07 Май 2024вторник02:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Висше мюсюлманско училище хем има, хем няма

Законът за висшето образование казва, че то не съществува, Законът за вероизповеданията - обратното

/ брой: 290

автор:Велиана Христова

visibility 970

Законовата неразбория в днешна България доведе вчера до нов неразрешим правен "казус" - този път с Висшето ислямско училище в София. В писмен отговор на депутатски въпрос образователният министър Тодор Танев заявява, че МОН "няма информация за съществуването на Висш ислямски институт в София, който да се самоопределя като висше училище на мюсюлманското изповедание в страната". Министърът, който е изпълнител на Закона за висшето образование (ЗВО), е напълно прав - според този закон такова висше училище не съществува. Според ЗВО всички висши училища в страната (държавни и частни) се откриват с акт на НС след положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Няма висше ислямско училище, което да е узаконено с такава процедура. Висшето образование у нас е светско и независимо от идеологии, религии и политически доктрини, напомня министърът. В образователната система има законов ред единствено за създаване на средни духовни училища с обучение след 8 клас. 
На сайта на училището обаче е записано: "Висш ислямски институт (ВИИ) е първото самостоятелно висше училище на мюсюлманите в България, което се определя като висше училище на мюсюлманското изповедание в странaта". Това също е вярно. Висшият ислямски институт е създаден с постановление на МС на 9 март 1998 г. Основанието е, че според чл. 33 (7) от Закона за вероизповеданията висши духовни училища на разрешените вероизповедания у нас се откриват с постановление на МС. В Пловдив вече действа и Духовна академия като висше училище на БПЦ, има и подобни протестантски училища.
Висшите духовни училища у нас обаче не са узаконени по ЗВО чрез решения на НС. Поради това държавата не признава техните дипломи като дипломи за висше образование, нито образователните им степени "бакалавър" или "магистър", възпитаниците им могат да са на длъжност единствено в съответните храмове и не могат да бъдат учители по религия в училищата. Поради разминаването в двата закона спорен юридически въпрос остава дали Висшият ислямски институт може да обучава бакалаври, както е обявил в сайта си, коментират прависти.
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1917

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1882

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1680

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2000

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2186

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1763

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1826

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2069

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1826

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2003

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ