25 Април 2024четвъртък12:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вредно е всичко?

Британски експерти разобличават митовете за храната

/ брой: 282

автор:Галина Младенова

visibility 1776

От известно време българското общество постоянно е бомбардирано от страна на здравния министър колко нездравословно се храни. Петър Москов е категоричен, че единственият начин да се погрижи за здравето на българина е като ни наложи данък "вредни храни". В тази атака се включи лично и премиерът Борисов, който също ни упрекна колко много сланина ядем. Колко обаче наистина е вредна храната, която консумираме, и дали самата храна е вредна или количеството, което изяждаме?
Вярно ли е, че беконът е също толкова вреден, колкото и цигарите? Вярно ли е, че кафето предизвиква инфаркт? Вярно ли е, че любителите на белия хляб страдат от слабоумие? Кореспондентът на Би Би Си Фючър разказва за хранителните продукти, поводите за тревога и дава истинските факти за нещата.
Едно време храната се смяташе за източник на енергия и удоволствие. Днес обаче обедната ни трапеза се превръща в минно поле.
Дали под прикритието на мирен бекон не се крие отрова? А пшеницата, от която е направен хлябът, изглeжда само чака удобен момент, за да удари смъртоносно мозъка ни! Дори мехурчетата в газираната вода се смятат за източник на повишена опасност...
Най-големият ужас обаче е в това, че препоръките за здравословното хранене постоянно се променят. Както неотдавна каза известната в цяла Великобритания водеща на кулинарни предавания Найджела Лоусън: "Може уверено да твърдим: ако през тази година някакъв продукт се смята за полезен, през следващата година в него със сигурност ще открият нещо вредно".
Вероятно това до известна степен е неизбежно: препоръките за поддържане на здравето, базиращи се на физически данни, трябва постоянно да се обновяват, тъй като при нови изследвания се откриват нови особености на хранителните продукти и въздействието им върху организма на човека.
Когато обаче журналистите (и лошо информираните медицински "гуру") преувеличават резултатите от тези изследвания, като ги вадят от контекста, това може да предизвика необосновани страхове и колкото и да е парадоксално, да провокира увеличаване на потреблението на далеч по-вредни продукти.
Опитахме се да се ориентираме в цялата тази бъркотия, като проучихме цялата налична информация към момента.
Вероятно ще ви е приятно да научите, че много от любимите ви продукти далеч не са бомба със забавено действие, без значение какво ви казват.

Месото води до рак?
ПОВОД ЗА ТРЕВОГА: Преработеното месо е също толкова опасно, колкото и цигарите.
ИСТИНАТА: Световната здравна организация обяви, че има неоспорими доказателства, че беконът (и други видове преработено месо) могат да спомогнат за развитието на рак на дебелото черво. Всъщност обаче опасността далеч не е толкова голяма, колкото се опитаха да ни убедят медиите.
В блога на Британския център за изследвания в сферата на онкологията се отбелязва, че ракът на дебелото черво по принцип е рядко заболяване.
Ако на практика напълно се откажете от месо, рискът от такъв тумор през целия живот е 5,6 на сто.
Но дори и всекидневно да похапвате бекон и шунка, вероятността да се разболеете се увеличава приблизително до 6,6 процента.
С други думи, от всеки сто души, отказали се от бекона, само един ще избегне вероятността да се разболее от рак благодарение на това.
За сравнение ще разгледаме аналогични данни, свързани с употребата на тютюн: от всеки сто души, отказали пушенето, на 10-15 от тях отказът от цигарите може да им спаси живота. Друго нещо, нали?
И все пак навикът да си похапвате по 20-ина парчета бекон на ден вероятно си струва да бъде преразгледан.
Правителството на Великобритания предупреждава гражданите си, че здравословната норма на употреба на подобни продукти е средно 70 грама на ден - това са приблизително три парченца бекон или два кренвирша.
ДА ОБОБЩИМ: Добрият стар бекон с яйца може би не е толкова полезен, колкото порция овесена каша, но не е и отровен.

Кафето вреди на сърцето?

ПОВОД ЗА ТРЕВОГА: Пристрастеността към кофеина може да ви докара инфаркт.
ИСТИНАТА: Доказателствата, че чаша кафе може преждевременно да умори човек, са изключително малко. Нещо повече, не е изключено вярно да е точно обратното.
През 2012 г. в авторитетното американско издание "New England Journal of Medicine" бяха публикувани данните от наблюдението на здравословното състояние на 400 хиляди американци в продължение на 13 години. Учените открили, че при хората, които пиели от 3 до 6 чаши кафе на ден, вероятността да умрат през 13-годишния период на наблюденията била с 10% по-ниска. Те по-рядко развивали сърдечно-съдови и инфекциозни заболявания, а също инсулт и диабет.
През 2014 г. обзорът на редица изследвания, по време на които се наблюдавало здравословното състояние на над милион души, показал аналогична картина: при хората, чиято дневна норма на потребление на кафе била 4 чаши, вероятността за настъпване на смърт била с 16% по-ниска.
Учените обаче все още не могат да докажат, че именно кафето е било "защитникът" на сърцето или за това има друго обяснение. Напълно е възможно здравите хора повече да посягат към кафето. Тази "зависимост" обаче е напълно безобидна в сравнение с някои други.
ДА ОБОБЩИМ: Възможно е кафето и да не е "еликсир на живота", както смятат някои, но при всички случаи спокойно може да си позволите чаша еспресо сутрин.

Ядем жито 10 хиляди години

ПОВОД ЗА ТРЕВОГА: Пшеницата може да въздейства върху мозъка, провокирайки развитието на болестта на Алцхаймер.
ИСТИНАТА: Да започнем от главното: истинската алергия към глутена, която се нарича цьолиакия и поразява стомашно-чревния тракт и води до нарушения в храносмилането, се наблюдава при много малък брой хора - около 1% от населението. При другите хора, не страдащи от цьолиакия, може да се регистрира "повишена чувствителност" към глутена: при неголяма доза симптоми не се проявяват, но при преяждане с хляб може да се появи дискомфорт.
Обясненията за такава повишена чувствителност към глутена, несвързана с цьолиакията, са доста противоречиви: неприятното състояние може да бъде предизвикано не от глутена, съдържащ се в пшеницата, а от различни захари и белтъчини, които се срещат и в други хранителни продукти, в това число в плодовете и в лука. В такъв случай изключването от менюто на пшеницата няма да помогне. При това някои хора спазват безглутенова диета дори без да имат някакви симптоми - просто защото смятат пшеницата за токсична.
Например с голяма популярност се ползва изказването, че продукти на базата на пшеницата уж предизвиквали в целия организъм възпалителни процеси, което може да спомогне за появата на когнитивни дисфункции и да увеличи риска от появата на такива заболявания като болестта на Алцхаймер.
Но въпреки че активната употреба на продукти, богати на въглехидрати и захари, наистина в крайна сметка може да доведе до увреждане на мозъка, пълнозърнестата пшеница все пак е по-добра от другите източници на енергия като например картофите, тъй като освобождаването на захарите при смилането на пшеницата става по-бавно.
ДА ОБОБЩИМ: Хората консумират пшеница от най-малко 10 хиляди години и ако нямате установена алергия, нямате причина да се откажете от този продукт.

Масло, сирене, пълномаслено мляко

ПОВОД ЗА ТРЕВОГА: При консумирането на млечни продукти се задръстват артериите и се развиват сърдечносъдови заболявания.
ИСТИНАТА: От десетилетия ни твърдяха едно простичко нещо: "наситените" мазнини, които се съдържат в сиренето, маслото и пълномасленото мляко, предизвикват повишаване на нивата на холестерола в кръвта, повишавайки риска от инфаркт.
Поради тази причина много от медицинските организации ни призоваваха да консумираме маргарин и растително олио, като заменим по този начин наситените мазнини с "полиненаситени", които традиционно се използват в средиземноморската кухня, прочута като пример за здравословно хранене.
През последните няколко години обаче ни заля поток - а след това направо ни удавиха - доста учудващи данни, противоречащи на тази общоприета "истина".
След като разгледаха всички съществуващи данни, авторите на мащабен обзор, публикуван наскоро в американското научно сп. "Annals of Internal Medicine", стигнаха до извода, че "високото ниво на консумация на наситени мазнини не оказва никакво влияние върху развитието на коронарната болест на сърцето".
Група учени решила да провери получените данни на практика и направила внимателно планирано изследване. На участниците било предложено в продължение на 8 седмици да ядат сирене "Гауда" с 27-процентна масленост. Към края на този срок нивото на холестерола при тези участници било по-ниско, отколкото в контролната група, консумирала обезмаслени продукти.
Което е най-странно, въпреки че обикновеното мляко и маслото буквално преливат от калории, любителите на мазни млечни продукти не страдат от затлъстяване по-често от тези, които пият обезмаслено мляко. Нещо повече, според резултатите на 12 различни изследвания тези хора средно са по-слаби от консумиращите обезмаслени продукти.
Може би защото самите мазнини помагат на процесите на обмяната да се регулират, благодарение на което организмът по-ефективно изгаря енергията. Или пък мазните млечни продукти задълго притъпяват чувството за глад, намалявайки желанието да хапнете нещо вредно.
ДА ОБОБЩИМ: Засега не знаем защо, но възможно е много скоро мазните продукти да бъдат признати за диетични.

Пастьоризацията има много предимства

ПОВОД ЗА ТРЕВОГА: Консумацията на пастьоризирано мляко може да провокира развитието на екзема, астма и други имунни заболявания.
ИСТИНАТА: Според разпространено убеждение "натуралната" храна е по-полезна и мнозина започнаха да избягват пастьоризираното мляко.
Привържениците на този подход са убедени, че при пастьоризацията се разрушават много от полезните хранителни вещества, които се съдържат в млякото, в това число белтъчините, способни да защитят организма от алергия. Освен това според тях,при процеса на пастьоризация загиват "полезните микроби".
Много медици обаче са убедени, че подобни изводи са преждевременни. При слабо нагряване, предвидено в процеса на пастьоризация, трябва да се запазят на практика всички полезни вещества.
Нещо повече, суровото мляко може да бъде опасно: неслучайно го пастьоризират, за да унищожат микробите, които могат да предизвикат тежки заболявания - туберкулозна бактерия, салмонела и Е-коли.
ДА ОБОБЩИМ: Преди да наблегнете на суровото мляко, рискувайки да пипнете опасна инфекция, изчакайте научно потвърждение на тези странни тези.

Яйцата

ПОВОД ЗА ТРЕВОГА: В яйцето - смърт от инфаркт!
ИСТИНАТА: Някога се смятало, че яйцата, както и пълномасленото мляко, предизвикват задръстване на артериите и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.
В това може и да има известна доза истина, но за здрав човек консумацията на до 6 яйца седмично изглежда няма никакви неблагоприятни последствия.
ДА ОБОЩИМ: Яйцата трябва да бъдат признати за безопасен и ценен източник на белтъчини.

"Диетичните" безалкохолни напитки

ПОВОД ЗА ТРЕВОГА: Изкуствените заместители на захарта могат да увеличават риска от развитието на онкологични заболявания.
ИСТИНАТА: Ние вече знаем, че прекалената консумация на захар води до затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания.
Какво може да се каже обаче за изкуствените "подсладители", които се добавят в "диетичните" напитки в опит да се намали вредата от тях?
Един от разпространените поводи за тревога е предположението, че те спомагат развитието на тумори. Но както писа наскоро кореспондентът на BBC Future Клаудия Хамънд, слуховете за опасността са силно преувеличени.
В рамките на мащабно изследване, направено от американския Национален институт по онкология, при хората, консумиращи най-разпространения подсладител - аспартам, не е бил открит повишен риск от развитието на рак на мозъка, левкемия и лимфом.
Същото изглежда може да се каже и по отношение на другите заместители на захарта. Има обаче вероятност подсладителите да спомагат за развитието на непоносимост към глюкозата и диабет. Това обаче все още не е доказано.
Между другото, паралелно Хамънд развенча мита, че мехурчетата в газираното сами по себе си са опасни, защото уж нанасяли вреда на стомаха и намалявали плътността на костната тъкан.
ДА ОБОБЩИМ: Възможно е изкуствените подсладители да са най-малкото зло: те може и да са вредни, но не толкова, колкото пълноценната захар.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ