26 Април 2024петък06:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вратички

/ брой: 294

автор:Мая Йовановска

visibility 1063

В края на ноември след доста остри възражения, основно от страна бизнеса, депутатите не приеха предложението на Министерството на финансите за въвеждането на т.нар. данък "уикенд". Отхвърлянето му стана първо в бюджетната комисия, а окончателното отказване от въвеждането на налога стана в комплект с още един нов, също предизвикал скандали, данък - "градина". Идеята на данъка "уикенд" е частично облагане на автомобили и недвижими имоти с ДДС, ако се ползват и за лични нужди на собственика на компанията.
През миналата седмица обаче стана ясно, че въпреки волята на Народното събрание тихомълком финансовият министър Владислав Горанов все пак ще въведе налога. Това става с правилник за прилагане на Закона за ДДС. И така фирмите, чиито активи се ползват и за лични нужди, ще трябва да връщат част от предоставения от държавата данъчен кредит.
Тази хитра врътка не успя да мине незабелязано, както вероятно им се е искало на управляващите. По този повод даже беше поискана оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Който пък беше защитен от премиера Борисов с думите, че "всеки, който атакува финансовия министър, помага на контрабандата". Ква контрабанда, кви 5 лв.? Въобще Борсов отново се включи в дискусията неподготвен.
А пък на шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова й се наложи да признае, че данък "уикенд" остава, защото има евродиректива, която изисква с ДДС да се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги. И така след отпадането на първоначалните предложения фирмите все пак ще трябва да декларират всеки актив, който се ползва с двойно предназначение, и в декларацията по ДДС ще трябва да описват каква част се ползва за лични нужди.
Най-скандалното, което се наложи да признае Стоянова, е, че това трябва да става без ясна методика и праг. Е добре, ама Европа няма да дойде и да ни направи методиката. Ден по-късно Горанов се опита да позамаже нещата, като каза, че правилникът уточнявал как данъчните да регулират по-прецизно облагането.
Това разногласие у управляващите сигурно е много "интересно" за данъчните, които чакат ясни инструкции и явно вече предусещат хаоса, който ще настъпи през следващата година. В същата неяснота е и бизнесът, който и без това категорично възрази срещу въвеждането на този налог. Експерти пък предупредиха Горанов да вземе да публикува някакви разяснения какво е това "степен на използване за лични нужди", щото този текст в правилника е напълно неясен. Сега като се заточи едно шикалкавене с разяснения и уточнения... Иначе на всички, засегнати от данък "уикенд", очевидно нищо не им ясно, след като интернет гъмжи от въпроси, опасения и откровени псувни по темата.
Въобще цялата работа на управляващите отново е в стила "да преметнем европейците и българските граждани, че вършим някаква работа". Комай обаче не е само това. Защото, когато няма точна методика, тутакси се отварят нови вратички за корупция. Контра на премиера да попитаме: а този, който защитава Горанов, в полза на какво го прави?

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ