Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Петрол и вода

Вили Гаврилова

18. Февруари 2011 , брой: 41   646   0Много добре за нас, ако Русия се откаже от "Бургас-Александруполис", няма да сме ние виновни. Това рече завчера корифеят Дянков, току преди срещата вчера в Рим за петролопровода. България от идването на ГЕРБ на власт досега по този въпрос се държи като ущипана мома - хем сърби, хем боли. Бойко Борисов ошашави Путин още на срещата им в Москва - едва ли не него пита дали на нас ни е изгодно, дали няма заплаха за околната среда. Тия въпроси трябваше да си ги е изяснил, още преди да тръгне от летището. Путин после ни го рекна: ако не щете, ваш проблем - без вас и толкова. А правителството ни до ден днешен си изяснява...
Какво правят руснаците с умни държави като Турция, Италия и Израел знаем. Подписаха договор за "Син поток" през 1997 г. и за 8 години го построиха и го пуснаха в действие на 2000 м дължина под Черно море. А ние 4 години вече се плетем във въпроси за петролопровода. МОСВ не одобри ОВОС и го върна за доработка през ноември м.г. Сега още 6 месеца чакаме да се направи нов. Да, ама Дянков реши, че докато няма ОВОС, няма да плаща задълженията ни към проектната компания. И натрупа дълг за България 7,3 млн. евро. А в това време Русия плаща. Естествено, тя е в правото си сега да компенсира с намаляване на разходите за проекта. И докато искаме да изкараме Русия виновна, България натрупа и маса пропуснати ползи. Щото от такъв инфраструктурен проект расте БВП, идат пари. Ако още 6 месеца се туткаме, и дългът, и пропуснатите ползи ще растат. А Русия накрая (има си опит с Турция) ще прехвърли парите към алтернативния "Джейхан". Дянков ще отлети отвъд океана. А ние ще пием една студена вода.    

 

 

Няколко думи

 • 25. Юли 2017 143
  869
  0

  Тъжни неща проумява средностатистическият член на БСП след вчерашния телевизионен гастрол на съпартиеца му Георги Гергов.
  Проумява, че совите пак не са това, което са. Проумява, че на това, дето той му вика "кауза", съпартиецът му вика "лична амбиция".
  Съпартийци са си, ама единият, обичащ се дотам, че се назовава в...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"