19 Април 2024петък07:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Людмил Георгиев:

Следващият след Местан ще бъде Борисов

Българските политици трябва да тичат в Москва и да се извиняват, казва преподавателят по етническа психология от Софийския университет

/ брой: 300

автор:Светла Василева

visibility 5839

Людмил Георгиев е възпитаник на Софийския университет. Доктор по социология и доктор на психологическите науки. Професор по социална, етническа и политическа психология в СУ. Автор на десетки научни и публицистични студии, статии и 8 монографии.


"Да управляваш държава не е като да мажеш филия с мас"


- Проф. Георгиев, преди месец в интервю пред сайта "Афера" казахте, че дните на Лютви Местан в ДПС са преброени. Познахте. Кое ви накара да сте толкова категоричен?  
- Още щом Местан прочете от трибуната на Народното събрание декларацията за сваления руски самолет, казах, че той е пътник, понеже знам начина на мислене на Ахмед Доган.
- Да, но Ахмед Доган отдавна не присъства в публичното пространство.
- Това ме беше заблудило и мен преди три години, защото си мислех, че той управлява процесите, но очевидно не е било така. Тази декларация е била последната капка, която е преляла чашата на търпението му, и той е решил да се намеси. Местан поведе ДПС в много погрешна посока. 
- Публичното внушение беше, че Местан не е самостоятелен играч, а по-скоро кукла на конци?
- Очевидно не е било така.
- Какво не му стигаше на Местан - власт, или нещо му обещаха, че той тръгна в посока Турция?
- Залитането до крайност към сегашния управляващ елит в Турция, резултат на което беше и въпросната декларация, коства неговото политическо битие. Има и нещо друго. Аз едва сега си обяснявам предателството, което Местан осъществи спрямо БСП. Имам предвид свалянето на правителството на Орешарски. Очевидно това е било подготвена игра, тъй като кабинетът "Орешарски" стабилизира ситуацията в България. Помните какви писъци бяха, че правителството тогава било взело 1 млрд. заем при положение, че днес този заем е вече 21 млрд. лв., взети от кабинета "Бойко Борисов 2". Аз се ужасявам от тези неща. Ако човек се опита да мисли в тази посока, какво ще се окаже? Свалянето на кабинета "Орешарски" пак ли е съгласувано с Турция? А повторното идване на Бойко Борисов на власт?
- Нищо чудно да се окажете прав.
- Много опасни въпроси са това и службите трябва да намерят отговорите им.
- Тези теми не се артикулират в публичното пространство.
- Да, защото ние се плъзгаме все по повърхността. Търсим само скандала, не търсим общото. Доган даде много знаци. Това, което каза за ДПС и за партиите в България, е една част. Фундаменталните теми са свързани с ЕС, САЩ и, разбира се, с регионалната роля на Турция, а също и с конфликта Русия-Турция. Това са сериозни въпроси и аз не виждам истински дебат по тях в България.
- Тук дебатът е между това кой господар да си изберем - Русия или САЩ.
- Така е, а това, което предлага Доган, е позициониране на страната в тази сложна ситуация с оглед на собствения ни национален интерес години напред.
- Българският национален интерес обаче не е дефиниран.
- Навремето националният интерес беше членството ни в ЕС и НАТО. То е глупост, разбира се, защото това не може да е национален интерес.
- Ако слушаме президента, нашият национален интерес е да сме примерни членове на ЕС?
- Дайте да говорим за сериозни  неща, да не говорим за президента. Той е комична фигура.
- Прави ли ви впечатление, че иначе словоохотливият Борисов отсъства от цялата медийна шумотевица, която се създаде около случващото се в ДПС навръх Рождество?
- Не само той отсъства, а и други партийни лидери. И те мълчат. Борисов е страхлив човек и няма как да очакваме нещо от него. Той не е визионер, не може да предложи визия за държавата и за националните интереси.
- Говорят само представители на патриотични формации.
- Да, и Радан Кънев, който изговори доста глупости, но аз имам въпрос към него. Ако наистина хората около Местан и самият той отиват към Народната партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов и Касим Дал, Реформаторският блок какво прави?
Иначе това, което каза Доган, ние сме си го говорили много пъти с вас на страниците на в. ДУМА - за невъзможността Европа да се превърне в единен държавен субект. Всъщност това пречи на Европа да бъде нормален актьор, голям играч в световен план. Това, когато го каже Доган, е едно, когато го каже университетски професор, е друго и не се чува обикновено. Освен това не бива да забравяме, че светът вече не е еднополюсен, че Русия и Китай заявиха своите безпощадни позиции за края на еднополюсния свят. В самите Съединени щати, ако се следи предизборната кампания, ще се види, че стават странни неща. САЩ са раздвоени вътрешно както никога досега. Догодина те имат избори, които ще се окажат исторически за съдбата и на Щатите, и на света. Големият политик, голямата държава, ако мислим себе си за такава, трябва да събере целия си интелектуален потенциал, за да прогнозира какво би могло да стане и да даде варианти за поведение на нацията в бъдеще. Това тук не се случва. В България се действа на парче.
- Догодина има избори и у нас, а ако на някой му хрумне, току-виж станали две в едно, но защо ги правим, нали уж, за да изберем по-доброто и хората да живеем по-добре, а то от година на година става по-зле?
- Основният проблем на България, за който винаги говоря, е бедността. В интерес на истината Доган не каза нищо по тази тема в речта си, но тя не присъства и в темите, които коментират и другите ни политици. Направи ми впечатление едно изказване на български турчин от Могиляне, показано по телевизията. Той каза: "Вижте, те са богати, те са с парите, кой ще бъде, няма значение, а ние сме фукари (бедняци)". Ето това е. За това се чудят обикновените хора - и турците, и циганите, и българите, как да свържат двата края, и е очевидно, че бедността е взела невероятни размери. Проблемът с оцеляването е жесток. България не е привлекателно място за живеене. Тук няма перспектива, няма обещание за бъдеще и затова всички напускат. И българи, и цигани, и турци. Всички бягат от тази държава. За какво си говорим ние въобще?
- Това е реалност, факт, от една страна. От друга обаче, ако си със завряна в телевизора глава, ще ти обяснят, че 94% от еврофондовете са усвоени, че има построени километри магистрали, спортни зали, площадки, други благини, тук всичко е прекрасно. И има стабилност.
- Аз не знам каква е тази стабилност, на отчаянието най-вероятно. Стабилността на ужасяващата бедност. Стабилността на глупавия политически елит. Уникална драма преживяваме в момента.
- Няма нищо сериозно, което да се изправи срещу статуквото в момента. Доган хвърли камък в блатото, с което сякаш застраши позициите на много хора, не мислите ли?    
- Споделям тази теза.
- Интересна ми е реакцията на Борисов, който беше казал, че е "поръчан" от Доган?
- Аз затова и казах, че това Доган няма никога да му го прости. Очаквам следващия след Местан да бъде Борисов. Аз мисля, че Русия и САЩ, ЕС няма значение тук, вече се споразумяха по отношение на бъдещето на света. Такова усещане имам. Мисля, че нещата в Сирия ще се решат следващата година, проблемите с Украйна ще бъдат забравени. Оттам нататък оставям на хората и на политиците да си правят изводи за България. Казал съм го в интервю с вас преди година и пак ще го повторя. Българските политици трябва да тичат в Москва и да се извиняват, и да възстановяват "Южен поток", да възстановяват "Бургас-Александруполис", да възстановяват АЕЦ "Белене".
- Аз се съмнявам, че те са способни да вземат този завой?
- О, не, българските политици са факири в това и тук става въпрос не само за сегашния елит, а за всички елити в историята на България. Освен това те би следвало да разполагат с много повече информация от нас, което пък им дава предимство да реагират своевременно.
- Какво очаквате да се случи през 2016 г.?
- Пак ще го кажа: очаквам политиците да отидат в Москва, за да се случат проектите, които сега са спрени. Вижте, 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" приключват след по-малко от 10 години. Абсурдно е да се плаща на американските централи, които пият кръвта на бедния народ, а да не се реализират проекти, които ще помогнат и на хората, и на икономиката. Това просто е безумие, макар че от друга страна си е чисто предателство.
- Министрите на енергетиката и на туризма вече бяха в Русия...
- Те бяха, но министър Ангелкова направи там пореден гаф. Обяви, че цената на визите за руснаците ще падне от 35 на 10 евро, това не се случи и вчера руските туроператори огласиха, че обещанието не е спазено.
- Какво ще се случи с ДПС?
- Обективно ситуацията изисква Доган да се върне като действащ лидер на партията. Няма кой друг да свърши неговата работа. Не само за ДПС, но и за България говоря.
- Сега ще скочат патриотите и ще заговорят за етническата партия.
- Чакайте. По какво се различава анализът на Ахмед Доган от анализите на другите патриотични лидери. Те говорят едно и също в момента и за Европа, и за Щатите, и за Русия.
- Само правителството не е ясно какво говори, понеже се опитва да минава между капките.
- Борисов няма да може да балансира още дълго. Да управляваш държава не е като да мажеш филия с мас. Ако той реши да бяга от управлението на държавата, което явно не е по силите му, той ще се кандидатира за президент. Както говори софийската мълва, "проектът ГЕРБ" вече приключва.      
    

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ