02 Май 2024четвъртък01:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спомени и юбилеи на пловдивска сцена

В града под тепетата ще отбележат 80 години от рождението на диригента Месру Мехмедов с концерт на 12 ноември

/ брой: 259

автор:Пенка Калинкова

visibility 2020

Ще се съживи споменът за забележителния диригент Месру Мехмедов с юбилеен концерт в негова памет. Пловдивските симфоници ще отбележат 80 години от рождението му на 12 ноември в Концертна зала. Месру Мехмедов бе главен диригент на Пловдивската филхармония, името му се нарежда до тези на Влади Симеонов, Руслан Райчев и Добрин Петков. Диригент на юбилейния концерт ще бъде Мартин Пантелеев, а солист  - младият Николай Маринов, лауреат на конкурса American Prote'ge' International Concerto Competition, Ню Йорк - 2014 г., ученик от класа по пиано на Светлана Косева в НУМТИ "Добрин Петков". Наградата за талантливия пианист бе неговата изява в прочутата Карнеги хол в Ню Йорк. Програмата на концерта в Пловдив в памет на Месру Мехмедов включва Менделсон - Увертюра "Сън в лятна нощ", Сен Санс - Концерт за пиано 2 в сол минор, оп. 22, Брамс - Симфония 2. На събитието са поканени негови роднини и бивши музиканти от филхармоничния оркестър, които са работили с маестрото.
Месру Мехмедов е роден през 1935 г. във Велико Търново, завършва гимназия в Дряново, където основава и дирижира училищния хор и оркестър. През 1955 г. ръководената от него група стига на финал на Младежкия музикален фестивал в София. В Ленинградската консерватория негови преподаватели са именитите руски диригенти проф. Иля Мусин и проф. Евгений Мравински. Дипломира се през 1960 г. и след завръщането си е назначен в Симфоничния оркестър в Пловдив като помощник-диригент, по-късно и като главен диригент. Между 1963 и 1969 г. дирижира хора на Пловдивското певческо дружество, същевременно е гост-диригент и на други симфонични оркестри в България и чужбина - Чехословакия, Монако, Япония, Уругвай, Англия, Италия, Франция. Репертоарът на Мехмедов съдържа повече от сто класически музикални произведения.
През 1965 г. той изнася концерти в Прага и Бърно с изпълнения на Симфония 1 на Йоханес Брамс и "Реквием" на Джузепе Верди. Същата година е удостоен с втора награда на международния конкурс за диригенти "Николай Малко" в Копенхаген. През 1969 г. в Ню Йорк Мехмедов участва в традиционния международен музикален фестивал за диригенти "Димитри Митропулос". С фантазията "Франческа да Римини" от Чайковски печели първото място на конкурса, председателстван от Ленард Бърнстейн. Големият диригент го кани за свой помощник. След завръщането си Мехмедов получава признание от българската музикална общност и е назначен за директор на Софийската филхармония. Задържа се за кратко, понеже същевременно дирижира и Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония. На 18 януари 1971 г., на върха на славата си, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария.
Премиера на комедията "Великите любовници" от Владимир Котенко се състоя снощи на камерната сцена в Пловдивския театър. В ролите на възрастните маркиз Де Сад, Дон Жуан, Казанова и техни дами постановчикът Красимир Ранков е разпределил актьори от по-възрастното поколение в трупата - Анелия Ташева, Стефан Попов, Тодор Генов, Стоян Сърданов, Марин Младенов, Русалина Чапликова, Мария Генчева. В ролята на Дон Жуан на мястото на счупилия крак по време на репетиция Тодор Генов влезе постановчикът.
Премиера на 20 ноември ще има популярният пловдивски актьор Петър Тосков. Спектакълът "Тоскография" с автор и постановчик Алексей Кожухаров е основан върху любопитната биография на актьора ("артистично-музикално-еротична") и неговите завидни певчески възможности. Всъщност "Тоскография" с много музика и смях е издържана в най-добрите образци на стендъп-комедията, отбелязват авторите на продукцията.
В Пловдив се готвят и за Нощта на театъра, част от инициативата Европейска нощ на театрите на 21 ноември, когато ще играят ново свое представление - "Пет жени в еднакви рокли" от Алън Бол. След това на интересуващите се зрители ще бъде показан телевизионният филм "Първият театър". Тазгодишното послание е измислено като за Пловдивския театър: "Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори." В същата нощ Пловдивският куклен театър ни кани да се срещнем с "Децата на Хамелн", а в "Петното на Роршах" братя Мангасариян ще представят "За вредата от образованието, културата и изкуството".

Месру Мехмедов

"Пет жени в еднакви рокли" с участието на Ивана Папазова, Елена Атанасова, Елена Кабасакалова, Мариана Йотова, Мадлен Йорданова и Иво Аръков ще се играе в Нощта на театрите

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ