25 Април 2024четвъртък22:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Радка Аргирова:

Засега не ни дебнат непознати вируси

Новата терапия на хепатит С е много голям успех, фирмите доставчици обещават по-масово лечение у нас през 2016 година, казва известната вирусоложка

/ брой: 246

автор:Ева Костова

visibility 1568

Проф. д-р Радка Аргирова е завършила ВМИ - София, и за кратко време е работила в Окръжна болница - Габрово. След конкурс става редовен докторант по вирусология в Института "Ивановски" в Москва, където успешно защитава дисертация. В София работи последователно в Института по онкология и Института по обща и сравнителна патология - БАН, на модели миши и птичи ретровируси. През 1980-1981 г. е стипендиант на Фондация "Хумболт" отново по ретровируси. Специализирала е и в САЩ.
През 1985 г. след участие в конгрес в Хамбург получава щам от проф. Роберт Гало, донася го в БАН и с това у нас се започва работата по СПИН. Пред 1987 г. се открива организираната от нея първа лаборатория по СПИН, същата година у нас започва и контролът на кръвната банка за вируса. Впоследствие е представител на България, а после и на Източна Европа в Глобалната програма по СПИН - Женева, експерт по оценка на националните програми на Конго, Филипините и др. За 2 години е зам.-министър на здравеопазването. От 2000 г. досега е председател на Научното дружество по вирусология, лектор в МУ, Биологическия факултет, член на постоянно действащи комисии към МЗ, МОН, МОСВ, постоянен дългогодишен консултант по вирусология на Казахстан. Сега е вирусолог в болница "Токуда".

 

"Грипната инфекция е в състояние да влоши всяко хронично заболяване - ваксината помага"

- Професор Аргирова, да започнем с това, което ваши колеги предложиха наскоро, а именно - да се криминализира деянието, ако пациент укрие, че има СПИН или носи вируса на хепатит Б и С. Българският лекарски съюз отрече да е настоявал за това, но въпреки всичко остана доста горчивия привкус на заплаха към пациента за това, че е заболял. И то не винаги по негова вина...
- Аз и много мои колеги сме, меко казано, възмутени. Разбира се, ние ще реагираме, това е невероятно. Не може да се връщаме 30 години назад. България има толкова хубаво законодателство по отношение на инфекциозните болести, не може да се връщаме назад. Има проста причина за това - някои от заразените въобще не знаят, така че такива хора да бъдат инкриминирани просто не мога да си го представя. Това първо. Второ, възможно е човек да е заразен, но докато стане позитивен, трябва все пак да минат 3-4 седмици, говоря за ХИВ. Още в края на първата седмица при хепатит Б човек ще бъде положителен, при хепатит С често пъти след 3 месеца чак се появяват симптомите. Как може някой да каже нещо, което не знае. Всичко това, за което говоря, е т.нар. прозоречен период, това е период, в който няма антитела и не може да се установи, че човек е заразен, за да може да го съобщи. Добре, ами ако в това време има витална индикация примерно за операция, за някаква лекарска намеса, при която има кръвозагуба или каквото и да е нарушаване целостта на лигавиците, съдовете. Ще бъде оставен човекът така ли? Това е невероятно направо. Не мога да си представя, че това излиза от лекари. Нашите лекари много добре знаят как трябва да се пазят: добре, като видят, че е заразен, ще си сложат ръкавици, като не знаят, няма да си сложат. Така ли? Е, как може такова нещо? Това се наричат универсални предпазни мерки. Ами хайде да им кажа аз, че може да има, и най-вероятно има вируси, за които още не знаем, че съществуват. Какво правим?
- След отпечатъците на Москов май множко идва и такова предложение?
- Отпечатъците аз не мога да ги коментирам. Това, което знам, е че в никоя страна няма  практика за вземане на отпечатъци при медицинска грижа. За мен това е много грубо вмешателство в личните данни. По този въпрос в България има Комисия за защита на личните данни и затова аз не съм тази, която ще каже.
- Става очевидно за всички, че вместо да решаваме истинските проблеми на здравеопазването, се занимаваме с необмислени, глупави дори идеи.
- Ще се върна на предишния въпрос.  Извинявайте, но един лекар, когато е започнал да учи медицина, знае много добре, че всичко може да му се случи да срещне. Много добре знае това. И ако не е искал да среща това или онова, просто да се откаже от медицината и да отиде примерно в модния бизнес, ще вижда само красиви жени и хубави парфюми, красоти, да отиде там. Ние сме лекари, че ние, ако тръгнем да се дистанцираме от нашите болни, каквито и да са те, къде отиваме?
- Дойде сезонът на вирусите, вие сте привърженик на ваксините, както заявихте на конференция в Благоевград, организирана от Фондация "МОСТ". Но по традиция, както всяка година, пак се питаме - да се ваксинираме ли или не?
- Тази година ни нападат два щама грип А и грип В, всъщност двата грипа са много близки един до друг, за тях е и съставът на ваксината, която е актуална. Препоръчва се изключително на възрастните над 65 години, на всички, страдащи от хронични сърдечносъдови и дихателни заболявания. Защото грипната инфекция е в състояние да влоши всяко хронично заболяване. Това е идеята и затова препоръчваме горещо това ваксиниране.
- Иначе е право на избор на всеки.
- Разбира се, право на избор е и с това си право на избор дали приема или не всеки показва лично отношение и личната си отговорност или безотговорност към проблема. Бабите са вкъщи наистина, никого не срещат, никого не виждат, но идват внучетата и ги заразяват, бабите боледуват, след това пък заразяват другите внучета...
- Вие твърдите, че в един от Съединените американски щати е въведена задължителна имунизация? Това не ограничава ли свободата на избора?
- Въведена е в Калифорния за децата. Тук говорим за имунизационния календар в детската възраст, който имаме и ние, това е наредба, нормативен акт на Министерството на здравеопазването.
- Защо напоследък темата за имунизацията на децата възбужда такъв интерес?
- Вижте какво, това са грешно разбрани схващания за свобода, за информираност, за права на човека. Аз само едно ще кажа - например когато искаме вкъщи да си сменим електрозахранването или ВиК, викаме специалист и разговаряме, не правим всичко сами. С фризьорките часове на ред обсъждаме каква прическа искаме. А когато става дума за здравето, взимаме решение сами. Ами потърсете специалистите, разговаряйте с тях!
- По ваши думи, българинът е с "избледнял" имунитет. Така ли е наистина?
- Не мога да кажа това за всички българи, подозирам обаче, че да. Може би се дължи на лошо хранене, по-точно неправилно хранене, на може би по-бедна на белтъци храна, което е важно. Но иначе според науката имунитетът "избледнява" след 65-годишна възраст.
- Говори се, че вече се търсят ваксини и срещу болести, които не са вирусни - например срещу диабет и т.нар. автоимунни заболявания?
- Да, работи се много. За ваксини срещу хламидии например, срещу херпес симплекс 1, 2, срещу цитомегаловирус, Ебщайн-Бар. Това са все хронични инфекции, те вече са настъпили, което означава, че ролята на намесата става вече съвсем друга - не предпазване от инфекциите, а лечение. И затова говорим за терапевтични ваксини, а не за предпазни. Това е нов клон във ваксинологията.
- Дори за някои онкологични заболявания става дума. Възможно ли е?
- Да, вече има даже една успешна ваксина срещу рак на простатата, както чета в американската литература, прилага се много внимателно при болни със специални индикации.
- Има ли нови вируси, които нападат българина?
- Нови вируси засега нямаме. Има едно съобщение на МЗ, че двама души в Европа, не в България, вече са донесли вируса, този новия, близкоизточния вирус, "Мерс" се нарича. Той е вирус, който не е от групата на грипните, има вече няколко смъртни случая за съжаление. Пренася се от камили и от камили става заразяването.
- Сега при това преместване на народи от близо и далеч има ли рискове?
- Всички специалисти са инструктирани, има специална инструкция на МЗ във връзка с този вирус - да се внимава при хора, които идват от Арабския полуостров, да се изследват, да се разпитват колко време са били, какви контакти са имали, и според една информация от МЗ имало съответните тестове. Аз не съм ги виждала.
- Нещо още важно за вирусологията?
- Засега можем да кажем само, че много голям успех има с терапията на хепатит С, много голям. След терапията вирусът просто изчезва. Чакаме 2016 година, според фирмите доставчици на тази терапия някъде към 1 април 2016 г. ще започне лечението у нас по-масово. Ще бъдат предоставени съответно списъци на болни хора, по специални показания, на които да се предостави това лечение.
- Още няма индикации, че здравната каса ще поеме това лечение.
- Знам много добре, но говоря за фирми, не говоря за плащане като клинични изпитания.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ