26 Април 2024петък21:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гениалният безумец Винсент ван Гог

Най-видният и талантлив представител на постмодернизма преди 125 години напуска несъвършения ни свят

/ брой: 269

автор:Альона Нейкова

visibility 4305

Смятаният от мнозина за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство - нидерландецът Винсент Вилем ван Гог, напуска несъвършения ни свят преди 125 години. Най-видният представител на постмодернизма е автор на около 900 картини и 1100 рисунки, които сътворява през последната декада от живота си, изпълнен с тайни и слухове, преплетен от всевъзможни случайности и събития.

И до днес експертите водят спорове за причините на психическото разстройство и внезапната смърт на гениалния безумец. В неговите произведения намират скрити замисли, а писмата към брат му разкриват суровата истина за нелекия път на талантливия художник.

Обрат на 27

Сред най-любопитните факти за живота на Ван Гог е решението да рисува картини, което взема, когато е на 27-годишна възраст. Дотогава учи в хагския филиал на парижка фирма за търговия с произведения на изкуството, работи като помощник в книжарница в Южна Холандия, после заминава за Амстердам, за да се подготви за приемните изпити в теологическия факултет, помага на болни и чете на миньорите от Библията... Понеже е на мнение, че няма право да живее при по-добри условия от тези на неговите довереници, раздава всичко, което има, на нуждаещи се и до юли 1880 г. изпада в страхотна мизерия. В края на краищата решава, че иска да се научи да рисува и започва с изображения на тежкия живот на селяните. Картините му са унили, в преобладаващи тъмни цветове. Но когато се премества през 1886 г. в Париж, се запознава с известни импресионисти. Увлича се по японското изкуство и започва да експериментира с по-ярка палитра.

Спалня със стил

Въпреки че не е съгласен с начина на живот на Винсент, брат му - Теодорус ван Гог, преуспяващ търговец на картини в Париж, изпраща на батко си пари, за да може да живее по-прилично. Художникът обаче не спира да учудва роднините си с ексцентричните си постъпки. Веднъж си намира 4-стайна постройка за 15 франка месечен наем, която обзавежда за цели 300 франка. По-късно пък се уединява в ателие, намиращо се в южната част на Франция, далеч от неразбиращите творчеството му парижки художници и критици. И получава страхотно вдъхновение от интериора на новия си дом, като рисува "Спалнята на Ван Гог в Арл". Тайната е в колорита - като го опростявам, предметите изглеждат по-стилни и пораждат мисли за почивка и сън, пише Винсент на Тео. И именно в това е гениалността на художника, който успява да съедини в едно цяло великата тайна на динамиката и светлината и да я пречупи чрез произведенията си.

Случката с ухото

Сред най-разпространените факти, свързани с Ван Гог, и известни дори на онези, които не се интересуват кой знае колко от изкуство, е версията, че творецът си е отрязал ухото. Съществуват няколко предположения по този повод. Смята се, че не се е лишил изцяло от органа на слуха, а само от меката му част заради силната болка. Изказват се и мнения, че този стряскащ акт се предприема от художника, понеже се отчаял от липсата на интерес към картините му. Със сигурност обаче е установено, че по онова време Ван Гог живее в Южна Франция с прочутия френски живописец Пол Гоген, с когото се сдърпват заради местна проститутка. Посягането към ухото на нидерландеца се превръща не само в кулминация на скандала между двамата, но и в повод случката да се коментира повече от век.

Само една творба?

През целия си живот Ван Гог страда от ниска самооценка. Непризнатият гений донякъде има основание - авторът, чиито творби днес се купуват за милиони долари, приживе (според някои твърдения) е продал само една картина - "Червените лозя в Арл". Наистина това произведение е първото, което носи на автора му съществена сума - 400 франка. Но съществуват редица документи, потвърждаващи, че поне 14 от творбите на Ван Гог от 1882 г. намират нови собственици, платили поисканата от художника сума. Факт е обаче, че истинската голяма слава, както често се случва с талантливите творци, настига даровития постимпресионист едва след смъртта му.

Най-скъпият автор

Работите му са в списъка на най-скъпо продаваните в света. И това е според официалната статистика, предоставена от аукциони и онлайн наддавания. Сред картините, купени за над 100 млн. долара, са: "Портрет на доктор Гаше", "Портрет на пощальона Жоузеф Рулен" и "Ириси". За "Пшеничното поле с кипариси" през 1993 г. са платени $57 млн. Прочутият "Автопортрет с лула" е оценен на 90 млн. Дори и в най-смелите си мечти надали Ван Гог е предполагал, че за творбите му ще се броят подобни баснословни суми.

Тайната на края

След като прекарва известно време в психиатрична клиника и е изписан оттам като излекуван, художникът умира на 29 юли 1890 г., застрелвайки се в гърдите. Прави го от явно отчаяние и чувството на безизходица. Винсент ван Гог разбира, че е в тежест на брат си Тео, който е до него в най-трудните моменти от живота на твореца. Дори опитът за самоубийство не е сполучлив от раз - геният прекарва в агония два дни, преди да напусне мъчителния за него свят.
Тази официална версия за края на живота на Ван Гог обаче бива разклатена наскоро от Стивен Найфех и Грегъри Уайт Смит. Изкуствоведите твърдят, че въпреки разпространеното мнение най-вероятно е смъртта на талантливия творец да е била вследствие на нещастен случай. Според авторите на проучването геният е случайно улучен от две хлапета, които си играели с неизправен пистолет...
Съдбата явно е била жестока, позволявайки на Ван Гог да си отиде след едва 10 години активен творчески живот. Но и този кратък срок се оказва достатъчен, за да остане в историята на изкуството като изключителен автор на редица шедьоври и ненадминат майстор на оригиналната постимпресионистична живопис.


Художникът създава общо 35 автопортрета, като 28 от тях рисува в Париж през 1886-1888 г.


Една от първите големи картини на твореца "Селяни, ядящи картофи" от нидерландския му период се смята за истински шедьовър


Пейзажът "Червените лозя" грешно се приема за единственото произведение на Ван Гог, продадено приживе


Съществуват три варианта на "Спалнята в Арл" - единият се пази в Музея на Ван Гог в Амстердам, вторият се намира в Института на изкуствата в Чикаго, а третият може да се види в Музея Орсе в Париж

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ