26 Април 2024петък19:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард : Срещи

Стела Кръстева:

Народната песен е национално богатство

Българският фолклор е едно от нещата, които ще ни съхранят като нация, убедена е младата изпълнителка, която представи дебютен видеоклип

/ брой: 269

автор:Надежда Ушева

visibility 113

СТЕЛА КРЪСТЕВА е на 16 години, родом е от с. Оселна, община Мездра. Ученичка е в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, X клас, специалност народно пеене. Нейна преподавателка е г-жа Таня Величкова. Стела е участвала в много фестивали и конкурси като "Пиленце пее", "Типченица пее" и други. Професионално се занимава с музика от няколко месеца, след като подписва договор с музикалната компания "Диапазон рекърдс". Вече е факт и дебютният проект на Стела, който може да се види и чуе в ефира на Фен тв и Фен фолк тв. Песента е от шопския край и е озаглавена "Залибих си едно либе". Аранжиментът е дело на Валери Димчев.
Видеоклипът е заснет в село Оселна. Избраните места са приказен естествен водопад, къща с антична архитектура и един от рибарниците, с които е известно самото село. Визиите на народната изпълнителка са традиционни фолклорни носии - шопска и пиринска. Във видеото участват танцьорите от ансамбъл "Мездра" с ръководител Мирослав Аспарухов.



"Ще накараме връстниците ми да слушат фолклорна музика, като я поднасяме по модерен и осъвременен начин"

"Обичам да изкачвам върхове - и в буквалния, и в преносния смисъл"



- Вече три седмици в тв ефир се върти дебютният ви клип към песента "Залибих си едно либе". Какви са отзивите? Как се приема от публиката?
- Както може би при всеки изпълнител, независимо дали е нов или с по-дълъг опит, и при мен имаше притеснение как ще реагира публиката и дали ще ме хареса. За радост виждам много положителни отзиви - и от мои близки, и познати, с които разговарям лично, и от интернет коментари. Песента е шопска и я изпълнявам от 10-годишна, така че реших нея да представя в ефира на Фен фолк тв като дебютна.
- Какви са очакванията ви?
- Желанието ми е да продължа да се развивам като изпълнител, защото съм съвсем в началото на своя професионален път. Искам с това, което правя, да се харесвам и да радвам хората от различни поколения.
- Сещате ли се за някоя забавна случка по време на снимките? Разкажете я.
- В началото на снимките с режисьора Ненчо Касъмов бях адски притеснена, не можех дори да се усмихна. Затова една моя приятелка, която беше също на снимките, стоеше зад камерата и ми правеше разни смешни физиономии, за да ме накара да се отпусна и усмихна.
- Труден ли е пътят до голямата сцена?
- На първо място човек много силно трябва да желае да прави това, с което се захваща. Необходими са много работа, упоритост и естествено талант. Все пак аз съм доказателство, че и дори на по-крехка възраст човек може да постигне немалко, затова трябва да се мечтае винаги. Защото мечтите се сбъдват.
- Какво е характерно за репертоара ви? Какви песни изпълнявате, от кои краища?
- В репертоара си имам предимно песни от шопската фолклорна област. Мисля, че те ми лежат най-много и ги изпълнявам с голямо удоволствие. Обичам да пея и безмензурни песни, които са голямо предизвикателство за всеки изпълнител, особено млад като мен. Това не означава, че не харесвам и песни от други краища на България, но на този етап може би се характеризирам като шопска певица. Любими ми са "Йове, малка моме", "Лепа Яно", "Залибих си едно либе" и други.
- Народната песен има ли почитатели?
- Според мен народната музика винаги ще има почитатели, винаги ще има хора, които да я слушат, да я харесват и да я изпълняват. За мен българският фолклор е едно от нещата, които ще ни съхранят като нация. Именно той ни отличава от другите народи. Това е националното ни богатство, с което всеки българин трябва да се гордее, цени и пази.
- Как можем да накараме повече млади хора да слушат български народни композиции?
- През последните години се организират все повече конкурси и фестивали, които представят българския фолклор и в които участие вземат младите. Отварят врати и все повече школи за народни танци за аматьори. Има вече и хоротеки - всичко това говори за подновен интерес към народната ни музика, за връщане към корените ни, и то предимно от младите хора. Може да накараме моите връстници да слушат народна музика, като я поднасяме по по-модерен и осъвременен начин. За да стане тя достъпна за тях, да я запеят и да се хванат на хорото.

- Музиката ли изпълва целия ви свят? За какво друго намирате време?
- Пея от малка, като преди това беше моето хоби, но вече е моето призвание и всекидневие. Като всеки тийнейджър обичам да излизам с приятели, да се забавляваме заедно, да ходим на кино, на заведения... Стремя се да отделям максимално време и на близките си хора, защото осъзнавам, че понякога ние, младите, не отдаваме необходимото уважение и внимание на възрастните, които са ни отгледали, възпитали и които дават мило и драго за нас. Тук искам да спомена, че моят дядо е музикант, свири на различни духови инструменти: кавал, окарина, кларинет, саксофон и други. Именно от него съм наследила любовта към народната музика. Аз самата свиря на пиано.

- Кои са любимите ви занимания и места?
- Най-любимото ми занимание е да пея. Разучавам постоянно нови песни. Иначе обичам да се разхождам сред природата, като най-любимото ми място е моето родно село. Лятото ходя и на море, но като че ли планината е моята притегателна сила - обичам да изкачвам върхове - и в буквалния, и в преносния смисъл.
- Изяви и участия, които ви предстоят в скоро време?
- Ще взема участие от името на училището на песенен конкурс в София, а иначе подготвям нова песен и клип, отново от шопската фолклорна област. Това е в близко бъдеще.
- Благодаря! Желая ви много успехи.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ