18 Април 2024четвъртък14:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От класическия до "антибелия" расизъм

/ брой: 245

автор:Иво Атанасов

visibility 1560

Двама чернокожи американци на почетната стълбичка на победителите изслушват химна на страната си боси, с наведени глави и с черни ръкавици на вдигнатите си във въздуха ръце. Това са олимпийският шампион на 200 метра от Игрите в Мексико през 1968 г. Томи Смит и бронзовият медалист Джон Карлос. Юношеското ми тогава съзнание е запечатало техния протест срещу расовата дискриминация най-вече заради необичайната смелост. Нужна е небутафорна дързост, за да си позволиш такава демонстрация пред очите на целия свят, и то само броени седмици след убийствата на бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг и на кандидат-президента на демократите Робърт Кенеди. По това време кръговете, които не приемат някои от конституционно закрепените американски ценности, са не само са силни, но и безцеремонни. Имаше ги тогава, има ги и сега. На САЩ им трябваха 232 години, докато се решат да изберат първия си чернокож президент. Който пък наскоро по повод зачестилите убийства на невъоръжени афроамериканци от бели полицаи бе принуден да признае, че походът срещу расизма не е приключил.
Третият на почетната стълбичка е белият австралиец Питър Норман, спечелил сребърния медал. Неговата далеч по-неизвестна съдба бе припомнена наскоро в интернет (http://www.webcafe.bg/sportcafe/oshte-sport/id_710412276_Koy_e_iztritiyat_byal_chovek_ot_tazi_snimka?). Заради солидарността му със Смит и Карлос Австралия подлага Норман и семейството му на жестоки атаки. Предлага му да заклейми протеста на двамата си колеги, но той отказва. Не го включва в отбора за следващата Олимпиада, въпреки че многократно е покрил норматива и на 200, и на 100 метра. Не го удостоява дори с покана за гост на Игрите в Сидни през 2000 г., макар и до днес националният рекорд на 200 м да е негов. Принуден да изкарва прехраната си като касапин, получава гангрена, изпада в депресия, пропива се и през 2006 г. умира. "Ако нас ни биеха, Питър трябваше да се изправи срещу цяла нация и да страда сам", казва Джон Карлос. И това се случва в напредналата и уж напредничава Австралия!
Същевременно в Европа се нижат събития, определяни от някои като "антибял расизъм". Френската евродепутатка Надин Морано, която е с умерени, а не с крайни възгледи, бе подложена на ожесточена критика заради изявлението си в телевизионно предаване, че Франция е "юдеохристиянска страна на бялата раса, която приема чуждестранни лица". Разяснението й, че това е казано още от Де Гол и че е "многовековен исторически факт", не можа да спре вълната от шок и гняв, особено сред политиците. Бившият президент Саркози, лидер на партията, в която членува Морано, настоя тя да бъде извадена от избирателните листи за предстоящия регионален вот. Което е дълбоко лицемерно, защото тъкмо Саркози започна да връща стотици роми от България и Румъния в родните им страни. Водачът на листата в Източна Франция Филип Ришер пък окачестви като "пагубно" въздействието на споделеното от Морано мнение върху предизборната кампания. Стигна се дори дотам да се напомни на Франсоа Оланд, че като кандидат-президент е обещал да работи за премахване на думата "раса" от конституцията и че това час по-скоро трябва да се случи.
Непредубеденият наблюдател може дълго да се чуди и мае. Защото знае, че коренното население на Франция е християнско и бяло. И че тъкмо от неговите среди произлизат прочутите философи, писатели, поети, композитори, художници, скулптори, извоювали още през средните векове културно превъзходство на Франция в Европа. И няма как да скрие удивлението си, че е дошло време изброяването на подобни факти да е повод не за гордост, а за скандали. И че дори израз като "коренно население" се смята за ужасяващо противоречащ на политическата коректност.
Е, добре, думата "раса" ще се махне от конституцията, но няма ли с това да се избодат очи, вместо да се изпишат вежди? Нали с това ще се заличи и критерият за дискриминация по расов признак и за престъпления по расови подбуди - явления, които така или иначе съществуват? Или ще се разчита на Устава на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека и пр., където тази дума е налице? Няма ли това да доведе до колизия между вътрешното и международното право?
Въпросите могат да бъдат много. И няма как да не са много, след като заличаването на думите не може да заличи съществуването на расите, колкото и те да са в процес на смесване. И след като за недопустимо вече се приема самото признание за наличие на раси, наред и дори вместо дискриминацията по расов признак. Ето как се тласкаме от едната крайност към другата, сякаш не си даваме сметка, че трябва да преодоляваме всеки расизъм - както класическия, така и "антибелия".
Други текстове от автора на: www.ivoatanasov.info
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ