19 Април 2024петък16:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Не ги корете

/ брой: 259

автор:Николай Коев

visibility 1849

Има едно цвете, което като го полееш обилно с изхвърляна от организма ни телесна течност, повяхва. Естестено става дума за мушкатото. Та на такова именно препикано растение ми приличаха тези от управляващите, които гузно обясняваха оттеглянето на текстовете от проектобюджета, орязващи правата на трудещите се в сектор "Сигурност". Ама диалогът и съгласуването щели да продължат, защото реформата трябвало да започне, и то без отлагане, по социоложки витиевато анимираха обществеността. А тя, милата, сякаш е обхваната от необратима деменция и не вижда със сетивата си на какъв пангар е например полицията. Вехтите им колици, работещи на бензинови изпарения, неспретнатите униформи, непривлекателен труд в студ и пек при постоянен стрес и риск, досадното тракане по управленията на повсеместно изхвърлените от употреба пишещи машини, постоянният психологически натиск от политически насажданите за ръководители амбициозни некомпетентници. Пък и всичко друго от прекалено дългия списък на мизерното съществуване на този основен стълб на сигурността. Та на това ли им завидяха властниците? За 20-те заплати при пенсиониране и малко по-дългия отпуск ли? Или чисто и просто са седнали с калкулатора и решили да пестят средства за дейност, където за жалост твърде рядко се режат лентички, пък и репортерските камери, когато ги допуснат, показват по правило грозната, но все по-натрапваща се у нас страна на живота.
Странна и не само в този случай е логиката на властниците в момента. Ако изобщо я има. Защото при сполетялата ни псевдодемократична безпътица службите за сигурност са един от малкото останали стълбове на остатъчна държавност. Та дори от параноичен стремеж да запазиш властта си би трябвало да укрепваш т.нар. силови структури, а не да ги рушиш. Защото разпадането им води до трагични последствия и антидържавност, в които не е удобно и дори не си "струва" да управляваш. Или във все още сигурните кабинети са обсебени от престъпната "синя" глупост, че облагодетелстваните труженици от МВР, армията, разузнаванията и съпътстващите ги служби са порочен остатък от времето на соца, който трябва да бъде изкоренен. При това наред с дълбоко лъжовната и порочна мантра за зловещата роля на ДС (какъв удобен мотив за некадърни комплексари) се прави зловещ опит да се противопоставят хората под пагон на техни събратя от също тежки професии. А при това се забравя за риска, труда при непрестанен стрес със скромен материален ресурс при съвсем не високо заплащане, по-строгият морален регламент за личността поради естеството на работата в условията на ограничена публичност и секретност. Всичко това, уважаеми псевдореформатори и проводници на чужди интереси, се възмездява щедро в нормалния свят. Направете си справката дори само за Европа, а защо не и за Балканите, и ще съзрете, ако все още имате патриотична сетивност, че нормалните държави възмездяват далеч по-щедро хората от т.нар. силови и секретни служби. И техните привилегии не са обект на обсъждане от която и да е политическа конюнктура, да не говорим за публичен дебат с достъп на медиите.
    Имам усещането, че в цялата тази драма около протестите в МВР има много демагогия. Та до обществените средства за поддържането на що-годе сигурност ли опряхме? Я погледнете какво планирано източване на ресурс се върши в енергетиката, инфраструктурата? И не само, а навсякъде, където има кяр. А може би прекомерното награбване на външни дългове е стреснало властта, която сега под прикритието на реформи се стреми да ограничи разходите? Изглежда много нелицеприятни въпроси се насъбраха след местните избори. Пък и победата като че ли замая главите на печелившите, които си въобразиха, че могат да прокарат без дебат и със сила реформи в силовите структури. Е, там това не се получава. А защо, би трябвало да знаят и онези представители на първата политическа сила, които са служили в МВР, а и не само там.
Накрая ми се иска да спомена нещо твърде неприятно, но все пак свързано с неоправданата с нищо завист срещу големите пари на "ченгетата" (една от оскъдните думи в речника на демократите). Направил ли си е някой труда да проучи колко години след пенсия средно живеят представителите на службите за сигурност. Скромният ми опит от общуването с тези достойни хора показва за мнозина - съвсем не много. Стресът погубва бързо хората на дълга, за които впрочем държавата е отчислявала в НОИ солидни средства. Така че, уважаеми трудещи се с различни професии вече в заслужен отдих, помислете си, че вероятно и от тези пари в общата осигурителна каса се плащат вашите пенсии. И не корете "ченгетата", те не са виновни за нищо.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ