27 Април 2024събота00:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кънчо Стойчев:

България час по-скоро се нуждае от силна опозиция

Не съм далеч от мисълта, че хаосът, създаден по време на изборите, е старателно поддържан, смята социологът

/ брой: 253

автор:Мария Нинова

visibility 1513

КЪНЧО СТОЙЧЕВ е роден на 11 май 1960 г. в София. Завършва социология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. заедно с Андрей Райчев основават първата частна агенция за социологически изследвания в България

"Наблюдаваме години наред как БСП не генерира нови кадри, някак елитът на тази партия е запушил кадровото израстване"

- Господин Стойчев, след приключването на балотажа на местните избори може ли да се каже, че ГЕРБ са авторитарна партия?
- Категорично не. Това не може да бъде извод от едни избори. По-скоро може да бъде извод от това как се упражнява властта, но не от самите избори. Колкото до безобразията, които бяха допуснати, те наистина са изключително, извънредно големи. Безспорно основната вина за тези безобразия е на управляващите от ГЕРБ, но безобразията не се дължат на авторитаризъм, а на други неща.
- На какви?
- Подценяване на изборния процес, завишено самочувствие, фиксиране в преследване на по-висок резултат. Не съм далеч от мисълта, че хаосът, създаден по време на изборите, е старателно поддържан с оглед възможности за интервенция върху изборния резултат, тъй като ми е трудно да си представя, че все пак добре организирана партия, каквато вече е ГЕРБ, може да допусне такъв хаос поради недоглеждане.
- В нощта на балотожа Цветан Цветанов показа карта на България - цялата в синьо. Колко дълго според вас може да продължи съществуването на това управление?
- Въпросът е насочен изцяло към състоянието на опозицията в България. Опозицията в България в момента е БСП. За съжаление наличието на карта, цялата в синьо, не е само заслуга на организационните умения на ГЕРБ или на натиск, или на други неща, а на изключителна слабост и слабо представяне на БСП. Това, че лидерът на БСП Михаил Миков с огромна гордост твърди, че е запазено второто място, е смехотворно. Истината е, че второто място е запазено само формално погледнато, по същество БСП на тези избори загуби второто си място. Човек може да се гордее с второ място тогава, когато е близо до първия, а в случая виждаме дистанция от 2, а по някои показатели - и 3 пъти, спрямо първия и същевременно отсъствие на дистанция спрямо третия. Дали картата ще бъде синя и колко ще бъде синя, не е само въпрос към ГЕРБ, а преди всичко към БСП. И моята тревога за страната и демокрацията е свързана с БСП на първо място.
- Какво се случи с БСП на тези избори?
- Това са третите избори, в които БСП е в негативен тренд. Това, което се случва, не е само по себе си повод за жалейка, но повод за жалейка е, когато човек влошава резултатите си и не погледне като мъж в огледалото да види къде е сбъркал и да отстрани грешките си, да тръгне напред по нов начин. БСП на трети избори поред се представя все по-лошо и по-лошо, без да направи необходимите изводи.
А тези изводи са: партията е вътрешно разцепена, има причини за това, има загуба на електорат и на доверие към БСП. Има провал на кадровата политика на партията. Наблюдаваме години наред как БСП не генерира нови кадри, някак елитът на тази партия е запушил кадровото израстване, виждаме едни и същи хора. Проблемът не е единствено в самоцелното сменяне. Сега всички ще питат дали трябва Михаил Миков да си подаде оставката. Не мисля, че оставката на Миков е най-важното. Най-важното е реален, трезв поглед какво се случва и още по-смело действие как да бъде преодоляно случващото се.
България час по-скоро - не днес, а вчера, има нужда от силна опозиция. И не мога да разбера в този момент къде е опозицията - в парламента вече е на дневен ред новият бюджет и се говори за 5,4 млрд. лв. нов заем, успоредно с това се внася актуализация, трета поред, надхвърляща всякакви представи за харчене в страната, изпадаме в тежък дългов колабс... Не виждам БСП да върши нещо по тези важни въпроси.
- Смятате ли, че това ръководство на БСП може да направи трезвата оценка, за която говорите?
- Във всички случаи това ръководство трябва да понесе своята отговорност и не мисля, че точно то ще се справи с това. Не бих отивал на персонално равнище, пак казвам, не е проблемът в една или две личности, не е проблемът само в Михаил Миков. Той е сравнително отскоро лидер, така че би могъл да има кредит на доверие и възможности. Проблемът е в изводите, в оценката на ситуацията и в намирането на верните решения за преодоляването й.
Не може така да продължава и левицата да е разцепена. Трябва да се направят всички необходими стъпки за обединението й. Не може да има такова кадрово задръстване в БСП толкова много години. Трябва да се вдигнат бариерите пред новите способни хора, които биха искали да намерят политическа реализация от страната на левицата в държавата. БСП е запушена, от дълго време е запушена.
- Как се стигна до това запушване?
- В партиите като част от обществото еднофакторни развития няма. Всичко се дължи на множество фактори, на много дейци на левицата, не би било справедливо да натоварваме само един. Но така или иначе, ръководството е колективно и то трябва да намери мъжеството да открие колективните решения.
- Реформаторският блок и ГЕРБ си размениха реплики за кмета на Плевен. От РБ казаха, че "Плевен падна", а Бойко Борисов отвърна, че ако бил отишъл в града, щяла да спечели неговата партия. От думите му излиза, че е играл срещу партията си.
- В типичния си стил Борисов им обърна внимание и им каза "Оставих ви на спокойствие да спечелите един-два града, бе, слабаци". Каза им го доста по-учтиво и допълни: ако бях на терена, резултатът щеше да е друг. Най-вероятно е прав - ако беше отишъл 1-2 пъти в Плевен, вероятно резултатът щеше да е друг.
- Местните избори затвърдиха ли стабилността на правителството?
- Да, правителството получава едно потвърждение и тези избори няма как по друг начин да бъдат интерпретирани, освен като стабилизиращи настоящото управление. Всяка друга интерпретация би била чиста глупост и политиканстване. ГЕРБ спечелиха една от най-големите победи на местни избори в България. Как ще употребят тази победа е съвършено друг въпрос. Но не може ден след изборите да не отчетем факта, че в момента настоящото управление се стабилизира в резултат на местните избори.
- Реформаторският блок също се държи като голям победител. Има ли право?
- Във всички случаи РБ не намали своето влияние, не слезе надолу. Те твърдят, че са взели повече. Може би обективната преценка означава удържане на резултата, но дори един удържан резултат не можем да го тълкуваме като провал. Във всички случаи РБ успя да се утвърди в четири областни града - къде с помощ, това е друг въпрос. На фона на факта, че БСП за пръв път в историята на местните избори, доколкото си спомням от по-ново време, напуска тези избори без нито един областен град.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ