24 Април 2024сряда16:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

С книга на протест

Ден на недоволството обявяват библиотечни и музейни работници

/ брой: 270

автор:Пенка Калинкова

visibility 1410

Бюджет 2016 е капката, която преля чашата, и най-кротките и лоялни служители в сектор  "култура" - библиотечните и музейни работници от Пловдив, ще кажат "не" на мизерното съществуване на своите институции. Те са намерили интелигентен израз на своето недоволство и във вторник, 24 ноември, ще покажат нетърпимостта си. Музейните работници споделят, че са на ръба на оцеляването от много време и са били готови за протестни действия, още когато имаше жестоки съкращения в сектора. Тогава община Пловдив пое разходите по две щатни бройки, но това бе капка в морето.
В музеите работят над 3000 души, 1/3 от тях са специалисти с висше образование. Начална заплата от 400 лв. за човек, завършил магистърска степен, е унизителна. В знак на недоволство във вторник, вместо билетчета за вход, те ще раздават подобен формат хартия, на която е изписана думата "стачка". Много от обектите ще бъдат с вход свободен и няма да таксуват желаещите да влязат в тях. От сектора са категорични, че ако не бъдат предприети мерки срещу настоящата катастрофална ситуация, обектите могат да затворят залите си за посетители от Нова година.
Библиотечните работници от Регионалната народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив ще излязат на протест във вторник заради орязаните средства за култура. "Ще протестираме мирно и тихо пред главния вход, с книга в ръка и бадж с надпис "Протест", сподели Ирен Чанкова, председател на секцията на КНСБ.
Ето какво пише в разпространения протест:

"Ние, работещите в Регионална народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив протестираме срещу размера на средствата, заложени в държавния бюджет за култура за 2016 г. Тези средства от години не отговорят на реалните ни нужди. Това доведе до обезличаване на културните институции и предизвика липса на уважение и респект към труда на работещите в тази сфера.
На 24.11.2015 г., вторник, от 12 ч. пред централния вход на РНБ "Иван Вазов" предприемаме протестни действия, с които искаме да насочим вниманието на цялата общественост към нашите проблеми. Настояваме:
1. РНБ "Иван Вазов" да се финансира според новоприетия Стандарт за библиотечно-информационното обслужване, който е неделима част от Закона за обществените библиотеки.
2. Община Пловдив задължително да дофинансира библиотеката за основната й дейност с не по-малко от 20% от бюджета.
3. Стартовата заплата на специалистите с висше образование да бъде не по-малка от 600 лв.
4. Нарастването на минималната работна заплата да бъде обвързано с нарастването на основната заплата на работещите в РНБ "Иван Вазов".
Ако сте съпричастни към нашите искания, моля подкрепете ни с подпис!"

Протестът е подписан от синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в РНБ "Иван Вазов", подкрепени от присъединилите се към КТД колеги.
Библиотечните служители споделиха, че разчитат да бъдат подкрепени главно от своите читатели, сред които преобладават университетски преподаватели и студенти, но и много пенсионери, както и художници, артисти, музиканти.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ