24 Април 2024сряда16:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Местни избори 2015

Инж. Андон Ризов:

Трябва промяна във визията на Сандански

Ще направя всичко по силите ми, за да подобря икономическото състояние на общината, казва кандидатът за кмет, издигнат от БСП

/ брой: 243

автор:Мария Нинова

visibility 1475

АНДОН РИЗОВ е роден на 21 март 1957 г. в Сандански. Завършил е ВИАС, специалност промишлено и гражданско строителство, има и специалност международен маркетинг. Три мандата общински съветник от БСП в Сандански. Женен, с две деца. Кандидат за кмет на община Сандански, издигнат от БСП, с щ 4 в интегралната бюлетина и водач на листата на БСП за общински съветници.


"Години се занимавам с проблемите на местното самоуправление и имам виждане за тяхното решаване"


- Защо решихте да се кандидатирате за кмет на община Сандански?
- Защото получих подкрепата на общинската организация на БСП в Сандански. Без кандидат на левицата хората щяха да останат без възможност за реален избор. Всички останали кандидатури са проводници на дясното или на корпоративни интереси, включително и тези, които се крият зад етикета "кандидат на гражданското общество" или "независим". Чувствам се задължен да помогна на моите съграждани, които се нуждаят от истинска лява политика, от солидарност и справедливост, а никой друг кандидат не им я предлага. Увереност ми дадоха множество разговори с хората от община Сандански, страната и чужбина, които добре ме познават от години и според които моята кандидатура е най-подходяща. Местната власт се нуждае от подготвени, но преди всичко от почтени хора. Много години се занимавам с проблемите на местното самоуправление и имам виждане за тяхното решаване. Да стана кмет не е самоцел. Това е отговорност, задължение и много работа от първия до последния ден.
Живея в Сандански, тук е семейството ми, близките, приятелите и колегите ми. В града е преминала младостта ми и тук възнамерявам да изживея старините си. Затова съдбата на Сандански не ми е безразлична.
Моята мечта е в близките години в община Сандански със своя чудесен средиземноморски климат, красиви природни и исторически забележителности, лековити минерални извори, кристално чист въздух и прекрасни, трудолюбиви хора, с общи усилия да върнем: на селата - живеца, детската гълчава и усмивката на старите хора; на общинския център - славата на "Белия град" Сандански - международен балнеоложки, туристически и културен център, осигуряващ добро качество на живот със съхраненото си културно-историческо наследство и природни дадености, развита градска инфраструктура, балансирана и конкурентоспособна икономика.
- На какво заложихте в предизборната кампания?
- Кампанията е изпълнена със срещи с избиратели в трите основни района - Мелнишки, Склавски и Сандански, от периферията към общинския център, като целта е да посетим всяко населено място и квартал, където да представим нашите кандидати. Залагаме на позитивна, толерантна и градивна кампания, насочена към и за хората, на нашите подготвени, компетентни и почтени кандидати, и на срещите лице в лице.
- Как оценявате работата на общината в последните години?
- През последните години в общината се реализираха основно три по-големи проекта: "Епископската базилика" от V-VI в. на обща стойност 6 157 446 лв., от които 5 100 000 лв. по ЕПРР; "ЕКОКАМПУС" Сандански по проект "Създаване на екокампуси - като средство за засилване на трансграничното екологично образование и обучение" по програмата за "Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г., на обща стойност 1 634 559 лв., от които 1 389 375 лвв. по ЕФРР; "Корекция на река Санданска Бистрица - градски парк Сандански" на обща стойност 931 473 лв., от които 791 172 лв. по ЕФРР. Дотук - добре. За съжаление те са видни само за хората, които не живеят в града, а извън него. Да не говорим, че и трите закъсняха в пускането.
От средата на 2013 г. до август 2014 г. се  работи и по газификацията на Сандански. За близо година половината град бе разоран и тотално запрашен в най-усиления за туризма сезон, а целта така и не бе постигната. Свидетели сме на спешни ремонти след току-що завършени строителни работи, което говори за устойчивостта и качеството на дейностите по приключили вече проекти.
За общинския център пари се намериха, но се забравиха другите населени места в общината.
Хората се дразнят от кампанийността, особено преди избори, а всъщност става въпрос за изпълнение на решения, взети години по-рано. Така стана с подмяната на тротоарните плочки по главната улица. Цели четири години не стигнаха за това, а работата можеше да се случи само за месец. Другият пример е пътят от Сандански до с. Поленица, работата по който "отлежава" близо 12 години, но сега, в първата седмица на октомври, за два дни бе асфалтиран.
- Какво трябва да се промени в община Сандански?
- Все повече жители искат промяна на статуквото. Промяна във визията на общината. Промяна в репутацията й. Промяна към по-добро за всяко населено място и всеки жител. Общинската администрация е необходимо да се преобрази и да обслужва максимално бързо и внимателно гражданите. Новата визия за развитие на община Сандански ще бъде израз на приемственост, не тотално отричане, а съхраняване и доразвитие на изграденото. Част от нашите цели са увеличаване на инвестициите за подобряване на икономическата база; стабилизиране, развитие, създаване на нови общински предприятия, благодарение на които ще разкрием нови постоянни работни места; развитие на много добра социална, спортна инфраструктура и местни услуги за повишаване качеството и стандарта на живот; развитие на туристическия потенциал; развитие на конкурентоспособна работна сила; благоустрояване; енергийна ефективност и независимост.
- Какви са основните проблеми в общината?
- Един от най-големите проблеми е безработицата. Общината има малко възможности да създава работни места директно. Може да го прави, само ако раздува щата си, което не е желателно. Общината трябва да съживи и енергизира старите и да създаде нови общински предприятия, добри условия за нови работни места. Основната възможност за решаване на проблема е местният бизнес. Именно условията, които създава общината, трябва да предизвикват частните фирми да строят, да развиват нови производства.
Проблем е изключително лошата инфраструктура. Над 90% от улиците в града и около 99% в селата се нуждаят от ремонт.
Проблем за жителите и гостите на община Сандански е паркирането. Построиха се малки хотелчета, къщи за гости и жилищни сгради, но за паркинги малко се мисли. Придвижването по тротоарите в общинския център е истинско изпитание, защото са заети или от паркирани автомобили, или от дърва, строителни материали и отпадъци. Необходимо е да се помисли за нова транспортна схема.
Друг основен проблем е подземната инфраструктура - водопровод и канализация. Авариите са всекидневие. Проблемно е и здравеопазването в малките населени места. Там хората са предимно възрастни, по-трудно подвижни и общината трябва да намери начин да подсигури присъствие в определено време на общопрактикуващи лекари.
- С какви проблеми се сблъсква организацията на БСП в града?
- В момента БСП в община Сандански няма нерешими проблеми, като изключим застаряващата членска маса на село, но тя е вярна и винаги ще разчитаме на нея. В града ситуацията е по-различна - има много новоприети членове, които с голямо желание и ентусиазъм се включиха в тази предизборна кампания. Всички наши кандидати за кметове са в активна възраст и имат добра перспектива. Партийните членове, които не се включиха активно в кампанията, се броят на пръсти - зависими са и се страхуват за работата си.
- Какви хора очаквате да застанат зад вас?
- Разчитам на обикновените хора, на онези, които срещам всеки ден, на тези, с които приказвах за първи път при срещите ми по селата и в кварталите на града. Разчитам на младежите, на трудовите хора, на социално слабите, на хората в неравностойно положение, на пенсионерите, на хората с малък и среден бизнес, на хората, търсещи работа и достойно съществуване, на всички наши членове, съратници, симпатизанти, членовете на техните семейства, на почтените, на загрижените хора, на недоволните, на хората с проблеми, на всички, които желаят да се завърнат в родния край и със знанието, опита и труда си да допринесат за по-добър и по-достоен живот за всички в тази община.
- Ако станете кмет, кое ще е първото нещо, което ще направите?
- Ще благодаря на избирателите за доверието, което са ми оказали. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да подобря икономическото състояние на общината, заетостта и доходите. Първите ми стъпки ще бъдат: промяна в управленския екип; основна ревизия на договорите по европейските проекти и на всички договори с висока стойност, които са за инфраструктурата, ревизия на състоянието на общината, за да стане ясно къде и какви са нерешените проблеми, какви действия трябва да се предприемат. Ще променя работата на общинската администрация - тя ще бъде насочена към по-голяма достъпност, ефективност, откритост и справедливост, както и спазване на законността. Тук трябва да работят експерти, които да разбират от своята работа, които са отворени към гражданите. Нужно е администрацията да стане по-дружелюбна и по-прозрачна към инвеститорите. Ще се формират екипи, които да работят за по-бързо придвижване на документацията и реализиране на инвестиционните намерения.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ