19 Април 2024петък13:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знание

Всичко читаво - под ножа

В езиковите гимназии намаляват драстично часовете по природни науки и по езика; в БАН учените ще получават колкото чистачките

/ брой: 253

автор:Велиана Христова

visibility 44

Негативните последици от новия училищен закон започнаха да се проявяват и да сеят напрежение, още преди да се е променило каквото и да било в средното образование. Проектите на МОН за нови учебни планове, които са обявени в сайта на министерството за обществено обсъждане до 9 ноември, съдържат орязани часове по отделните предмети, разместване на натоварването в различните години, струпване на много часове в едни класове и липсата им в други и пр. А от броя на часовете зависят хорариумите и заплащането на учителите, възможно е да се стигне до освобождаване на стотици педагози. Странно е, че синдикатите едва сега започнаха да разбират какво се случва, след като преди това изразяваха одобрение за закона. 
ДУМА писа подробно какво се променя в учебните планове на общообразователните училища и на профилираните гимназии без засилено чуждоезиково обучение. Причината за промените е, че новият закон промени структурата на образованието, намали с една година прогимназията (VІІІ клас премина към гимназията), а самата гимназия се раздели на два етапа - в първия се учат задължителните общообразователни предмети, а във втория се набляга на профилите. И в двата етапа учебните планове вече не са еднакви за училищата, а всяко училище само подбира какви предмети да въведе извън задължителните. Което означава, че децата дори

в сродните училища ще имат различна подготовка

Първите лястовички, предвестници на хаоса, вече се появиха. В самото министерство изглежда нямат ясна визия какво и защо правят. МОН отначало обяви, че удължава учебната година за І до VІІ клас. След това обаче в проекта за наредба за нов учебен план се появиха съвсем други срокове, а преди четири дни зам.-министър Ваня Кастрева обяви трети вариант - имало възражения от родители и учители и затова удължаване на годината щяло да има само с една седмица за І клас и с по две седмици за ІV и VІІ клас. Така МОН отстъпи от едно свое правилно намерение - за удължаване на броя на учебните седмици в различните класове, тъй като е добре известно, че никъде в Европа децата не учат толкова малко и нямат толкова дълги ваканции като у нас.
При този предизвестен хаос езиковите гимназии, които са едно от най-добрите постижения на българската образователна система, се надяваха, че разбъркването ще ги отмине, тъй като за тях структурата не се променя - те и досега приемат след VІІ клас и обучават гимназистите от VІІІ до ХІІ. Не би. Проектът за нов учебен план за тях намалява драстично задължителните часове по важни предмети като математика, химия, физика, биология, география. Причината е, че според закона до Х клас трябва да се вмести цялата задължителна подготовка, а в последните две години да се увеличат профилиращите и избираемите дисциплини. Не знам кому е дошло наум, че елитните досега езикови училища оттук насетне трябва да учат почти символично основни дисциплини. Като че ли МОН ги превръща просто в езикови школи. Но и това не е така, тъй като според проекта задължителните часове по основния език за петте години се намаляват съществено - от общо 1204 досега на 926. Единствено в първата година - в VІІІ клас, се запазват досегашните 648 часа. В останалите класове

часовете по езика са намалени... двойно!

Очевидно, за някого е много важно да унищожи най-читавия модел в просветната система.
Математиката за езиковите е намалена в Х клас от 108 часа досега на 72 часа, което свива задължителното обучение по този предмет с 36 учебни часа. Историята пък е натъпкана масирано в ІХ и Х клас, а в ХІ и ХІІ изобщо се премахва! Най-неприличното намаление обаче е за природните науки, които досега се изучаваха до ХІ клас включително. Според новия учебен план за езиковите, природните науки ще се учат само от VІІІ до Х клас, при това - със силно намален брой часове. Така задължителното изучаване на химия в тези гимназии се намалява от 198 часа сега на 162 часа. Биологията се свива до 162 учебни часа (досега за нея има 216 часа). Физиката пък остава със 162 часа от VІІІ до Х клас, а досега е била с 229 часа. География също няма да има в ХІ и ХІІ клас, а общият й хорариум се намалява с 31 учебни часа. Дори музиката е от VІІІ до Х клас и се свива с 18 часа. Информатиката се премахва изобщо от задължителния план за езиковите гимназии, а с 90 часа годишно остава само информационни технологии. Философията е напъхана цялата до Х клас (психология, логика, етика изобщо изчезват), като и броят часове за философията се намалява с 36. Затова пък се появява предмет гражданско образование от ІХ до ХІІ клас, който заменя и сегашната дисциплина свят и личност. Някои педагози вече видяха в това "ново идеологизиране на училището".
Осакатяването на знанията на учениците, според апологетите на закона, би трябвало да се компенсира с избираеми часове. Само че какви предмети ще изберат училищата зависи от ресурсите им и от директорите. Освен че възможностите в различните общини са различни, всеки директор ще може да се разправи с неугодните нему учители като две и две четири. Сбогом на елитните училища!

Атака срещу Софийския университет

Човек не може да не забележи, че напоследък удари се стоварват масирано върху елитните структури в образованието. Софийският университет не е идеален, но е единственото българско висше училище, което се нарежда на видимо място в международните класации - и като образователна, и като научна институция. Останалите наши висши училища са далеч след него. Освен това Алма матер е сред малкото наши вузове, които все още държат на академичното качество и не се поддават на профанизация и комерсиализиране. Ама, видите ли, оставали незаети места при приема. Разбира се - първо, СУ поддържа природни науки като физика, химия, биология, в които обучението е по-трудно и желаещите в цяла Европа са малко. Второ - СУ, макар да прави няколко класирания, не скубе пари, не вдига таксите, не приема все пак куцо и сакато на всяка цена, както правят доста наши вузове, в някои се влиза дори без диплома за средно образование.
В последния месец обаче сме свидетели на очевидна атака срещу Софийския университет. Първо из повечето медии ненадейно се пръкнаха едни и същи обилни информации, че вузът имал милионни дългове и значи не е гъвкав, не може да си докара пари и да се разплати. Хейтъри активно подхванаха темата, стигайки до истински плювни в интернет. Софийският университет обаче успя да докаже, че не дължи сумите, които се спрягат, и дори получи от НАП удостоверение за това. Този факт, разбира се, бе огласен под сурдинка, далеч не тъй помпозно, както първата атака. Веднага след това обаче се появи нова неприятна за СУ информация - че одиторите на Сметната палата са отказали да заверят финансовия му отчет за 2014 г. В петък СУ разпространи позиция, в която се казва: "Създава се впечатление, че атаката срещу най-авторитетното висше училище в България продължава, доколкото в доклада с оценката на екипа нямаше резерви, а в официалното становище, връчено лично от директора на отдела, извършил проверката, отчетът се заверяваше с резерви. Изключително странно е, че днес Сметната палата на база на същия доклад оповестява различно от това становище".
Защо да се лъжем, странните неща, които се случват около СУ, имат връзка с едно-единствено нещо - там след две седмици има избори за нов ректор, очевидно имаме работа с целенасочени предизборни мурафети. 

Финансова примка за науката

Всички клетви на властта за приоритет на образованието изглежда ще се сведат до увеличението със 70 лв. заплати на учителите. Тепърва се очаква да станат ясни конкретните параметри на бюджет 2016 в частта му за образование и наука. Засега се вижда, че за персонала в средното образование са предвидени едни 14 млн. лв. повече, а за вузовете парите са с 3 млн. лв. по-малко от тази година. Драстична е картината обаче по отношение на науката. В актуализираната бюджетна прогноза за 2016-2018 г., приета от МС, думата наука изобщо липсва. От окончателния вариант е премахнато дори едното изречение, което съществуваше през април т.г. в проекта на МФ за този документ. Изречението казваше, че за БАН се дават едни 400 хил. лв. повече заради увеличената вноска в европейската служба Eumetsat. С една дума, парите за БАН остават същите като тази година, които, както знаем, не покриват дори заплатите и няма нито лев за научни изследвания. Ако минималната работна заплата за страната се вдигне наистина на 420 лв. от 1 януари 2016 г., асистентите и главните асистенти във водещата ни научна организация (единствената, която имаме в международните класации на първите 100 научни организации в Европа), ще получават заплата колкото чистачките в институтите - 440 лв. Направете повече място на терминал 2!     
Е, как да не види човек, че ударите на властта, когато ГЕРБ я притежава, се стоварват особено тежко върху елитните институции на образованието и науката у нас? Всичко читаво, което все още диша, трябва да бъде унищожено...
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ