26 Април 2024петък12:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Левите кметове обещават поносими данъци в ръководените от тях общини

Парите, отпускани за местната власт, са рекордно най-ниските за всички години на прехода, категорични са представителите на БСП

/ брой: 282

автор:Александър Симов

visibility 1373

Левите кметове поеха специален ангажимент за социално поносими за гражданите данъци. Това е записано в политическо обръщение на представителите на БСП в местната власт, което бе прието на семинар на левицата в Боровец. На дискусията, която се проведе в събота и неделя, основна тема бяха левите стандарти в местната власт. В нея участие освен кметовете взеха председатели на общински съвети,  членовете на Изпълнителното бюро на партията, общински съветници и други. Кметовете социалисти обещават и да осигурят поне 50 на сто от издръжката на детските градини и ясли в своите общини. Те гарантират още за създаването на фонд за лечение на граждани в социално затруднение, както и това, че няма да влизат в никакви безпринципни коалиции в местната власт.
"Устояхме на циничните манипулации и фалшификации, опорочили свободната воля на избирателите. Осъзнаваме колко важно бе да удържим на този натиск - властови, икономически, административен и медиен", се казва още в политическото заявление. "Ще докажем, че лявата политика на местно ниво е възможно. Тя е алтернатива на десните политики и може да предложи по-добър живот и по-добра перспектива на българските общини", категорични са левите кметове.
Държавата все повече прехвърля отговорности върху общините, но все по-малка е осигуреността на тези отговорности, коментира лидерът на БСП Михаил Миков. Според него събирането в Боровец е било първият политически разговор за проблемите на местната власт, но левицата ще бъде последователна в това отношение и ще поставя всички важни въпроси на общините пред държавните органи.
Тази година бюджетът за общините е най-малкият за всички 25 години на прехода, бе изчислението на лявата депутатка Дора Янкова, член на ИБ на БСП. Тя даде като пример това, че за капиталови разходи на правителството са заложени 2 милиарда лева, а за общините цифрата е едва 20 милиона. Янкова обаче допълни, че социалистите няма да се откажат от своята битка и ще се борят част от тези 2 милиарда на правителството да бъдат отделени за общините, за конкретни политики по справянето с бедствията и авариите. Тя обяви още, че социалистите ще проверят и тревожната информация, че на някои общини няма да бъдат преведени всички 100 процента от увеличението на учителските заплати, а само 50 на сто.
Съдбата на общинските ВиК-дружества е била една от големите теми на семинара, информира журналистите и новият член на ИБ на БСП Донка Михайлова, която е и кмет на Троян.  Според нея много от тези общински дружества са обречени на национализация, а след това цената на водата би била увеличена и това е проблем, който ще засегне много общини в България.
Символичният домакин на срещата кметът на Самоков Владимир Георгиев постави и друг проблем пред медиите. Според него властите на местно ниво много често не усещат това да бъдат чувани от правителството. Много наболял е проблемът с инфраструктурата - има общини, на които винаги се дават пари за това, има и други, които никога не получават нищо, оплака се той. Георгиев смята, че най-много от този двоен стандарт са ощетени общини като Самоков, през които няма магистрални пътища, а без качествена инфраструктура е затруднено и привличането на инвестиции.
Кметът на Садово Димитър Здравков се оплака от лошото разпределение на парите за бедствия и аварии. Според него държавата натоварва общините със справянето с тези проблеми, а това водело до големи проблеми и до затруднена комуникация между отделните власти.


Атанас Мерджанов:
ГЕРБ заведоха Камерън при граничната ограда, построена от Орешарски

Ако британският премиер Дейвид Камерън е дошъл у нас да инспектира оградата по границата, трябва да сме наясно, че той бе заведен тъкмо в частта, строена от ужасното правителство на Орешарски. Този коментар направи говорителят на БСП Атанас Мерджанов, помолен да коментира визитата на Камерън у нас. Той припомни още, че именно тази част от строежа бе дадена на прокурор от ГЕРБ, а по времето на нейното издигане партията на Бойко Борисов е саботирала всякакви усилия за изграждането й.
Ако зад "Thank You, Бойко" стои едно съгласие и подкрепа за британското виждане за ЕС, какво ще стане, ако утре френският президент дойде и каже "Мерси, Бойко" - това означава ли, че ще си извъртим позицията на 180 градуса?, попита Мерджанов.
Дебатът за европейската политика отсъства във вътрешнополитически план. Научаваме за важните новини от чуждестранния печат, например за желанието на Франция да заменим техните войски в Мали, отбеляза още той.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ