05 Май 2024неделя00:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандално

Кметът на Нова Загора унищожава общинския музей

Местният градоначалник нарушава драстично законите и назначава "наши" хора в ущърб на целия регион и на развитието му

/ брой: 243

visibility 95

Йорданка Раданчева


Със значителния си фонд от над 40 000 фондови единици Новозагорският исторически музей се смята за един от големите исторически музеи в България. Водещо място заемат археологическите и нумизматичните материали, следвани от историческите документи и фотографиите от периода на Възраждането и новата история, етнографските и палеонтологическите материали.
Тези и още много хвалебствени думи ще откриете за Новозагорския исторически музей в Уикипедия, в различни туристически справочници, та дори и в сайта на Община Нова Загора. Казвам "дори", защото община Нова Загора от години полага усилия да затрие историческия си музей, имащ щастието и понастоящем да разполага с квалифицирани специалисти. Ако за Нова Загора и Новозагорския край се е чуло нещо по света, то е като за благословен от Бога район, в който най-старите обитатели на Европа са избрали да живеят дотолкова интензивно, че са го превърнали в "Мека на праисторията", рай за всички археолози по света, които са идвали тук, та покрай това и други хора да поискат да посетят Нова Загора.
И нека уточним - не общината, разбира се, а кметове на общината, от години водят война с единствената институция, която ги вкарва с положителна информация в централните медии.
Та, войната е с над 10-годишна давност...
По принцип, има го този феномен в България - в подобни културни институции да се назначават "наши" хора, изпаднали по ред причини от ръководни постове, или пък съпруги, дъщери, племенници и пр. пак на същите "наши" хора. Помня го от времето на социализма, когато работех в музея на малък град, но той сега шества още по-триумфално, тъй като за управляващите сферата на културата и съответстващите й институции си остават нещо като пето колело - ненужно, но пък когато ти потрябва, може да влезе в употреба.
Не знам кога и от кого е назначаван един от бившите директори на новозагорския музей - Иван Желев, но си спомням, че месеци наред той се беше барикадирал в музея и даваше отпор на подопечните си специалисти, на музейни уредници и археолози от цяла България, както и на цялата културна общественост, след като веднъж уволнен за некадърност и безстопанственост (2003 г.), бе възстановен на поста си от Върховния касационен съд (следващ обичайната практика при подобни казуси на българските съдилища). Тогава ставаше въпрос за липси, унищожени етнографски и други материали, бракувани картини и пр. неуредици, причинени от попаднал не на мястото си човек.
Колко вреди е нанесъл Желев не е ясно. Ясно е обаче, че поука за вредата от подобни назначения не е извлечена. Когато след последните парламентарни избори последва смяна на ръководствата на областните управи, от поста заместник областен управител на Сливен трябваше да си иде и новозагорецът Пейчо Пейчев. И къде-къде да му се намери място - директор на музея в Нова Загора. Колко вреди и колко пропуснати ползи заради това назначение има, не би могла да установи и най-компетентната комисия, но въпросът този път стигна и до НС. За неправомерното назначение от парламентарната трибуна алармира депутатът проф. Станислав Станилов. Съгласно Закона за културното наследство, директор на общински музей може да бъде само лице със степен "магистър" по специалност от съответното професионално направление (история и археология) и притежаващ тригодишен професионален опит. Пейчо Пейчев няма нито ден професионален опит и е магистър по педагогика. Назначен е без конкурс, в нарушение на чл.28, ал.6 от Закона за културното наследство и чл.8 от Закона за закрила и развитие на културата. И двата закона предвиждат участие на Министерството на културата при конкурса за музеен директор.
След официално зададения въпрос последва проверка от министерството, в резултат на която на кмета на община Нова Загора Николай Грозев е издадена принудителна административна мярка. В срок до 30 работни дни той следва "да предприеме действия по спиране изпълнението на функциите на Пейчо Пейчев като директор на ИМ-Нова Загора и да осигури управлението на музея от лице, което отговаря на изискванията по чл.28 ал.5 от ЗКН, като издаде заповед за временно изпълняващ длъжността директор... до провеждане на конкурс за същата длъжност. В срок до 60 работни дни кметът на община Нова Загора да издаде заповед за провеждане на конкурс за длъжността директор... И единият, и другият срок вече са изтекли, тъй като административната мярка е издадена на 3 юли т.г.
Покрай непрестанните "главоболия" (протест, стачка, гражданско неподчинение, питания), които колективът на музея създава на новозагорските кметове с борбата си за адекватно съхранение, управление и социализиране на богатото историческо наследство в общината, той, колективът, казват, влязъл в очите на общинската управа като непослушен и неподдаващ се на заповеди свише. Наказанието е музейните уредници винаги да са с възможно най-минималната заплата - понастоящем 450 лв.
В настоящия момент кметът на Нова Загора Николай Грозев сигурно има по-неотложни задачи от тази да организира конкурси за нещо, което е пето колело в неговите приоритети. Осигуряването на следващ мандат е такава неотложна задача. Колкото до санкцията за неизпълнение на наложената принудителна административна мярка - глоба от 2000 до 5000 лв. за физическо лице и от 5000 до 10 000 лв. за едноличен търговец или юридическо лице - пари все ще се намерят. Ако се стигне до нея, де...

                "Сливен Днес и утре"
           (С малки съкращения. Заглавието е на редакцията)


Феодали под чадъра на ГЕРБ


Велиана Христова

Кметът Николай Грозев стана медийно известен тази година с това, че поръси пътищата в Новозагорско с 50 кг захар срещу катастрофи. Това, с което бе медийно неизвестен, са безобразията му. Министър Вежди Рашидов в последния работен ден на парламента преди изборите - на 9 октомври т.г., в отговор на втори въпрос на проф. Станилов нямаше как да не потвърди всички закононарушения, извършени от кмета Грозев. Назначеният от него директор Пейчо Пейчев е бивш зам. областен управител на ГЕРБ в Сливен, неуспял кандидат-депутат на ГЕРБ и съдружник в "Пейчеви 7" ООД (търговия, хотелиерство, строителство, имотни продажби и пр.) Като магистър по педагогика Пейчев по никакъв начин не може да оглавява музей. Той "е назначен за директор на Историческия музей в Нова Загора на постоянен трудов договор с изпитателен срок от 3 месеца, който преминава в безсрочен трудов договор. Трудовото правоотношение не е възникнало вследствие на проведен конкурс и е в нарушение на Закона за културното наследство и на Закона за закрила и развитие на културата", заяви Рашидов. Тъй като задължителните предписания на МК не са изпълнени, министърът обяви, че на Грозев трябва да се състави акт по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
Не е случил на кмет Историческият музей в Нова Загора. Въпросът е защо министерството не е предприело нищо цял месец, след като е изтекъл срокът, в който Грозев е бил длъжен да освободи  Пейчев и да обяви конкурс, но не го е направил? Пейчев продължава да директорства. Нещо повече, Грозев не само не е наказан или даден на прокуратурата, ами напротив - издигнат е отново от ГЕРБ за следващ мандат като кмет и този път е подкрепен... и от ДПС.
Това е "благодарност" за новия тормоз над археолозите на музея, за занемарените уникални паметници в района, плод на проучвания на поколения археолози. Тук е знаменитата могила при Караново, която е европейски еталон за датиране на праисторическите периоди; тук е центърът по праистория с музейна сбирка, изграден при Караново с финансовата помощ на специалисти от Залцбург, работещи с проф. Васил Николов от НАИМ-БАН. Тук е селищната могила при с. Дядово, където работи най-продължителната у нас българо-японска експедиция под ръководството на проф. Диана Гергова, също от НАИМ; тук е изграденият с помощта на Япония атрактивен център за туристи при Дядово и една от малкото прекрасни бази у нас, в които може да се работи наука и да се обучават студенти. В Новозагорско се намират интересни тракийски могили, където пък археологът от музея Веселин Игнатов откри напълно запазена колесница от времето на траките. И т.н. Вместо обаче районът да се развива като научна и туристическа дестинация, древните паметници и новите съоръжения са оставени сами на себе си. Имахме идеи с японските колеги за развитието на Дядово, бяхме замислили да се направи там и японска градина, общината не проявява никакъв интерес, всичко пропада, каза проф. Гергова. А както заяви бившият директор на музея Красимир Велков, археолозите са под постоянен тормоз и поради некомпетентността на директора Пейчев и нежеланието на кметството не могат да кандидатстват дори за един проект с европейско финансиране. Самият Велков бе назначен за директор с конкурс през 2004 г. след уволнението на Желев, а след това - освободен, когато съдът върна Желев на поста, въпреки стачката на колектива. ДУМА писа за тези скандали през 2009 г. По това време Николай Грозев вече бе кмет. Тогава той каза за ДУМА: "В музея цари страх". Ако тогава е било страх, сега какво е?
Попитали радио Ереван може ли да се унищожават перспективите за развитието на цял регион и кмет да нарушава закон след закон, държавата да знае това и никой да не му търси сметка, а да го лансира все повече и повече? Може, ако кметът е от ГЕРБ и ГЕРБ е на власт, отговорило радиото.



Кметът Грозев ръси пътищата със захар...

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1339

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1312

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1183

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1359

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1562

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1309

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1301

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1513

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1324

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1449

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ