27 Април 2024събота00:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПЕС настоява за детска гаранция срещу бедността у нас

15 на сто от младежите между 15 и 29 години са безработни

/ брой: 283

автор:Ева Костова

visibility 291

От ПЕС ще настояват за детска гаранция в ЕС заради повишаващата се бедност сред децата у нас, съобщи вчера Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти. Инициативата на Станишев среща подкрепата на над 65% от българите, стана ясно от социологическо проучване. Той участва в дискусия "Младежката гаранция - работа и образование за младите хора", организирана в София от социалистите и демократите в Европейския парламент.
През 2012 г. ПЕС посочи като основен приоритет борбата с младежката безработица. През същата година страните членки отчитат 7,8 млн. безработни млади хора на възраст между 15 и 29 г. За новия проект ЕК задели 6 млрд. евро. Станишев бе инициатор за отпускането на над 23 милиарда евро годишно за инициирането на програми за заетост като младежка гаранция преди 2 години. Сега той отбелязва, че липсва същинска политика за запознаването на младежите с възможностите, които ЕС предоставя за субсидирането на работодатели, както и за създаването на нови стажантски и образователни програми.
От социалното министерство информираха, че за по-малко от 2 години са били изхарчени половината от средствата за България по механизма за младежката гаранция - над 100 млн. лв. Срещу тези пари безработицата при хората до 29 г. е намаляла с 8% и сега гони 20-те процента, докато Испания е похарчила над 88 милиона евро и е постигнала 10 на сто спад. У нас до 29-годишна възраст безработни те са 15 на сто от общия брой безработни - близо 300 000 по официални данни за последното тримесечие на 2015 г.
Оказва се, че у нас близо 90% от младежите без работа нямат никаква представа за младежката гаранция на ЕС, дори не знаят към кого да се обърнат, за да търсят реализацията си. Според бившия еврокомисар по заетостта Ласло Андор, който бе специален гост на дискусията, оставането без работа за повече от 6 месеца при младия човек е катастрофа, защото за това време той губи както социалните си контакти, така и надежда, че може да си намери професионално място.
Гаранцията за младежта е нов подход, който дава възможност на всички млади хора под 25 години, независимо дали са регистрирани в службите по заетостта или не, да получават качествено конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа. ЕК помогна на всяка страна членка да разработи национален план за изпълнение на гаранцията за младежта и да започне прилагането му. У нас проектът започна в началото на 2014 г. Проучване на Младежкото обединение в БСП през лятото в отделни области на страната показа липсата на информация и мотивация на младите да търсят програмата, назначените също са недостатъчно. Европейската комисия и отделните държави трябва да свършат още много работа по младежката гаранция, бяха единодушни и организаторите на дискусията, и участниците в нея.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ