19 Април 2024петък21:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 275

автор:Дума

visibility 589

1520 - ЕКСПЕДИЦИЯТА НА ФЕРНАНДО МАГЕЛАН ПРЕМИНАВА МАГЕЛАНОВИЯ ПРОТОК и навлиза в Южно море, което нарича Тихи океан. Тихият океан е най-големият океан на Земята. Разположен е между Азия и Австралия на запад, Америка на изток, Северния ледовит океан на север и Южния океан на юг. С площ 169,2 млн. кв.км той е най-голямото подразделение на Световния океан и на цялата хидросфера, като заема 46% от водната повърхност и 30% от общата повърхност на Земята. Тихият океан става известен на европейците в началото на ХVI в., когато през 1513 г. испанският изследовател Васко Нунес де Балбоа пресича Панамския провлак и му дава името Южно море.

1878 - В СОФИЯ Е СЪЗДАДЕНА ПУБЛИЧНА БИБЛИОТЕКА, която по-късно прераства в Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий". По идея на софийския учител Михаил К. Буботинов на 10 декември (28 ноември стар стил) 1878 г. е създадена комисия с председател Марин Дринов, която да създаде българска национална библиотека. Тя е основана на 17 юни 1879 г. като държавно учреждение с името Българска народна библиотека. През 1900 г. за библиотеката е закупена сграда на улица "Георги Раковски" 131. През 1924 г. към нея е добавен създаденият през 1904 г. Архив на Българското възраждане. През 1939 г. започва строителството на нова сграда за Народната библиотека на мястото на Царския манеж. По време на бомбардировките на София през 1944 г. и двете сгради са разрушени. Новата сграда е проектирана от архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Фасадата е дело на скулптора Михайло Парашчук. Построена е със сключен през 1946 г. целеви държавен заем и е открита на 16 декември 1953 г.

1881 - РАЖДА СЕ СТЕФАН ЦВАЙГ, АВСТРИЙСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1942 Г.). Майстор на психологическата новела. Печели световна слава като есеист и автор на културно-исторически биографични творби. Сред известните му произведения са новелите "Амок" и "Страх", биографичните романи "Мария Антоанета" и "Магелан" и др. Емигрира в Бразилия по време на Втората световна война. От отчаяние заради гибелта на европейската култура след нашествието на "кафявата чума" се самоубива заедно с жена си.

1907 - РАЖДА СЕ АЛБЕРТО МОРАВИЯ, ИТАЛИАНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1990 Г.). Наричан "баща на италианския неореализъм". Издава първия си роман "Безразличните" на 22 г. Официалната власт начело с Мусолини забранява писанията му, дори тези с псевдоним. След Втората световна война издава няколко романа, най-известният от които е "Римлянката". През 1952 г. творчеството му отново е забранено, този път от Ватикана. Пише няколко сценария, а по романите му са заснети известни филми като "Чочарка", "Конформистът" и др.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ