19 Април 2024петък09:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колективно безумие

/ брой: 280

автор:Светлана Михова

visibility 2027

Че има нещо гнило в Дания, ни е съобщил още Шекспир преди повече от 4 века. Не може да не го е знаел и неговият сънародник, бивш генсек на НАТО Расмусен, а и съседът му норвежец и негов приемник Столтенберг не е в неведение. Може би тази историко-териториална следствена връзка е причината за смрадта на гнило, която днес се носи от централата на пакта в Брюксел. Яко мирише на гнили мозъци.
Тази седмица вече стана непоносимо. Събраха се персони от висшето ръководство на 28-членната компания. Със скалъпени от банални цитати дълги и безсмислени речи издумаха куп фантасмагории и откровени лъжи за сигурността в осигурения ни от тях несигурен свят и ни показаха дежурните си тъповати 32-каратни металокерамични усмивки.
Разбрахме вече, че колегите им от ЕС с мазохистко удоволствие наклякаха пред афериста Ердоган и обещаха да му дадат над 3 млрд. евро, за да не ни препраща повече бежанци. След ден обаче унгарецът Виктор Орбан се изтърва и за пореден път развали впечатлението. Каза, че не всичко е огласено и до дни ще научим, че турчинът ще ни прати още половин милион мюсюлмански преселници.
Вмирисването се разнася и по вестибюлите на нашите властелини. И те премълчават за какво по-точно са си хортували в Брюксел. Началникът Столтенберг измрънка нещо за т.нар. хибридна война, която можела да задейства страховития пети член, който безсрамно размахват по повод и без повод. И главният командир на републиката обича като папагал да повтаря всичко, което чуе в Брюксел, и плаши населението с хибридни битки. Даже на цял свят съобщи, че вече лично е станал жертва на Путин, който бил му хакнал мрежата, та му оплескал изборната картинка. А народът се пули пред телевизора и се пита що за чудо е тоя московски хибрид.
Като техничар по призвание главкомът не си пада много по политиката, за която всъщност са го назначили, и не знае, че хибридът не е московско, а щатско изобретение. Нека му светнем, че Командването по организиране на специални операции на САЩ (USASOC) публикува официален документ под названието "Контра неконвенционални войни" (Counter Unconventional Warfare). В него се казва, че Вашингтон трябва да е готов да води "хибридни войни". Терминът го измислят американски военни експерти и под него разбират "тайни военни действия срещу държавни структури на противника с помощта на метежници". За гарантиране на успех е необходимо всички съюзници на САЩ "да се обединят под тяхна егида и да се противопоставят на всеки режим, който не приема глобалното лидерство на Вашингтон". При това трябва максимално ефективно да се използва "политически, икономически, военен и психологически натиск". И нашият хибриден командир се разджавка, а подир него и цялото му хибридно пропагандистко войнство. Жалко, че Путин не го чува. Само гаргите плаши. И народа. Ако някой въобще вече му обръща внимание.
Стряскат ни с хибридна война, а за горещата, която се води под носа ни, гледат да не влизат в детайли. Мълчат, че и ние вече де факто сме я обявили. "Всички страни членки на НАТО са част от международната коалиция срещу "Ислямска държава", заяви Столтенберг пред натовските външни министри и добави, че очаква всички да дадат своя принос. Кой с каквото може - самолети, ракети, кораби, боеприпаси...
Ами, сега! Ние с какво можем? Самолетите са за ремонт, ракетите нарязахме, лодките на привършване, боеприпасите редовно си ги взривяваме сами вкъщи. Но най-важното, не ни е много ясна тая коалиция, в която, както ни каза Обама, участвали 65 държави. Барем веднъж да ги бяха изброили, да знаем кой - свой, кой - чужд. Войската не знае кой път да хване и по кого да стреля. Ако слушаш държавната глава, трябва да прецапаме морето и да пукаме по Московията. Да, ама тя взе, че се съюзи с Франция. Намесиха се Германия и Англия и вече съгласуват действията си с руските генерали. И този "детайл" обаче не ни го казват. "Путин ни е партньор в общия стремеж да стабилизираме Сирия. Ние имаме общ враг", каза британският външен министър Филип Хамъд, преди да удари вчера. Важи ли тук правилото "приятелят на моя приятел е и мой приятел"? А съюзникът на моя съюзник?
Какво правим с комшиите на юг. Турчинът си реди семейния петролен бизнес с терористите и сваля руски самолети. Прати в затвора журналистите, които му разкриха далаверата, обяви "Сивите вълци" за братя, а в Брюксел дума не обелиха пред него за европейските ценности. Целесъобразно ги забравиха. Американците, казват, помагали на кюрдите, а Ердоган ги бомбардира. Терористите на ИДИЛ били общият враг, САЩ уж повече от година ги бият от въздуха, а после от Пентагона докладват, че при 70% от полетите самолетите им се връщали с всичките си бомби на борда.
Как при тая бъркотия да подкрепим мощната десница на НАТО? Не е ли по-добре да си стоим у дома и да пукаме по южната граница? Все някой и друг терорист ще падне.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ