28 Март 2024четвъртък22:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кольо Колев:

В сравнение с парламентарните избори ГЕРБ губи около 80 хил. гласа

Отвратителна картина на абсолютно безхаберие и некадърност видяхме в "Арена Армеец", категоричен е социологът

/ брой: 247

автор:Мария Нинова

visibility 1093

- Господин Колев, какъв е коментарът ви за предварителните резултати от местния вот?
- Първо да подчертая, че са предварителни резултати и благодарение на т.нар. организация на изборите сигурно още ще чакаме за окончателния краен резултат. На първо четене учудващи са тези странни проценти, които някои социологически агенции изнесоха, най-вероятно да са верни 80%, 60% и т.н. за кандидатите на ГЕРБ. И ясно показват това, което мнозина изследователи знаят, че ГЕРБ е една добре смазана машина за избори.
Основно ГЕРБ печели в по-добре икономически развитите общини, по-богатите, където има по-малко безработица. Съвсем естествено там ГЕРБ се представя добре. Като цяло в страната, пак говорим с уговорката, че става дума за предварителни резултати, забелязваме доста ниска избирателна активност. Въпреки че избирателните списъци бяха редуцирани, изборната активност е значително по-ниска, отколкото на предишните местни избори. Съдейки по предварителните данни, в сравнение с парламентарните избори ГЕРБ би трябвало да губи някъде около 80-90 хил. гласа, в този смисъл да е слязъл малко под 1 млн. БСП също губи, като основната причина ясно се вижда и в резултатите от изборите. Тук ясно виждаме разцеплението на левицата - Татяна Дончева и Георги Първанов са успели да вземат част от левите избиратели и това се отразява като цяло и на БСП. Може би тези, които имат най-голямо основание да се радват, са Реформаторският блок, който има доста добри резултати на тези избори. Говоря за това изчисляване на гласовете за общински съветници и прехвърляне върху партии. Въпреки че има много подводни камъни при такова директно прехвърляне. На много места те се явяват в коалиции - реформатори и патриоти, реформатори и т.н., но като цяло като че ли имат сравнително добро представяне в порядъка между 8 и 9%. АБВ, ясно е, взима своите приблизително 4%, говоря за национално равнище. Ако трябва наистина да се направят добри сметки, те трябва да бъдат направени след окончателното обявяване на резултатите и да бъдат обект на много по-сериозен, по-дълбок анализ. Защото тук, малко или много, тези избори не знам дали изненадаха изборната администрация и отговорните за тях по провеждане, но беше безпрецедентен хаос.
- Как ще коментирате случилото се в "Арена Армеец"?
- Като поредната българска работа. Да не можеш да предвидиш елементарни неща - колко хора ще ти дойдат, колко хора трябва да поемеш, какви условия трябва да осигуриш, за да тече безпроблемно работата. Това е въпрос на елементарна организация, която би трябвало да бъде създадена. Вместо това те жертват хората. Отвратителна история и абсолютно безхаберие и некадърност.
- Ваши колеги коментираха, че влизаме в един авторитарен режим.
- Не, не мисля, че става въпрос за това. Може би са имали предвид, че ГЕРБ овладява доста лостове на местната власт и едновременно с това се чувства относително стабилно в централната власт. Не смятам, че става въпрос за това. Друг е въпросът, че така се отвързват ръцете за претакане на държавни фондове, европейски фондове, игра между центъра и общините. Но това са по-скоро икономически проблеми, отколкото политически.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ