27 Април 2024събота03:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Една седмица "Златен ритон" в Пловдив

Двайсет и вторият фестивал на българското документално и анимационно кино започва днес

/ брой: 276

автор:Пенка Калинкова

visibility 1796

Една седмица "Лъки Дом на киното" в Пловдив ще предлага програмите на 22-рия фестивал на българското документално и анимационно кино. С вход свободен за всички почитатели. Пълно е с хубави филми, както казва Ирина Канушева от Националния филмов център - 38 в конкурса, 18 в информационната програма и един за откриването. Откриването е днес с "Усмивките на българските кинокомедии", закриването на 5 декември с обявяване на наградите "Златен ритон". Между конкурсните филми са някои, посветени на известни личности и творци, които имаха своята първа среща с публиката - "Васил Гендов - мит и реалност" по сценарий на Александър Грозев, реж. Илия Костов, още един филм на същия режисьор - "Добри Желязков - фабрикаджията", филмът на Велислава Дърева и реж. Антони Цонев "С глава в стената" за актьора Андрей Баташов, "Известният непознат" на Светослав Овчаров, който се занимава с анализ на личността на Иван Стоянович (Аджелето) и неговото отражение върху българската история, а "Ботев в сянката на паметника" се фокусира върху последните дни на гения. Пловдивският принос към портретното кино е "Мостовете на Александър" на БНТ Пловдив по сценарий на Десислава Шишманова - опит за надникване в личното пространство на писателя Александър Секулов. "Животът е безкраен танц" на белгийския режисьор Андре Шандел е за дамското трио "Сентиментъл суингърс" и седемте им музиканти.
Сред филмите с историческа тематика са "Приказки от Балканите" на Михаил Мелтев - за балканските войни през 1912-1913 г., които още живеят в родовата памет на българи, гърци, турци. Станимир Трифонов участва в конкурса с "През сълзи" - моментна снимка на емоционалното състояние на съвременните арменци в България. Кой е св. Методий - помощник и сподвижник на своя по-малък брат Константин-Кирил, или истинският кръстител на българи, словаци, чехи и поляци - търси отговорите филмът на Ралица Димитрова "Пътят на буквите".
В следобедната програма в четвъртък и в утринната в петък са анимационни филми. 75-минутният "Пук" е по известната пиеса-приказка от Валери Петров, режисьор и художник е Анри Кулев. В ролите - Стоян Алексиев, Ивет Минковска, Елица Черкезова. 6-минутната анимация "Любов с превалявания" е по идея на Христо Ганев, режисьори са неговият внук Андрей Кулев и Ася Кованова. Заслужават внимание още два анимационни филма - "Метаморфоза" (модерна версия на мита за Икар) по сценарий на Слав Бакалов, режисьор е Андрей Цветков, а 22-минутният "Щрих и стих" е филмов проект за визуална поезия по идея на Весела Данчева.
В журито, председателствано от доц. Иво Драганов, са поканени режисьорът Андрей Паунов, операторът Иван Тонев, аниматорът Симеон Сокеров, от пловдивска страна - изкуствоведката Светлана Куюмджиева, един от артдиректорите на "Пловдив 2019". В утринните часове в зала "Пловдив" на Новотел Пловдив ше бъде представен проектът "Код кино", книгата на Надежда Маринчевска  "Анимационните хибриди" и специалният брой на сп. "Проблеми на изкуството", посветен на 100-годишнината на българското кино и в памет на Александър Янакиев.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ