20 Април 2024събота04:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Творби от колекцията на фондация "Цанко Лавренов"

"Лоранъ" показва оригинали на значими имена в българското изкуство, творили от началото на миналия век

/ брой: 275

автор:Дума

visibility 174

Салонът на "Оборище" 16 представя първата изложба на творби от колекцията на фондация "Цанко Лавренов" нови постъпления 2015", научи ДУМА от Лаврен Петров.
Преди 119 години на 24 ноември е роден Цанко Лавренов, патрон на галерия "Лоранъ". Вернисажът е своеобразна интродукция към честванията на 120-годишнината от рождението на художника и съпътстващите събития, планирани през 2016 г.
Посетителите вероятно ще бъдат изненадани, че в представената експозиция няма нито една творба на Цанко Лавренов. Целта е да се покажат произведения на други популярни български художници.
Всички произведения са ценни оригинали на значими имена в българското изкуство, творили от самото начало на миналия век до наши дни. Най-ранните творби, които показваме, са дело на Марин Георгиев Устагенов - един от най-талантливите ученици на Иван Мърквичка в първия випуск на Държавното рисувално училище. Изпълнени изящно, в типичната за Устагенов сребристо-студена гама, "Морени на Витоша" и "Зима край София" отразяват емоционалното вживяване на художника в пейзажа и очарованието на пленерната живопис. Друг възпитаник на Мюнхенската художествена академия, Борис Денев, е представен в изложбата с форматното платно "Край Янтра", изпълнено с характерния за автора експресивен маниер.
Ярко присъстват в експозицията творбите на модернистите в българската живопис от 60-те и 70-те г. на миналия век - Лика Янко ("Родопска композиция", 1966), Атанас Яранов ("Ателие", 60-те г. на ХХ в.), Генко Генков ("Старият Пловдив", 70-те г. на ХХ в.).
Особено ценни са двата моливни портрета на Цанко Лавренов, единият рисуван през 1927 г. от Нягул Станчев, а другият - през 1964 г. от Илия Петров. Заслужава внимание и колекцията от рисунки на Данаил Дечев.
Съвременото българско изкуство е представено в изложбата с няколко творби от проф. Николай Майсторов. Двете темперни произведения "Куртизанки", 1988 г., пресъздават атмосферата в квартала на червените фенери в Амстердам. В експозицията могат да бъдат видяни още произведения на Александър Петров-Лавандулата, Слави Генев, Владимир Димитров-Майстора, Васил Иванов, Николай Ников-Ничето, Йосиф Питер, Георги Павлов-Павлето, Иван Кирков, и др. Изложбата  продължава до 30 ноември в галерия "Лоранъ", ул. "Оборище" 16.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ