28 Април 2024неделя17:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Инж. Емил Георгиев:

Ще останем непримирими към некоректни търговци и монополисти

Каузата ми е да издигна правата на потребителите в ранг на патриотизъм, твърди изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България

/ брой: 294

автор:Юлия Кулинска

visibility 27

Инж. Емил Георгиев е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е по специалността си в Австрия и в Англия - защита на правата на потребителите. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията на продукцията като ръководител на Националния изпитателен център по тютюн и цигари и като директор на Центъра по метрология и стандартизация в Хасково. Бил е четири мандата общински съветник в Хасково и председател на общинския съвет. Сред основателите е на партия Политически клуб "Екогласност", а от 2006 година е лидер на партията. Георгиев е дългогодишен член на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България. Депутат в 42-то НС от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Владее говоримо румънски и английски език.


"Крайно време е държавните институции да се отнасят с необходимото уважение към Н.В. Потребителя и да бъдат безкомпромисни към всички, които се подиграват с правата му"



- Г-н Георгиев, какви бяха мотивите ви да приемете предизвикателството да станете изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България?
- Не беше трудно да приема това предизвикателство, защото съм свързан с дейността на федерацията повече от 17 години. Давам си сметка, че отговорността е много голяма, защото трябва да надградя това, което с години са съградили моите колеги. И в тази връзка не мога да не спомена за г-н Павел Кърлев, един изключително достоен и ерудиран човек, отдаден изцяло на каузата за защита на потребителите. За съжаление напусна този свят, оставяйки ни прекрасни спомени и голяма болка. Аз съм емоционално свързан с него, защото беше мой голям приятел, и съм длъжен да продължа неговото дело.
- Разкажете повече за правата, които има организацията, и за нейната дейност за защита на потребителите?
- Федерацията на потребителите в България е единствената потребителска организация в страната, чиято дейност в продължение на повече от 25 години е изцяло насочена в полза на потребителите. В съответствие със Закона за защита на потребителите ние нямаме разпоредителни и наказателни функции. Нашата сила е осигуряване на обществена и правна защита при нарушаване на законните им права и интереси и посредством медиите да информираме хората.
Съгласете се, че изнасянето на случаите на нарушения от страна на производители, търговци и монополисти в сферата на общественото обслужване тежи повече, отколкото каквато и да е парична санкция, затова сме трън в очите на нарушителите. В някои случаи дори властимащите недолюбват федерацията и правят всичко възможно да не се съобразяват с нашето мнение по ключови потребителски проблеми.
Освен консултантска дейност и правна защита посредничим при конфликтни ситуации между потребители, производители и търговци. Съдействаме и за развитие на международно сътрудничество в областта на защитата на интересите на потребителите. С други думи, с дейността си спечелихме огромното доверие на хората. Доказателство за това е, че централният ни офис, разположен на ул. "Стефан Стамболов", непосредствено до т.нар. "Женски пазар", ежедневно се посещава от над 30 потребители, на които се предоставя всякаква консултация. Неслучайно в момента няма друга обществена организация с по-голяма организирана членска маса от нас. Към настоящия момент броят на нашите членове с членска карта е над 11 500. Сами разбирате, че това е огромна армия, която може да направи революционни промени. Затова е крайно време държавните институции да се отнасят с необходимото уважение към Негово Величество Потребителя и да действат безкомпромисно към всички тези, които се подиграват с потребителските права. Нещо повече - трябва да се действа така, че защитата на правата на потребителите да се издигне в ранг на патриотизъм!
- Какви са основните цели, които си поставяте като изпълнителен секретар? Имате ли амбицията да промените нещо в статута и организацията на федерацията?
- Тези, които ме познават, би трябвало да са убедени, че не страдам от предубеждения и когато се посветя на една кауза, безспорно което е и каузата по защита правата на потребителите, съм непримирим и безкомпромисен. Наред с всичко друго, в бъдещата си дейност съм амбициран да издигна на по-високо ниво сътрудничеството с Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Министерството на туризма, Министерството на труда и социалната политика, както и съответните комисии към Народното събрание. Ще се стремя към по-добро сътрудничество с националния омбудсман, Комисията за защита на потребителите, Агенцията по храните, Съюза "Произведено в България", браншовите организации в хранително-вкусовия сектор. И въобще с всички държавни органи и обществени организации, имащи влияние върху съдбата на българския потребител, който за съжаление все още не може да се чувства като пълноправен член на голямото семейство на европейските потребители.
- Нужна ли е законодателна промяна, свързана със защита на правата на потребителите на стоки и услуги?
- Налице е добър Закон за защита на потребителите, съобразен при неговото актуализиране и с предложенията на нашите експерти. Друг е въпросът, че не се прилага с цялата си тежест. Поне досега някои персони в контролната и правораздавателна област се съобразяваха с корпоративни интереси. Надявам се това да остане в историята.
- Смятате ли, че федерацията има възможности да влияе пряко върху фирмите, които нарушават правата на гражданите?
- Убеден съм, защото през годините натрупахме огромен опит. Ежедневните ни контакти с потърпевши потребители са ясна индикация, че сме намерили точния механизъм за осъществяване на ефективна защита на потребителите. Затова напълно убедени се ангажирахме с правото на достъп на потърпевшите потребители до съдебни и извънсъдебни процедури при потребителските спорове. Ще дам един пример. От години федерацията е единствената неправителствена организация, която води тежки битки в енергийния сектор, особено при предоставяне на топлинна услуга. Ние доказахме с точни изчисления и експертни анализи, че е изградена схема за организиран грабеж на потребителите на топлинна енергия. Това се отнася най-вече за София, където от години се извършват закононарушения, граничещи с престъпления.
Припомням, че в резултат на нашата дейност отпадна такса мощност, която се определяше от общото събрание на етажната собственост. За съжаление "Топлофикация София" чрез свое лоби съумя да въведе такса сградна инсталация, която се определя от монополиста, с което започна и издевателството над потребителите на топлинна енергия. Затова и съдебната сага с т.нар. "Вальо Топлото" е малък фрагмент от престъпен механизъм, където злоупотребите са незначителни в сравнение с ограбените милиони за сметка на софийските потребители. Това ни мотивира да се намесим и правим всичко, което е по силите ни, да озаптим топлофикационния монополист, който с години  облагодетелства себе си, приближени адвокати и съдебни изпълнители, впили се като кърлеж в потребителите. 
Редно е да се знае, че с помощта на нашите експерти са заведени над 1000 съдебни дела. Много малка част от тях, около 30, са в полза на топлофикационното дружество. Към 80 съдебни дела са изцяло в полза на потребителите, а при останалите над 850 дела е намалена дължимата от потребителите сума за отопление. Разбира се, от федерацията в никакъв случай не призоваваме потребителите да не плащат своите сметки, но ги съветвам да се информират повече, за да могат да защитават правата си. В тази връзка  напомняме, че съгласно Тълкувателно решение №3 от 2011 г. на Върховния касационен съд вземанията на топлофикационни, електроснабдителни и водоснабдителни дружества, както и на доставчиците на комунални услуги, са периодични плащания по смисъла на чл.111, б."в" от Закона за задълженията и договорите и за тях се прилага тригодишна давност.
- Обнадежден ли сте, че някога ще настъпи времето, когато потребители няма повече да бъдат жертва на търговците и на монополистите?
- По начало съм оптимист и няма как да не вярвам. Уверявам вас и читателите на вестника, че аз и моите колеги от федерацията ще дадем всичко от себе си и ще направим всичко възможно българските потребители да се чувстват като равностойни членове на голямото семейство на европейските потребители. В тази връзка се нуждаем от помощта на медиите.

Корнелия Нинова честити Цветница на празнуващите

автор:Дума

visibility 9

Цветница е!

автор:Дума

visibility 240

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 904

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 853

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 897

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 1010

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 966

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 937

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 833

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 867

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ