да са безопасни. За да покрият всички евроизисквания, фирмите трябваше да направят огромни инвестиции. Казано с думи прости, би трябвало всички произвеждани у нас храни, щом са стигнали до магазина, а оттам - до трапезата ни, да са безопасни. Бе създадена и Българската агенция по безопасност на храните. И така по закон, и ако този закон се спазва стриктно, а контролните органи си вършат работа, в България не би трябвало да има вредни храни. Още по просто казано - у нас по закон е забранено да има вредни храни. Е, това ако не е абсурд... А може би Москов се съмнява в работата на контролните органи? Или не признава европейското законодателство?
Апропо, представяйки статистика за заболеваемостта на българите в подкрепа на новия налог, Москов заяви: "Човек, който спори с тези данни, е идиот". Министър Москов, нима се съмнявате, че медицински противопоказания би могло да има за всяка храна или хранителна съставка, не само за солената, сладката или мазната? А колкото до идиота... Не му е за пръв път на министъра да не си мери приказките.
Въпросът е къде, как и кого ще удари налогът "Москов". Логиката на акушерите на новия данък е, че понеже е косвен, би трябвало да откаже крайния потребител от вредните храни, каквито у нас по закон не би трябвало да съществуват. Я го откаже, я не. Иначе у нас през последните години например наднорменото тегло и проблемите, свързани с него, се увеличават, но сме на последно място в ЕС по консумация на мляко и млечни продукти, които са мазна храна. Къде е логиката?
Бизнесът вече скочи срещу новия данък, защото той ще удари цените и те ще хвръкнат. А у нас близо 60% от населението е в риск от бедност заради изключително ниските доходи. За прехрана българинът дава над 1/3 от доходите си. Порция 300 г пържени в маргарин картофи ще поскъпне с 1,12 лв., а налогът на кило бисквити заради захар, сол и мазнини ще е над 5 лв. Пълно безумие! И логично по-ниско потребление. А с намаляване на потреблението ще се стигне и до загуба на работни места. Данъкът ще е пагубен за цялата икономика.
Имат ли мозък нашите управляващи? Не разбират ли, че данъкът "Москов" ще изпразни и без това прокъсаните ни кесии? И ще влоши и без това болното ни здраве. С новия данък това ни чака - още по-бедни и още по-болни.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ