24 Април 2024сряда11:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Къщи в Русе са пред срутване заради ВиК аварии

Нужни са няколко огледа, за да оценим щетите, тъй като сградите ще се слягат още 3 месеца, заявяват от застрахователната компания

/ брой: 274

автор:Дума

visibility 107

Къщи на ул. "Згориград" в Русе са сериозно напукани и може да рухнат всеки момент. Причината за състоянието им са няколко аварии по водопроводната мрежа. Според обитателите на къщите пукнатините по стените растат всекидневно.
Допреди две седмици семейството на Мариана Москова живее уютно в дома си, ремонтиран основно през лятото. Днес обаче възрастната жена и съпругът й са изправени пред истински кошмар. Пред бТВ семейството обяснява, че къщата всеки момент може да рухне - поддава и се цепи навсякъде, трегерите са напукани, мебелите са се изместили към прозореца, а самите прозорци не се отварят. Така било и с вратите, но ги пилили, за да могат да влизат.
Подобна е ситуацията и в останалите къщи на ул. "Згориград". В мазето на Пенка Петрова пукнатините вече достигат до 60 см. Купили греди, подпори с крикове, но домът продължава да потъва.
От водоснабдителното дружество в Русе обясниха, че проблемите се дължат на амортизирана водопроводна мрежа. Вече е направена подмяна на водопровода, а отделно са уведомени и застрахователите за изчисляване на щетите.
Съжаляваме за щетите, които са нанесени, заяви инж. Николай Нинов, ръководител на отдел във ВиК.
Оценката на щетите на къщите ще бъде направена поне след няколко огледа. Това е работното становище на застрахователната компания "Армеец", с която ВиК в Русе има сключен договор за покриване на щети, причинени на трети лица. Според експерт на компанията, който е направил предварителен оглед, улягането на пострадалите къщи ще продължи поне още три месеца. Затова, за да бъде направена реална оценка на щетите, ще са нужни няколко последователни огледа.
В момента има динамика на пукнатините, а и дъждовете през последните дни допълнително усложняват обстановката. Най-вероятно ще се търсят варианти за конструктивно укрепване на къщите, предполагат експерти.
Според правилата на застрахователната компания огледите на увреденото имущество ще бъдат извършени от комисия, състояща се от представител на застрахователя, вещо лице и застрахования. Пострадалите ще трябва да представят различни видове документи за доказване на основанието и размера на претенцията за щети. Според договора между ВиК и застрахователите обезщетението не може да надхвърли 100 000 лв. за събитие. Средствата, които ще бъдат одобрени, се изплащат в срок до 15 дни след представяне на всички документи, удостоверяващи настъпването на застрахователното събитие и размера на щетата.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ