29 Март 2024петък12:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СБП отбеляза Деня на народните будители

Боян Ангелов съобщи, че съюзът усилено работи над нов проект за Закон за защита на българския език, писменост и словесност

/ брой: 253

автор:Боян Бойчев

visibility 2070

Съюзът на българските писатели и Съюзът на ветераните от войните на България организираха тържество по повод 1 ноември, Деня на будителите, което се проведе в Централния военен клуб, както ДУМА писа. В словото си за празника председателят на СБП Боян Ангелов каза, че времето, в което живеем, е не по-малко страшно за българската словесност от времето на Паисий Хилендарски и определи като национални предатели всички онези, които посягат на литературната ни класика и се стремят да извадят от учебниците творби на Христо Ботев, Иван Вазов, Захарий Стоянов, Пею Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров и други безсмъртни писатели.
Г-н Ангелов обяви, че СБП усилено работи над нов проект за Закон за защита на българския език, писменост и словесност, който ще бъде внесен за обсъждане и приемане от парламента. Председателят на писателския съюз благодари на министъра на отбраната Николай Ненчев и на д-р Иван Сечанов, председател на СВВБ, за ползотворното съвместно сътрудничество, плод на което е и излязлата в издателство "Български писател" книга "Пера при патроните" - очерци за български писатели-участници във Втората световна война (което ДУМА представи). Доц. д-р Иван Сечанов в словото си също подчерта своето задоволство от сътрудничеството с българските писатели и връчи на Боян Ангелов юбилеен медал "70 години от победата над фашизма".
По случай Деня на будителите Управителният съвет на СБП удостои с почетни грамоти писателите Александър Томов, Анита Коларова, Бойка Асиова, Бранко Цветкоски, Вера Ганчева, Владимир Стоянов, Георги Чаталбашев, Георги Пенчев, Георги Ралчев, Георги К. Спасов, Георги Стоянов, Деян Енев, Димитър Милов, Ели Видева, Здравка Евтимова, Ивайло Диманов, Иван Карадачки, Иван Попиванов,  Илия Богданов, Лъчезар Селяшки, Ненчо Славчев, Николай Милчев, Пламен Панчев, Романьола Мирославова, Светозар Казанджиев, Станислав Пенев, Станко Нацев, Тодор Каракашев и Филип Марински. Почетни грамоти на СБП бяха връчени и на доц. д-р Иван Сечанов - със знак "Златен Пегас", на поета Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища, на белетриста Златимир Коларов - председател на Съюза на лекарите-писатели, и на кмета на община Бургас Димитър Николов.
Наградените поети прочетоха пред присъстващите свои нови стихотворения. Поетичен поздрав към колегите си - писатели отправи  поетът Петко Огойски, рождената дата на когото съвпада с Деня на будителите - 1 ноември.
На чаша вино радостта на наградените споделиха колегите им Драгомир Шопов, Пею Богданов, Пенка Чернева, Минко Танев, Стоянка Боянова, Атанас Капралов, Мая Вапцарова, Красимир Петров, Благовеста Касабова, Велин Георгиев, Йордан Милев, Лъчезар Еленков, Димитър Кралев, Марин Калонкин, Виктория Катранова, Нико Стоянов, Петър Андасаров, Янко Станоев и още много други.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ