16 Април 2024вторник18:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пловдивската гимназия за сценични изкуства стана на 40

Изложби на възпитаници бележат юбилея на уникалното училище, създадено от "Бащите на Пловдивския театър"

/ брой: 266

автор:Пенка Калинкова

visibility 5020

Няколко изложби на възпитаници и преподаватели бележат 40-годишнината на  Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Уникалното не само за България училище е създадено от "Бащите на Пловдивския театър" през 1975 г. - тогавашния директор Атанас Бояджиев, неговия колега и по-сетнешен директор Богомил Стоилов, сценографа Веселин Ковачев и още неколцина техни сподвижници. Дълго време беше известно като "Сценични кадри" или СХУ за сценични кадри. Роди се като потребност театрите в България да получат образовани осветители, художници-изпълнители, гримьори и перукери, инспициенти. Да не забравяме, че това е било възможно да се случи само в град, известен с художниците си, и в който през 1881 г. е създаден първият професионално организиран театър. Създателите бяха и първи преподаватели в това училище - по история на театъра, по сценография, а дъщерите и синовете - техни и на колегите им актьори, завършиха в първите випуски на училището. Първите директори са Хазарос Бедросян, Йордан Спасов, Станислав Самоковлиев, от 1992/1993 г. и до днес - художничката Емилия Арабаджиева, също възпитаничка на училището. От 2008 г. то вече е известно като Национална гимназия за сценични и екранни изкуства.
Новото време наложи и промени същността на образователното съдържание, днес специалностите са театрален, кино- и телевизионен декор, художествено осветление за театър, кино и телевизия, грим и перуки, театрална кукла, актьорско майсторство за драматичен театър, актьорско майсторство за куклен театър, сценичен костюм. Сред преподавателите са известните пловдивски художници Николай Няголов, Михаела Иванова, Иван Чакъров, Николай Томов, Атанас Карадечев, Димитър Воденичаров, Джина Петкова, Димитър Къркеланов, Сашо Савов, изкуствоведът Красимир Линков... Между завършилите училището са Кольо Карамфилов, Димитър Митовски, Александър Секулов, Анна Монова, Петър Кауков, Петър Митев, Ангел Гешев, Светлана Лазарова, Светлана Урумова, Иван Карев, Розина Макавеева, Теодора Лазарова... Срещата на випуските се състоя на 26 септември в двора и на откритата сцена в Драматичния театър в Пловдив. Всичките помощник-режисьори на театъра - Албена Пенева, Гергана Бобадова, Марина Бояджиева, Ирен Алексиева, драматургът Секулов и сценографът Петър Митев, са възпитаници на уникалното училище. То дава общохудожествена подготовка, но и редица специални умения. Някои от възпитаниците му след завършване на висшето си образование са на ключови позиции в общинската администрация на Пловдив, сред културните дейци на редица от големите и по-малки български градове.
През изминаващата година изложба на бивши и настоящи ученици в галерия "Ромфея", в Градската художествена галерия, напоследък в галерия "Пловдив" - картини от есенния пленер, показаха за пореден път творческите възможности на учители и ученици. На 20 ноември предстои да бъде открита и поредната самостоятелна изложба на Емилия Арабаджиева. В началото на годината в галерия "Възраждане" тя показа "Зелената душа на планината", сега в "Ромфея" са експонирани рисунки голям формат. Започнала кариерата си като художник-сценограф в Пловдивския театър, последните 22 години тя оглавява своето родно училище с такт и мъдрост. Авторка е и на книгата "История на костюма". Пред какви предизвикателства ще бъде изправено в бъдеще училището предстои тепърва да видим. В момента в него учат 216 ученици и преподават 30 души.



Творби на възпитаници на училището от есенния пленер

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ