19 Април 2024петък03:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Антураж'2015

/ брой: 286

автор:Светлана Михова

visibility 2601

Фрау Меркел грабна титлата "Човек на годината", раздавана от сп. "Тайм". Това, че канцлерката дълги години бе влиятелна фигура в Европа, няма съмнение - особено на фона на общата сивота от безлични и безгласни персони сред нейните колеги. Интерес обаче буди фактът, че тя бе удостоена с почетното звание точно в годината, когато авторитетът й се срути както в света, така и в самата Германия. Последните социологически проучвания сочат, че повече от половината германци са разочаровани от "спасителката на бежанците" и не биха искали за четвърти път тя да заеме високия пост.
Списанието дава подробна аргументация за избора си. Според него през 2015 г. е имало "поне три причини да се чудим ще продължи ли Европа да съществува в сегашния си вид - гръцката дългова криза, бежанската вълна и атентатите в Париж. И трите пъти Меркел показа характер". Европейската история е записала много политици със силен характер, малцина от които днес се споменават с добра дума. Изглежда Фрау'2015 ще се нареди сред тях. Защото характерът, съчетан с политическа недалновидност, се превърна в обикновен инат и изправи Европа на ръба на катастрофата. Днес няма средно информиран човек, който да не си дава сметка, че тъкмо нейните непремерени думи и широко отворени обятия привлякоха вълната мюсюлмански пришълци.
Възниква въпросът не се ли присъжда титлата именно за усилията, които канцлерката е положила, за да нахлуят бежанските тълпи. Същевременно Турция добре се възползва от събитията в Близкия изток и продължава да дирижира човешките потоци към Европа. Какво направи Меркел със силния си характер? Стана инициатор за отпускането на помощ от 3 млрд. евро, уж за да може Анкара да спре бежанците, и обеща безвизов режим въпреки високия риск от проникване на терористи. Не намирисва ли това на заговор Меркел-Ердоган? Факт е, че действията им са в една и съща посока. Може би за това й се дава титлата?
И не само. Фрау има и други, не по-малко значими заслуги. Нека не забравяме, че тя е сред най-ревностните и пламенни защитници на Трансантлантическото търговско споразумение. През лятото в обширно интервю за "Зюддойче цайтунг" тя дори настоя то да бъде подписано час по-скоро и на всяка цена не по-късно от края на мандата на Барак Обама. Не я интересуват интересите на европейците, не я засягат техните страхове. Не чува дори аргументите на водещи икономически експерти. "Споразумението поставя интересите на мощните американски и транснационални компании над интересите на европейските държави и техните законодателства", предупреди Джоузеф Стиглиц. И не само той. Ако тандемът Меркел-Ердоган някому може да се стори нереален, то корпорацията Обама-Меркел е явна. Нека си спомним и как канцлерката не се обиди, когато се разчу, че Обама я подслушва. "Между приятели може", реагира умилително тя.
Има още един прелюбопитен "детайл" в тазгодишната класация на "Тайм". Титлата настанява фрау Меркел в интересен антураж. На второ място е нареден лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Няма как да не признаем, че главорезът успя да ужаси цял свят и е на прага да го хвърли в тотална война. Въпреки уточнението на "Тайм", че титлата може да бъде и със знак минус, много европейски медии посрещнаха новината с омерзение и нарекоха избора "безнравствен". Някой да е давал определение за нравственост в политиката? Англосаксонският принцип е: в политиката няма морал, има само интереси. Може би и неговото титулуване не е случайно? И днешният терорист номер едно има заслуги. Във всеки случай тъмните пътеки на биографията му мистериозно водят до Турция и Америка.
Известно е, че неговата варварска армия се попълва със свежи бандити, които прииждат от цяла Европа и свободно шетат из южната ни съседка; че през нейна територия се прехвърля оръжието и преминават краденият петрол и плячкосаните древни културни ценности. И още един щрих към съвременния образ на бившата Османска империя. Тези дни стана известно, че след раняване през октомври Ал Багдади е бил лекуван в турска болница край границата със Сирия, а транспортирането му дотам са ръководили ЦРУ и турското разузнаване.
Разбра се също, че турски самолети прехвърлят негови хора в Либия. Накрая онзи ден се оказа, че и самият лидер се е преместил в либийския град Сирт, за да бъде далеч от Ирак, където го търсят под дърво и камък. Преди години човекът номер 2 за 2015 г. е извършил още едно мистериозно бягство. След като САЩ окупираха Ирак и обесиха Саддам, чийто телохранител е бил бащата на Ал Багдади, той минава в армията на противниците на новата власт. Заловен е и е хвърлен в затвора като особено опасен. Как бяга оттам или някой го пуска? Не е ясно. Знае се обаче, че в списъците на издирваните терористи днес той е под псевдонима Абу Дуа и за главата му дават само $10 млн. Много повече струва лидерът на "Ал Кайда". Класацията на "Тайм" поправи тази несправедливост. Най-малкото нагласи терориста в изискан антураж.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ