29 Март 2024петък01:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На прицел

Въх, Щастливецо!

/ брой: 281

автор:Ева Костова

visibility 1169

Секси паметник на Алеко в София, информира тези дни заглавие в една агенция. И по-точно става дума за модерен секси мъж, небрежно бръкнал в джоба с едната си ръка, с книга в другата. Актуално оформена брада и мустаци и прическа, направена сякаш в най-скъпия фризьорски салон. Красавецът, оставил на поколенията колоритния балканджия Бай Ганьо, е опрян на табелка с дестинации, описани в книгите му, а в краката му стои куфар - символ на пътешественическата му страст.
Досетихте се, нали? Става дума за Алеко Константинов. Атрактивният Щастливец веднага спечелил сърцата на дамите в социалните мрежи. Найс, а? Или по-скоро - въх! Този Къванч Татлъту щял да краси метрото някъде на "Витошка". За него са се борили няколко мастити майстори, оказва се, но 17-членно жури от Столичната община накрая е ощастливило Борис Борисов и Пламен Цанев - мои добри непознати, да ме прощават. Бил е отсвирен Георги Чапкънов с анулирането на първия тур, тъй като бил включил и героя номер едно на Щастливеца - бай Ганьо. Простотии! Къде ти тук бай Ганьо в тез модерни времена. Що ли още не сме го изхвърлили и от учебниците, да се чуди човек. Нищо, че старият му шаяк го няма вече сред костюмите на Армани на нашия елит, но в душичките си много от тях са си останали при онзи Ганьо, който "вари го, печи го, все си на гайда мирише". Но това вече е друга тема. Още един съвременен Алеко изпаднал извън класациите, допълва информацията. Но той пък е допаднал на стотици в социалните мрежи - скулптурата на Спартак Дерменджиев със "Замечтаният Алеко". Авторът обаче така и не пожелал да участва в конкурса. Не се казва защо, сигурно е бил очарован от компанията около неговия Алеко и се е спрял овреме. Щастливеца е бил издялан и седнал на кафе, и облегнат на улична лампа, с цигара в ръка и зареян поглед... И всичко това за човек, който никога не е обичал глупавите салтанати. Можем да поспорим дали бъдещият Алеко е кич или менте. Но кичът, беше писал някой, процъфтява там, където липсват морални задръжки, където отсъства страх от лъжата.
Такива ми ти работи. Но даже не са и смешни някак си. Особено на фона на съсипията, която върви и в тази изящна сфера на българския бит. Съборени паметници, нашарени паметници, оплюти уважавани автори и защитници на естетичното, нихилизъм към духовното наследство въобще, престъпна намеса в традициите, заместването им с ерзаци, затлачването на езика ни и т.н. Примерите не са един и два и докарват до бяс онези, които си мислят, че всичко започва с тях, с тяхното его и плиткоумно прехласване с влажен поглед на стелни крави... Всичко, с което обаче се опитват хората от "кабинета на безгрижните", по думите на самия Алеко, да заместят миналото, лъха на безвкусица и докарва спорове. Но при всички случаи гълта много пари. Бих обявила конкурс за най-стилен съвременен паметник някъде из България от последните години и ще бъде интересно да се види ще има ли победител и по какви критерии ще бъде определен призьорът.
"Драгий читателю, да не би някак си да помислиш, че нашите обществени и политически работи не вървят напред! Пази Боже! Почитаемото правителство, в неусипните си грижи за народното благоденствие, не само че се е постарало да удовлетвори насъщните нужди на страната, но е отишло по-нататък: ползува се от избитъка на материалното ни благосъстояние, за да развие у нас вкусове и потребности от по-висши порядък. То се знай! А какви могат да бъдат по-възвишени потребности от естетическите; а где могат естетическите ни вкусове да се развиват по-добре, отколкото в сферата на изящните изкуства; а какви по-изящни изкуства от художествата; а пък има ли по-тънко, по-благородно художество от живописа и скулптурата?"
Алеко Константинов в неговия фейлетон "Дребни работи". Какво да добави човек...
Може би само още една информация: новата "Мис България" Марина Войкова, която вече е по-известна с прякора си Голата Маца, ще става учителка по български език и литература. Студентката в катедра "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски" не се притеснявала от това, че бащите ще точат лиги по нея всяка година на 15 септември.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ