26 Април 2024петък00:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имена и събития от декемврийския афиш под тепетата

145 картини от 85 автори показва Годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници

/ брой: 286

автор:Пенка Калинкова

visibility 131

Предколедният декември по традиция носи гастроли на пловдивски музиканти със световна кариера. В началото на месеца проф. Марио Хосен навести родния си град за традиционния предколеден концерт, организиран от КЦМ "2000" АД, в който той винаги е звездата. Анна Петрова пристигна от Съединените щати за концерт с оркестъра на Пловдивската опера. Пианистката представи Третия концерт на Прокофиев за пиано и оркестър. Петрова е пловдивчанка, завършила е със златен медал и национална награда класа на известната музикална педагожка Светлана Косева в НУМТИ "Добрин Петков". През 2005 г. е приета с пълна стипендия в престижния "Manhattan School of Musiс" в Ню Йорк в класа на пианиста Орасио Гутиерес, който завършва с отличие. През август т. г. Анна Петрова защити докторска степен по пиано в студиото на Андре-Мишел Шуб в Ню Йорк. В момента, освен концертиращ артист, тя е преподавателка по пиано в Държавния университет на Хюстън, щата Тексас. Сред многобройните й международни отличия са първа награда на конкурса "Панчо Владигеров", трета награда на "Bosendorfer", втора награда на конкурса "Маргарита Юдина" в Санкт Петербург, Голямата награда на ХI конкурс "Хосе Рока" във Валенсия, Испания.
В освежената експозиционна зала на Дружеството на пловдивските художници ни радва многобагрието и разнообразието на форми и почерци в Годишната изложба на ДПХ - 145 картини от 85 автори изпълниха двата етажа на сградата на ул. "Гладстон" 32. Трябва да отбележим, че напоследък се пълни и вторият етаж. Е, не е както беше преди години, когато и двата етажа не стигаха, но е много по-различно и радващо очите в сравнение с 90-те години и първото десетилетие на новия век. Двама души получиха равен брой точки за наградата за живопис - Вълчан Петров и Димитър Кирчев. Журито с членове авторитетните художници Васил Стоев, Румен Нечев, Цвятко Сиромашки, Снежана Фурнаджиева и представителката на община Пловдив Десислава Христозова, присъди още няколко награди: за графика - на Магърдич Касапян, за скулптура - на Трифон Неделчев, за млад автор - на Женя Бозукова, поощрение за наградата за млад автор - Христо Бозуков. Номинации за наградите имаха още Янко Ненов и Янко Василев, Михаела Иванова и Светлана Желязкова, Деляна Димитрова, Милена Бочукова, Иван Чакъров, Бисер Дамянов, Моника Роменска, Христо Жеков, Матей Матеев, Никола Минчев, Д'Нейчо и самата председателка на дружеството Снежана Фурнаджиева.
За пръв път в церемонията участваше и новият стар кмет на Пловдив инж. Иван Тотев. Вероятно той вече си дава сметка, че и незачитането на пловдивските творци постави под съмнение неговия избор - както е известно, той се размина със своя съперник Славчо Атанасов само с 1 процент разлика. Разбира се, упоритостта на Снежана Фурнаджиева в отстояване на интересите на пловдивските художници също си казва думата.

Вълчан Петров, "На София - премъдрост Божия 11", награда за живопис

 Димитър Кирчев, "Композиция VІІ", награда за живопис

 Пианистката Анна Петрова
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ