24 Април 2024сряда01:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Живко Георгиев:

ДСБ избягаха от управлението в опит да оцелеят

Кабинетът оттук нататък само ще имитира промени, но не всяка промяна е реформа, казва известният социолог

/ брой: 290

автор:Александър Симов

visibility 1563

Живко Георгиев е роден на 25.2.1955 г. Завършил е социология в Софийския университет, където сега е главен асистент по теория на емпиричното социологическо изследване и маркетингови проучвания.


"Аз така и не разбрах големия смисъл от конституционните промени"
"Темата за предсрочни избори е опит за сплашване на непослушните малки партии"
"Колкото по-явна става подкрепата на ДПС, толкова по-неудобно ще бъде за ГЕРБ"


- Г-н Георгиев, как да тълкуваме действията на ДСБ - парламентарните скандали, излизането им в опозиция и грандиозните заявки, че вече ще са против кабинета? Мислите ли, че това е израз на автентично възмущение или по-скоро е театър, прицелен в президентските избори?
- Навярно много неща се наслагват в тези действия. Лично на мен все пак ми се струва, че по-вероятна е хипотезата ДСБ да търси опит за запазване на своята идентичност. Ползите, които партията има от присъствието в кабинета, са много по-малки от загубите. Местните избори го показаха.
- Какво показаха точно местните избори, че те губят влияние заради коалицията с ГЕРБ?
- Да, губят влияние. Губят и идентичност. Стават неразпознаваеми и неразличими. ДСБ със сигурност са си дали сметка, че единствената им перспектива като политически субект, ако искат да възкръсне, това е да бъдат ориентирани към едно позициониране, което да ги прави основна дясна алтернатива на ГЕРБ. Това е много мъчителен ход, с неясен изход. Извън една такава перспектива те просто са политически ненужни, почти невидими. Просто за десния избирател нямаше да има смисъл да гласува за тях, а не за ГЕРБ - по-силното, по-мощното дясно. Добре де, да допуснем, че е дясно.
- Много десни анализатори преди една година казваха, че присъствието на ДСБ в кабинета щяло да бъде гарант за реформите. Защо тяхното уверение и техните клетви се оказаха неистина?
- Първо, защото ДСБ все пак е слабо. Като партия те не проявиха сила. И второ, защото този кабинет няма капацитет, за да направи онези реформи, от които има нужда обществото.
Той ще имитира промени. Вероятно ще ставаме свидетели на това как нещо непрестанно се размества, ще пипа този член, нов закон, ако трябва ще гласува, но, извинявайте, много е трудно да разчетеш в тези промени реформи. Не всяка промяна е реформа.
- При това положение съдбата на РБ предрешена ли е? СДС и ДБГ ясно показаха, че остават във властта, а това се превърна и в позиция на Реформаторския блок. От своя страна ДСБ нямало да напускат блока, но минавали в опозиция. Как да се оправим в този лабиринт?
- Нека да изчакаме малко. В България винаги трябва още малко да се изчака. Първите реакции невинаги нещо значат.
Все пак РБ преди всичко трябва да бъде интерпретиран като една предизборна коалиция, едно предизборно споразумение с цел повишаване шансовете да прескочат изборните бариери. Какво ще е бъдещето на РБ, ще разбера в момента, когато наистина стане много ясна перспективата за предсрочни парламентарни избори или нормални избори.
Само преди изборите могат да бъдат единни, след това вече аз лично се съмнявам. Там са събрани твърде различни по манталитет партии, твърде различни и като визии, и като идеи дори.
- А според вас такова свръхоценностяване на конституционните промени, което в крайна сметка доведе до разлома, беше ли правилно от политическа гледна точка, залагането всичко на тази карта и в резултат на това ДСБ да няма ход назад, ако нещо се провали?
- Аз така и не разбрах, честно казано, големият смисъл от конституционните промени и всичко, което се случи с идеите за реформи на съдебната власт. Мен не ме убеждава, че и едната, и другата алтернатива, които бяха предмет на дебат и гласуване в парламента, носят в себе си разковничето за решаване на проблемите на съдебната власт.
Зависимостта на съдебната власт от властимащите в политически смисъл, властимащите в икономически смисъл, е толкова голяма, че не виждам как прословутата точка кой ще праща членовете, кой каква квота ще има в двете колегии, ще реши проблема с независимостта. Всеки ден чуваме някакви течове от информации, които ни показват, че симбиозата е много по-дълбока, отколкото с такива игри ще се случи.
- Да ви разбирам ли, че ДСБ заложиха всичко на един доста куц кон, при условие, че тези промени няма да сработят?
- Да има я тази интерпретация, че те попаднаха в капан, от който не могат да се измъкнат. Но всичко това може да се интерпретира и по друг начин - това е ход на оцеляване на ДСБ.
- Политически сървайвър?
- Правителството не се радва на всенародна любов, неговите действия са силно противоречиви, не обещават някакъв позитивен ход за развитието на страната, така че може би ДСБ малко по-рано от другите осъзнават това и искат да спасят себе си, доколкото могат от едно безперспективно управление.
- Прочетох, че това е и своеобразен вид заявка за президентска кандидатура, а може би и за вицепрезидентска в лицето на Христо Иванов. Виждате ли такива основания да се говори така?
- Не знам. Всичко е възможно, не би било толкова абсурдно, възможен е пореден политически компромис. Извинете, и това словосъчетание девалвира, какво му беше толкова историческото?
Във всеки случай ДСБ ще се опитат да имат  печеливша игра в предстоящите парламентарни избори. Много е рано още отсега да се прогнозира, защото ситуацията съвсем не е най-подходящата за преценка. Но във всеки случай силно представяне на президентски избори е добра подготовка за парламентарни избори, когато и да са те, каквито и да са те по форми на коалиране и конкуренция. Но за мен това е ход, търсене на оцеляване, на някаква нова идентичност, без която не е мислима една политическа сила.
- А виждате ли възможност за предсрочни избори, които да са скоро, тъй като и това бе развъртяно като хипотеза?
- За възможност - да, абсолютно възможно е. И то само защото нищо съществено няма да променят. Те не носят особени рискове най-вече за ГЕРБ, за ДПС, тези, от които най-вече зависи ще има ли, няма ли да има предсрочни избори. Носят рискове за по-малките политически сили и това е темата за предсрочни избори като опит за сплашване на непослушните малки партии.
- А в тази ситуация ДПС не повиши ли цената си отново при условие, че всички подозираха, че това е тайният партньор в коалицията от самото начало?
- Тя си беше висока и без това. Не знам дали я повишиха.
Със своя ход ДСБ навярно разчита, че дори и ако бъде заместена от ДПС, това трябва да става вече все по-явно, от което и ГЕРБ се бои. Това, че ДПС подкрепя фактически всички решаващи ходове и идеи на мнозинството, е очевиден факт, но все пак формално не е във управляващата форма. Колкото по-явно става това, толкова по-неудобно ще бъде за ГЕРБ.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ