20 Април 2024събота04:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Двеста хиляди причини за оставка!

Министър Ненчев троши народна пара на вятъра за показност и ненужни разходи, с една-едничка цел - купуване на медиен и парламентарен комфорт

/ брой: 300

visibility 38

Атанас Зафиров*

Позагуби се нещо военният министър в последно време. Не вее смело евро-атлантическото знаме в "борбата за извеждане на България от постсъветската и руска сфера на влияние". Последното е цитат от оценката, която Ненчев е получил от партиите в РБ, гордо цитирана в партийния земеделски орган. Доста интересно четиво впрочем се оказа този вестник. В славната стилистика отпреди години за лазене пред вожда, по-голямата част от последния му брой е отделена на статия с претенциозното заглавие "Истината е най-добрата защита, или кои реформи случи Ненчев", където с изумление научаваме, че той е човекът, пресякъл геополитическата зависимост и насочил ни към нов, демократичен курс! Справка - отворените досиета на военното ни разузнаване и сделката с Полша за ремонт на двигателите на МиГ-29.
Да, същата сделка, която се разследва от ДАНС и прокуратурата на Република България. Сигурен съм, че и за досиетата един ден ще се потърси отговорност! Научаваме също така, че г-н Ненчев е "смислен реформатор - разбиващ добре смазаните машини на корупцията, отнемащ привилегии, променящ договори и отказващ игри в печеливши схеми".

Каква ирония на съдбата

наистина, че точно за подобни съмнения, според изтеклата информация, е течащата проверка на прокуратурата...
Изтеклата седмица обаче ни припомни по един доста болезнен начин за позагубилия се Ненчев. В публикувано в медиите писмо до министъра, определено от тях като "кърваво", командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев заявява, че бойната ни авиация е в колапс и на практика е приземена. Военен пилот номер 1 категорично заявява, че през лятото на 2016 година спираме да охраняваме небето си поради липса на изправни самолети, а причината за това е бездействието на военния министър и неговото обкръжение. Според Радев не са взети никакви мерки, поискани от командването на ВВС в куп докладни записки и рапорти. Министерството умишлено е провалило действащо рамково споразумение, а след това министър Ненчев не е взел мерки за излизане от тежката ситуация. "Учудващо е, че от тази пролет министърът упорито отказва да обяви обществена поръчка за доставка на части и агрегати за МиГ-29. Той умишлено не внася и готовия проект за нов изтребител в Министерския съвет", пише още генералът.
Сега, ако бях себичен, бих посъветвал генерала да не се учудва, а да прочете моите публикации и изказвания от трибуната на Народното събрание по темата, където аз казах, че на практика със своите действия, а за съжаление вече и със съучастието на Народното събрание, Ненчев бракува нашата изтребителна авиация. Същото се отнася и до факта, че носи персонална отговорност за това, че ако не беше се крил, още октомври - ноември ВВС вече можеше да имат 4 напълно отремонтирани двигателя с удължен ресурс и гаранция от производителя, които заедно с наличните ресурси можеха да ни дадат известна сигурност.
Тези двигатели можеха, разбира се, да бъдат и 16, ако г-н Ненчев не беше се увлякъл в цитираната по-горе борческа мисия.

И за да е пълен цинизмът

в цялата ситуация, пак през седмицата научихме, че военното ведомство и министърът ще зарадват част от българските военни с коледни премии, в размер на общо... 200 000 лева. Това за всичките 40 000 работещи в системата, като по-късно стана ясно, че сметката от 5 лв. на човек не е точна, защото ще се дава само по 250 лв. на офицери и то по неясни критерии.
Сега да обясня кое е циничното в случая. Седмица преди злополучното подписване на онзи договор в Полша, като член на комисията по отбрана в НС, получих любезна покана да бъда част от делегацията, съпровождаща министъра в задграничния воаяж. След като отказах тази съмнителна чест, наскоро научих доста смущаващи подробности за това пътуване, които предстои да изясня в парламентарен въпрос до министъра веднага след новогодишната ваканция на парламента. В резюме, все пак, става въпрос за    

солидна група екскурзианти

в т.ч. и депутати, както и голяма група журналисти. Всичко това превозено със самолет "Спартан" на ВВС, настанено и обгрижено, засега неясно за чия сметка. Само разходът за гориво на "Спартан"-а е 8100 лв/час!!! Това са вътрешноведомствени цени, отчитащи само стойността на горивото. Реалните разходи са двойни и в тях се калкулира и трудът на техници и пилоти, начислява се амортизация на техниката. По груби сметки един такъв полет реално струва не по-малко от 100 000 лева, като в тази сума не влизат хотели, командировъчни, коктейли в българското посолство и редица други екстри. Общата сума може да стигне и задмине коледните 200 000 за армията.

Това тепърва ще уточняваме

но независимо от конкретните цифри - ето в това е цинизмът на сегашното управление. Показност и ненужни разходи, с една-едничка цел - купуване на медиен и парламентарен комфорт.
И за да е завършена комедията - пак през изминалата седмица научихме за още едни похарчени по целесъобразност няколко пъти по 200 000 - за закупуване на джипове в регионалните горски управления от фирма, собственост на съученик на земеделската министърка.
А за капак - информация от медиите, буквално от последния час - министър Ненчев освен на луксозни лимузини с шофьор, се радва и на охрана от НСО, неясно по каква причина. Сигурно, за да го пазят от народната любов!

*Авторът е народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ