25 Април 2024четвъртък13:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Беззъби кучета

/ брой: 292

автор:Светлана Михова

visibility 2680

Казват, че пилците се броят в края на годината. Краят на годината се вижда, нашите пилци няма какво да ги броим. Те са добре, фермерите се постараха да ги зачислят заедно с прасетата към "щастливите" им европейски събратя. Така наредиха от Брюксел и поръчението бе изпълнено.
Държавата обаче не е населена само от пилци и прасета, колкото и нездравословни да са последните за гражданина. Него, гражданина, кой го брои!
Вишестоящите персони сега броят други работи: кой какви позиции във властта е заел, какво е изтървал, какво е прибрал. Всеки път това става в определена театрална постановка. За последното преброяване бе избран декорът на реформата в съдебната система. Масовката бе подбрана и ограничена. Групички възпитани протестъри трябва да създават впечатление на масовост, откритост и спазена демократична процедура. Но тези, които напук на Бойко се канят да колят "щастливото" прасе, или да си купят някоя и друга пържола за новогодишната трапеза, тази процедура малко ги интересува. Тях ги вълнува процедурата, по която портмонето им се изпразва, ако изобщо има с какво да го напълнят. Тъкмо това обаче най-малко тревожи гастрольорите във властта. Те обръщат реформа след реформа, за да сменят актьорите, както е в случая - Ицето от РъБъ с Катето на Президента. И най-важното, да се отчетат не пред населението, а пред началниците в Брюксел.
И те, началниците, се събраха. И те броят. Броят пари, броят бежанци. Засега от сметките им обаче нищо не излиза. Сметките все криви, защото кръчмарят не дава. И още, защото и те не се интересуват какво мисли и какво иска средностатистическият европейски избирател. Насядали са около голямата си кръгла маса в Брюксел и плюнчат списъка с "ценности" и правила.
Масата европейци, като видя бежанския порой и след като преживя кървавата парижка нощ, си поиска обратно контрола по националните граници. И прати Шенген по дяволите. Началниците се сепнаха. Те не могат да позволят да се срути картонената къщичка от правила. Шенген е непоклатим, но ще засилят една от множеството бюрократични структури на Евросъюза - т.нар. агенция Frontex. Нейните агенти ще пазят външните граници дори в страни, които не са съгласни и не са членове на съюза.
Планът да бъдат разселвани пришълците по квоти из всички държави членки и досега не е проработил, защото няма как насила да се гонят и преселват неканените гости. Не е хуманно. Същевременно излиза че е хуманно и в техните очи юридически правилно, да се насилват цели държави. Това се оказва проста работа. Отнема им се суверенитетът и толкоз. Особен защитник на тази "хуманна" идея е пак лидерката на евролокомотива - Ангела Меркел. Тази седмица в навечерието на конгреса на нейната партия ХДС парламентарният й лидер Фолкер Каудер в прав такст заяви: "Европа трябва да бъде готова напълно да промени курса, имайки предвид вълната от бежанци. Държавите членки трябва да са подготвени да се откажат от правото си на суверенитет изцяло или поне отчасти". Канцлерката подкрепи думите му с две ръце. Според тях Frontex трябвало да израсне до независима институция, колкото се може по-бързо, за да е в състояние да координира националните гранични служби, но нямала достатъчно пълномощия.
Някой ще попита ли европейците дали са съгласни да отнемат суверенитета на държавите им? Той и без това е окастрен - особено българският, до крайна степен. Няма такива изгледи. Началниците - и то само най-главните, сами ще решат. Интересно как ще приемат предложението Франция и Великобритания. Дързостта на Меркел стигна дотам, че показа зъби и на Лондон: "Германия няма да направи компромис с основните принципи на Европейския съюз, за да запази Великобритания в общността", каза тя по повод предстоящия в Англия референдум и искането на Камерън да отреже социалните помощи за имигрантите. При 28 членове на ЕС Германия ли трябва да решава?
Ние обаче трябва да сме благодарни на канцлерката. Тя, както съобщават, дала рамо на мечтата на Бойко да направим газов хъб "Балкан". Ще се диверсифицираме и ще натрием носа на Путин, който ни спря "Южното поточе". Откъде и с какво ще се пълни хъбчето не е много ясно. Важното е да се изпъчим и да надуем бузи. Неговата съдба няма да е по-различна от плана на ЕС за разселване на един милион бежанци, пристигнали на гости на Меркел. Двамата с Бойко по това си приличат - големи мечтатели са. Първо забъркват кашата, после не знаят как да я сърбат. Канцлерката и цяла Европа се превиха под Вашингтон и му прислужваха в разбунването на Близкия изток, сега всички вкупом хленчат. Вчера по време на 3-часовата си годишна пресконференция Путин за пореден път обясни как и защо е бил спрян газопроводът през България: "Учудва ме беззъбата позиция на българското ръководство, което неясно по какви причини пренебрегна националните си интереси".
И още как му е ясно на Путин! И на нас ни е ясно. Но от беззъби кучета какво да искаш? Бива ги само да лаят.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ