27 Април 2024събота23:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наградите от "Непознати улици" отпътуваха за пет града

Четвъртото издание на Националния поетичен конкурс допусна до финала 42 творби

/ брой: 262

автор:Дума

visibility 94

Вече четвърта година Мария Мутафчиева, Гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев" - Бургас, и Издателска къща "Знаци" провеждат Национален поетичен конкурс "Непознати улици", в който участват ученици от цяла България, от VII до XII клас включително. До финала достигнаха 42 творби. Журито бе в състав Мария Мутафчиева - вокал и автор на песните на "Мери бойс бенд", Милена Андонова, директорка на ГПАЕ "Гео Милев", и Румяна Емануилиду, журналистка и издателка.
Първа награда в категорията VII-IX клас получава Християн Трифонов от НГПИ "Венко Колев", Троян, за стихотворението "Космическа вечер". Втора и трета награда не се присъждат. С поощрителна награда е отличена София Бонева от ГПАЕ "Гео Милев", Бургас.
В категорията X-XII клас първо място печели Мартина Друмева, ПМГ "Добри Чинтулов", Сливен, за стихотворението "Писмо до моята Долорес". Журито отличи с второ място Денис Олегов от 133 СОУ "А.С. Пушкин" в София и неговото стихотворение "Студено...". Третата позиция си поделят Ивет Димитрова, ПМГ "Акад.Н. Обрешков", Казанлък, с "Есен" и Станка Георгиева, ГПАЕ "Гео Милев", Бургас, с "Воин". Наградените ще получат грамоти, книги и подаръци, изпратени до техните училища, а стиховете им ще бъдат отпечатани във в. "Фактор".
Мария Мутафчиева признава, че тази година е било изключително трудно да отличат победителите: "Октомври е месец на очакването за мен... В очакване съм на новите стихове на младите хора на България. И когато те започнат да ги публикуват, започвам да чета, отново с очакване... Зная, че ще ме провокират, ще ме накарат да се чувствам горда, ще ме разплачат... Срещата с пишещите деца на България е едно от най-вълнуващите приключения за мен през последните години. Гордея се с тях и с всичко, което постигат. Мартина Друмева е такъв пример - момиче, което участва за трети път и имахме възможността да проследим нейното развитие през годините. Сега именно тя е нашият голям победител! Всъщност тази година беше много трудно, защото имаше няколко много силни участници."

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 722

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 724

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 642

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 665

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ