Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

"Ура" за Камен Донев

Богдан Иванов

1. Декември 2015 , брой: 277   1988   0Като чуя за култура и се хващам за кобура, ласи една известна фраза. И в нея има истина, защото годишно България дава над милиард лева за полиция и малко над 100 милиона за култура! Или половин процент от брутния вътрешен продукт...
Полицейска държава!, ще отсъди всеки без колебание, ако не вземе предвид тънката специфика на проблема: даже и с половин процент субсидии българската култура не само диша, мърда и преживява, но от време на време прави чудеса, които следва да влязат в книгата за рекорди "Гинес". Напук на безпаричието, на презрението властническо, на кобура и полицейщината.
Последното такова чудо бе сътворено на 29 ноември вечерта в зала "Арена Армеец", където 12 000 души плакаха, крещяха от възторг, превиваха се от смях, изригваха "Ура" и "Бис" на големия театрален празник, изнесен за пореден път от актьора Камен Донев. Наричан човекът-оркестър, феноменалният талант, вълшебникът Камен Донев, той събра 12 000 поклонници на духовното заедно и, без да им даде дъх да си поемат, ги очарова с остроумието и мъдростта на текста в най-новия си спектакъл "За сватбите", с невероятните хрумвания на режисурата, с шеметни народни песни и вихрени танци и с незабравимото пътешествие към дълбините и корените, които уж се отдалечават от нас поевропейчените, но всъщност навеки са се загнездили в душите ни и трептят сладостно и нежно.
Официални цени на билетите от 25 до 60 лв. Неофициални - два и три пъти по-високи, защото и последното място бе продадено месец-два по-рано. Черна борса, но кой куражлия би осъдил подобна черна борса за култура в най-бедната държава на ЕС? Такива фантастични таланти България има в театъра, в операта, в киното, в музиката, в изобразителното изкуство и те обират първи награди навсякъде по света. Да се чуди човек при такова отношение на държавата към тях как те избухват като вълшебни фойерверки на българското небе. Затова сто пъти "Ура" за Вълшебника Камен Донев!
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"