19 Април 2024петък08:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

Ликвидират поминъка на 120 000 души

Поправките в закона са последният пирон в ковчега на тютюнопроизводството у нас, казва депутатът от БСП и бивш зам.-министър на икономиката

/ брой: 47

автор:Мая Йовановска

visibility 1450

КОРНЕЛИЯ НИНОВА е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е като стажант-съдия в Софийския градски съд, била е юрисконсулт на Столичната община, следовател в Столичната следствена служба. До 2007 г. е зам.-министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика. През 2008 г. поема като изпълнителен директор "Булгартабак Холдинг" АД. Сега е депутат от Коалиция за България в 41-ото НС. Член е на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм.
 

- Г-жо Нинова, вие сте сред най-горещите противници на поправките в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които бяха приети окончателно преди ден. Как ще се отразят те на сектора?
- С приетите промени ще отпадне лицензионният режим за фирмите, които имат право да изкупуват тютюн. Това означава, че всеки би могъл да изкупува тютюн - физическо лице, фирма. Втората промяна е в това, че повече няма да има предварителни писмени договори с тютюнопроизводителите. Те бяха за условията, при които ще се купи тютюнът, какъв ще е сортът, какви ще са количествата.
По досегашния закон с подписването на договора купувачът авансира с 20% изкупуването на тютюна. Тези пари бяха необходими на производителите, за да заложат бъдещата реколта. И това вече отпада - няма да има предварителни договори, няма да има 20-процентови аванси от купувача.
Досега беше забранено препродаването на суров тютюн. Фирмата купува, прерабтва, изнася или произвежда цигари. Сега се допуска препродаването. Това означава, че по веригата ще се навържат по пет-шест прекупвачи, което ще доведе до оскъпяване на тютюна.
Другата промяна позволява да може да се изнася от страната суров тютюн. Досега това беше забранено, преработваше се в България и се изнасяше преработен. Сега всеки, който иска, ще си купи и ще изнесе суровия тютюн.
- Това означава, че освен производителите ще бъдат засегнати и преработвателите?
- Да, и те ще бъдат засегнати. Последиците ще бъдат в няколко посоки. Заради това, че отпада лицензионният режим, няма да има никакъв контрол от страна на държавата кои фирми купуват, от кого, какви количества и закъде.
- Това ли е пълната либерализация на пазара?
- Всъщност държавата няма да има никакъв поглед върху пазара. Това на практика ще доведе до закриване на бранша. Всеки, който си купи тютюн, може в един гараж да го нареже и да го продава като рязан тютюн по павилиончетата, без да е спазил технологичните условия. Вече няма да се плаща и акцизът на рязания тютюн на държавата. И така целият сектор на тютюнопроизводството ще влезе в сивата икономика. Както направиха с цигарите, така ще вкарат и рязания тютюн в контрабандата.
Прекупуването през двама-трима души ще доведе до оскъпяване на суровината за потребителите. А за тютюнопроизводителите ще е убийство, защото ще ги натискат да намаляват цените. От тях ще купуват най-евтино. По няколко ще се навържат по веригата на прекупвачи и препродавачи и накрая на пазара ще стане скъпо. Позволяването на износ на суров тютюн ще нанесе загуби върху преработвателната промишленост в България, а след това следват загубите за бюджета, защото в него няма да влязат пари от данъци и такси. Накрая следва и загубата на работни места.
- А какви са аргументите на ГЕРБ за тези промени?
- Един от най-големите им аргументи беше, че тютюнопроизводителите искат тази либерализация. Но това е пълна лъжа. Срещахме се с Националната асоциация на тютюнопроизводителите и с представители на бранша от цялата страна. Това, което искат те, е да се облекчи лицензионният режим за фирмите, които изкупуват тютюн. И предлагат той да стане разрешителен, но да го има. За да има държавата информация, контрол над тези фирми, на които е разрешила изкупуване на тютюн, и да може да ги проследи. Но те сега премахнаха всички режими, като спекулират с това, че тютюнопризводителите го искат. Не е вярно.
- Правителството постоянно подканя тютюнопроизводителите да се преориентират към други дейности, което е много трудно, да не кажем почти невъзможно. Дали с тези поправки управляващите намериха начина да ги принудят да спрат с производството на тютюн?
- С икономически и законови методи ликвидирт сектора. Но нямат смелостта директно да излязат и да кажат на земеделците - край с тютюнопроизводството. В момента тези хора нямат пари за следващата реколта. Нямат сигурност без договори, че някой ще изкупи тази реколта. Много хора ще се откажат. Ще има огромни социални последици. Това са над 100 хиляди души, чийто поминък се ликвидира. Официално регистрираните тютюнопризводители са около 40 хил., но със семействата стават 110-120 хил. души, ангажирани в сектора.
- ЕС ни разреши за т.г. да бъдат отпуснати 73 млн. евро за национални доплащания в сектора, но тези пари не бяха записани в бюджета. Сега се приемат и тези поправки...
- Приемането на тези поправки в закона е последният пирон в ковчега на тютюнопризводството. Край с него. ЕС разреши не само за т.г., а и до 2013-а да има доплащания. Българското правителство обаче не иска да ги осигурява, а да ликвидира този сектор. Тезата на ГЕРБ е, че тютюнопризводството в цял свят се ограничавало. Преди ден, по време на второто четене на закона в парламента, показах на депутатите справка от ЕС, която показва, че най-голямото тютюнопроизводство в общността е в Италия. Никой в ЕС не се отказва от нещо, което носи пари на държавата и осигурява работни места. Не е вярно, че има намаляване на тютюнопризводството в международен мащаб. Всяка държава защитава своя интерес, но нашите управляващи не виждат в този сектор интерес. Нямам обяснение за подобно поведение.
- За колко време след влизането в сила на закона ще бъде ликвидиран секторът?
- Законът ще влезе в сила в най-скоро време - до седмица-две ще бъде обнародван. И веднага ще повлияе на сектора. Защото в момента фирмите, които са поели договорни задължения към тютюнопризводители за миналогодишната реколта, не изкупуват, а изчакват влизане на закона в сила. И когато това стане факт, веднага ще си променят поведението.
Изкупуването се забави и доста от реколтата се развали, а на друга част се влоши качеството. В някои райони на страната все пак изкупуването върви - в Кърджали, в Благоевградско, но на много ниски цени. Когато започна дискусията по този закон, спря изкупуването. Явно купувачите изчакваха да влязат в сила тези неизгодни за тютюнопризводителите условия и ще продължат кампанията, но при новите условия, което ще ощети земеделците.
- Може ли да се очакват още протести на тютюнопризводители след приемането на поправките?
- Не само че може да се очакват протести, но това е реалност. Излъгаха тези хора, че ще им платят парите за националните доплащания за 2010 г. Тези пари ги няма в бюджета. Земеделският министър Мирослав Найденов им ги обеща през втората половина на годината, ако има обаче допълнителни приходи в бюджета. Т.е. след евентуална актуализация на бюджета. А парите са им жизнено необходими за нормален живот. Тези хора нямат никакви пари, карат на вересии само за хляб и за най-необходимото.
- Ще има ли някакви последици и върху българския производител "Булгартабак"?
- Ще има последици и върху "Булгартабак", но не големи, защото тютюневият холдинг изкупува само 10 на сто от българските тютюни. Другите големи купувачи са външни компании.
- Прогнозирахте, че секторът тютюнопризводство ще мине изцяло в сивата икономика. Това означава ли, че този критично огромен дял на контрабандата у нас може още да се увеличи?
- Досега контрабандата растеше и е огромна заради повишаването на акциза върху цигарите. Сега тази контрабанда ще се разрасне и върху рязания тютюн. Който все повече хора през последната година ползват, за да си свиват сами цигари. За м.г. загубите за хазната само от контрабандата на цигари са около 1 млрд. лв.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ