25 Април 2024четвъртък14:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Кукуригу, събуди го

Борис Данков

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 663

Ето, че и Павел Писарев откри колелото и топлата вода. След като надълго и нашироко във в. "Земя" разказва на читателите за своите преживявания с интелектуалната дружинка от бившето кафене "Елемаг" (сега "Пикадили"); след като описва пристрастието си към квалитетното уиски и още по-квалитетната водка, някогашният телевизионен гуру и познавач на "лявото пространство" изведнъж открива колко много чуждици са затлачили езика ни. Подир което сърцераздирателно се провиква: "Трябва ни закон за езика, който да въведе ред в писането на реклами и надписите по улиците и публичните места!" Веднага след това, като се позовавава на "световния опит", Писарев обяснява на простия народ как било във Франция, какво правели в Унгария и т.н. Ами правят хората, защото си имат традиции и държава, закони, а не кадесарско-мафиотска ченгеджийница, подкупни магистрати и пенсионери дърдорковци. Нямат си още и премиер, който да говори английски с шопски акцент.
А колкото до Закона за езика, неговият проект, предложен в Народното събрание от покойния Николай Хайтов, отдавна е обрал праха на банките и шкафовете, защото никой няма намерение да го внася в залата за разглеждане, а още по-малко да го приема. Вместо това вече години наред всяка от управляващите партии се упражнява да измисля нови и нови закони за езика, които така си и остават на книга.
Трябва ни не нов Закон за езика, тъй като в Конституцията ясно е записано кой е официалният език на Република България. Нужен ни е Закон за кирилицата, който да регламентира задължителната й употреба в писмената българска реч. Нуждаем се от нормална държава, в която има не само закони, но и институции, които да ги прилагат. В противен случай всичко ще си остане: "Кукуригу! - Ето петлите! Джаф, джаф! - Ето кучетата! Зимата се свърши и нощта измина...", както го е написал поетът, а ние ще продължим да си преливаме от пусто в празно, докато уискито се изпие и дойде ред на квалитетната водка. А, наздраве!

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ