Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Денят след...!

Николай Коев

27. Октомври 2015 , брой: 247   1470   2Може би в мокрите си сънища лекоатлетът Цветан Цветанов е махал за сбогом на БСП. Може би дори е бил сигурен, че обръгналата в битки стара червена състезателка ще бъде демонстративно задмината от повратливата спринтъорка в турскосиньо трико и по този начин ще я изрита от второто място на стълбичката на победителите. Може би, но не би. Над столетната партия все пак и въпреки очевидните си болежки успя и на тези местни избори да удържи позицията си на втора политическа сила. И независимо че резултатът далеч не удовлетворява многобройните леви симпатизанти, а мисля и ръководството на БСП, то очевидно носителката на изконната идея за по-голяма социална справедливост се утвърди окончателно като единствената алтернатива на ГЕРБ. А това, въпреки горчивината на отстъплението, налага пълна и безкомпромисна мобилизация на съществуващия огромен партиен ресурс. Непримиримо възправяне срещу мрежите от схеми за измами и лично облагодетелстване, следене под лупа от левите представители в местната власт на действията или бездействията на управляващите. 
Това, което се случи на 25 октомври, едва ли изненада някого, включително и в редовете на левицата. В създадената от ГЕРБ обстановка на арогантно високомерие дори не се стигна до нормален политически дебат в предизборния период. Естествено управляващите имаха своите аргументи да странят от дискусиите, защото при не един техен представител с голяма доза вероятност на повърхността можеше да изплува крещящата некомпетентност. И току-виж нещата се обърнали. Затова къде по-лесно е да се заложи на отработени схеми, в които по спуснати "отгоре" клишета се говори за космически постижения в инфраструктурата, пречиствателните станции, буйни европейски потоци към общините заради евролюбовта към ГЕРБ и все в тоя дух. А безсрамно се отминава повсеместната нищета и мизерия на преобладаващата маса от българите. Сериозен принос за което наред с плеядата от грабливци в сбъркания ни и нескончаем преход имат и сега управляващите със съдействието на готови на всичко за власт партийки от миманса.
Чета във форумите, че Цветанов трябвало да покаже на левите как се печелят избори. Добре е, че хората все пак осъзнават какво издевателство се извършва над тяхната съвест, над правото им да изберат свои представители на местно ниво. Все пак те не са слепи и виждат провала на ЦИК в деня на вота със срива за часове на нейния сайт наред с тези на ГРАО, ОИК в София и МВР. Било, твърдят от злополучното "Информационно обслужване" (някак се набива думата "обслужване"), масирана атака на хакери. Т.е. на противници на също злополучния и нескопосан опит на президента да вмени на българите чрез референдум да гласуват електронно. Хайде, стига - правят ни съвсем на балъци. Нали хората на проф. Константинов са най-големите специалисти? Защо точно сега не се справят с палавниците в мрежата? Меко казано, доста странно поведение по време на избори с предизвестен по мярата на ГЕРБ резултат. Как да не е гарантиран крайният резултат, когато си впрегнал да ти служи цялата държавна машина, когато пред теб подпоясно коленичат основни електронни и всякакви други медии, когато с телевизионни трикове от селски вечеринки практически отрязваш правото на председателя на основната опозиционна партия да изрази свободно своето мнение преди изборите, когато при вота водачът на ГЕРБ нарушава закона и обявява публично своя избор, когато търговията с гласове, шантажът и измамите вървят с традиционно пълна сила. С една дума - машината Цв.Цв. работи перфектно и явно не подбира средства, а преследва единствено целта, независимо от трудно поправимата травма за цялото общество.
Не е прав доброжелателят от форума, че левицата трябва да се учи от ГЕРБ на правене на избори. Спечелената с трикове победа отдалечава властниците от хората, губи се доверието между тях и естествено крайният резултат е все пак печален. На БСП не са й необходими такива победи, а истински. Основани на действителни резултати, взаимно доверие и искреност. Едва тогава можем с добронамерени и разумни партньори да вървим напред в нелекото време и да се изправим решително пред неговите сериозни предизвикателства.
Затова голямата лява партия е длъжна да продължи с реформите и учейки се от неудачите и грешките, да търси честно път към сърцата на хората. И не само към верните си привърженици и симпатизанти, но и към младите и най-широки слоеве от населението. Към всички, които са готови да разкъсат оковите на натрапената на Европа либералдемокрация и да прегърнат вечно живата и особено актуална и днес идея за по-голяма социална правда. Но не като утопия, а като реална политика, в реално време, осъществявана от реална партия с реални цели за доброто на хората.

 

Ivo Naidenov, не ни

Ivo Naidenov, не ни подценявайте! Както ние редовите социалисти и симпатизанти, така и ръководството на БСП сме наясно с положението и процесите. Но едно е да знаеш, а друго е да промениш хода на историята. Защото това са процеси в света, а не само в България. Както се вижда ЕС е безсилен да влияе, а ти искаш БСП да промени хода на историята. Ние в БСП добре осъзнаваме какво можем да променяме и какво не можем.

Това не е тотален провал на БСП, защото резултатите на БСП са подобни от 2014 година. Това е оцеляване на БСП засега. Разбира се, че не сме доволни, но повярвайте ми, че на всички нива социалистите направиха почти невъзможното, за да запазят БСП. Има няколко безотговорни изключения, като примерно във Видин, но и там ще се вземат сериозни кадрови решения.

Не гледайте само БСП, а вижте как са смачкани национално и по общини всички останали партии. Не говоря за ДПС, която е само в етнически райони и такива с ислямско население. Но и те са в тежко положение, защото компенсират голям отлив на български турци - като подкрепа със заместване с циганско населени, което е много несигурна стъпка, защото това население е крайно нестабилно и противоречиво в политическото си поведение.

Погледнете какво се случи с левите партии в бившите социалистически държави. Примерно в Полша - къде е лявата партия, къде е и Солидарност?

Ами да вземем Гърция. Къде е "Пасок"? Затова БСП трябва да продължи лявата тенденция от последната година и не прибира отново отцепници и ренегати.

Очевидно е, че времето след Станишев е недостатъчно за тотално затвърждаване на лявата тенденция в БСП и затова резултатите са такива, каквито са.

Няма нужда от истерии и паники, а от последователна, методична и упорита работа в посоката наляво!

П.С. Ако имате предвигд появилото се напоследък тук недоразумение "Петров" - на всяко гърне мерудия, той първо не е социалист, а в последната си реплика си показа просташката същност.
И един наистина приятелски съвет. Не пишете с главни букви. Няма да станете по-убедителен, а само ще се принизите до простите герберасти, драскащи тук и там, а мисля, че Вие не сте като тях.

ТОва че левисата е разделена

Това че левицата е разделена не е никакво откритие на Андрейчо, който е един от работещите в тази посока. Той първо се писа еврокомунист, после социалдемократ. Сега какъв е - не знаем. Аз писах в един коментар преди изборите, че и Христос с апостолите да поставим начело няма да е коренно различно, защото въпросът е много по-дълбок от смяна на този с онзи. Това е въпрос на процеси в света след предателството на социализма, започнал от кликата на Горбачов и поставил света в тотален хаос след тази най-голяма реставрация в световната история. Сега най-погрешното би било да спре олевяването на БСП, което някои кръгове ще опитат.

БСП не трябва да прибира предателите, които я изоставиха отскоро, а да продължи с леви политики, за които пишем тук в коментарите от създаването на сайта(нови пазари, освен ЕС, държавен контрол над банките по отношение приоритетите в кредитирането, държавни регулации в стратегическите отрасли, елементи на държавен капитализъм(като междинни стъпки към бъдещия социализъм, държавни инвестиции в структуроопределящи отрасли и иновационни такива , вместо неолиберален хаос ) и леви критерии за водена политика на всички нива в БСП, да се въоръжим с постоянство в тази посока, с търпение и рано или късно зомбираният народ ще разбере истината. Нещата и в света се променят, и е въпрос на време, постоянство, упоритост в преследване на целите за социална справедливост, солидарност, общочовешки ценности.

И накрая предлагам на приятелите и съмишлениците тук да разгледат резултатите от изборите по общини. Ще забележат нещо, за което никой не говори и пише.

Веднага се набива на очи, че в повечето(особено областни градове, а и общини) ГЕРБ, чрез листите на кметовете си, които имат еднакъв номер с тези със съветниците просто е смачкал останалите партии. И точно тук единствено БСП е успяла донякъде да се задържи с двуцифрени числа. Останалите в повечето случаи гравитират с по няколко процента.

Това е много опасна тенденция и ако народът не се осъзнае ще докара еднопартийна система(от олигархичен тип), от която уж всички пищяха в тези 25 години.

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"