29 Март 2024петък01:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изпъчи гърдите!

/ брой: 264

автор:Васил Попов

visibility 2134

Преди броени дни по инициатива на Атлантическия клуб в България бе проведена конференция ли, семинар ли, с една дума, говорилня, за мястото на жените в армията. Като се има предвид как всички проблеми на България са разрешени, тази тема е наистина болезнена за обществото. Очевидно атлантиците на Соломон Паси решиха да откликнат на тази обществена необходимост или поне да оправдаят американските пари, които получават. Тъй или иначе, говорилнята се състоя. От нея стана ясно, че командването на НАТО е подало команда да се пускат жените в армията.
Да му се чудим на акъла на НАТО-то какъв му е зорът в днешно време. Жени в армиите по целия свят винаги са присъствали. Където са вървели войските, там са били и жените. Но очевидно днес става дума за друго - не някоя жена да се хвали, че се е пенсионирала, след като е била 20 години полкова перачка, а че е имала бойни функции във войската. За жените в Българската армия винаги е бил осигурен достъп до определени длъжностни позиции. Главно те са заемали щатове в администрацията - деловодител, счетоводител, машинописка, касиерка, чертожничка и много други. Имало е жени, разбира се, и на командни постове. Нека да припомним, че една Полина Недялкова, участничка във Втората световна война като танкист в Червената армия, после стана генерал в БНА.
В годините на демокрацията вече имаме жени на ръководни постове във военното министерство. Имаме и много жени в обикновения войнишки строй. Кому е нужно обществеността да се занимава с това? Неотдавна видяхме по телевизията красива висока девойка, която е постъпила като редовен войник в Националната гвардейска част. Може да смятате това мнение за доста консервативно, но тези дълги стройни крака са предназначени да се разхождат по модния подиум, а не, пъхнати в огромни чизми, да набиват паветата в центъра на София. Тези изящни ръце са предназначени за много други неща, но не и да правят строеви хватки с карабина. Многократно е доказано, че природата е създала жената с такава физика, физиология и психика, които не я предопределят за пушечно месо на бойното поле.
Нека си припомним, че един достоен български генерал беше дисциплинарно уволнен заради репликата, че командата "Бегом към НАТО!" е вредна за Българската армия. По същия начин е вредно да натискаме жените за служба в армията. Никакви сравнения с други държави като Израел, Канада или дори Северна Корея, където военната служба е задължителна и за девойките, не подхождат към българската действителност. Иначе старият фелдфебел вече няма да има никакъв проблем с едновремешната команда: "Изпъчи гърдите, прибери корема!", с която стяга воинския строй, сега да я съкрати само до "Изпъчи гърдите!"

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ