24 Април 2024сряда19:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

За слава или за нещо друго...

Ще се възроди ли Научно-техническият съюз на специалистите от земеделието?

/ брой: 1

автор:Въто Христов

visibility 2938

В "Държавен вестник", бр. 84/30.10.2015 г., е публикувано съобщение, че УС на НТССЗ свиква извънредно Общо събрание на съюза на 08.01.2016 г. в 10,00 ч., в зала 3, ет. 2, ул. "Г. С. Раковски" №108, София. Това го правят съгласно чл. 26 всички сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ). Още в началото искам да отбележа, че през февруари съюзът ще навърши 50 години. Той има един много добър устав, изменен и допълнен от 13-ото Общо събрание, състояло се на 22.03.2001 г. В събранието са участвали 57 делегати от 68 избрани. С решение №3 от 01.08.2001 г. на СГС уставът е утвърден и вписан във фирменото отделение. На събранието са избрани УС - 11 човека, и Ревизионна комисия от трима души. УС избира Изпълнително бюро в състав от петима.

Дотук всичко е в реда на нещата

Но когато човек е наблюдавал отблизо работата на съюза през последните 10-15 години и е запознат с неговия устав, ще констатира, че в първите години след март 2001 г. работата протича нормално. Двигател на дейността е главният секретар. Но по една нелепа случайност той умира през септември 2005 г. Почива и вторият човек, работещ в офиса, който е председател на Ревизионната комисия. Ключът на централата остава в председателя и тя остава затворена (заключена) територия. Председателят е ангажиран с много други дейности в ССА. Първите сигнали за незадоволителна работа на Изпълнителното бюро и влошения климат подава неговият член, доц. Михо Гюров. Той прави усилия да предизвика активизирането или оставката на председателя. Неговите усилия остават без последствия, тъй като той заболява и умира в началото на 2012 г., а упорството на председателя да запази поста си продължава. Усилия в това направление прави и заместник-председателят проф. Костадин Желев. Забележете - на него дори не му е позволено да влиза в офиса, не му е предоставен ключ. А по устав са му вменени важни права и задължения. За съжаление и той заболява тежко и не е в състояние да извършва обществена дейност. Петият член на Изпълнителното бюро, доц. Милка Бобева, споделя, че никога не е търсена за работа и обсъждане. И така председателят на ИБ остава

едноличен негов управител и представител

По устав УС заседава най-малко два пъти годишно (чл. 26, ал. 1). Не е известно това да е ставало. Но и той е с редуциран състав. От единадесет човека, двама са починали, двама са болни на легло - председателят и зам.-председателят, двама от София заявяват, че въобще не са викани на заседание. От останалите пет човека трима са от провинцията и заявяват също, че не са викани на заседание и не си спомнят да са участвали. От всичко това става ясно, че УС върши своята дейност от болния председател и двама негови приближени - поддръжници, от които единият постоянно заявява, че нищо не знае и за всякаква информация, включително за насроченото Общо събрание, да се обръщаме към председателя. По устав последният има важни функции, възложени с чл. 25, ал. 1, съдържаща 8 точки.
За да се имитира някаква дейност на съюза, председателят е привлякъл на работа в офиса своя внук, който е на постоянна работа като главен асистент и докторант в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията. В него е ключът на офиса и там е постоянно заключено от години. Но с какъв документ и по чие решение той изпълнява тази дейност (на ключар!) и получава ли някакво възнаграждение, не е известно. В резюме: председател - внук са управляващите и представляващите Управителния съвет и Изпълнителното бюро. Пословично е станало бездействието на НТССЗ пред очите на Федералното ръководство и особено на специалистите от отрасъл "Земеделие". Не знам дали председателят си дава отговор на въпроса защо голяма група аграрници - икономисти, агрономи и зооинженери, образуваха клуб "Агроикономист" в състава на СИБ с председател проф. Порязов и главен секретар доц. Иван Попов и проведоха няколко важни научно-практични конференции. Подобна дейност извършват и други клубове на аграрни специалисти. А всичко това е редно да става в НТССЗ.
В подготовката на извънредното Общо събрание се говори усилено, че за нов председател ще бъде предложен

човек, направил голяма услуга на досегашния председател

за главен секретар пък да бъде избран човек, работещ на постоянна щатна работа в института по почвознание. Ако това стане, ще означава, че офисът на съюза ще бъде заключен или същото лице няма да ходи редовно на работа в института. Длъжността главен секретар изисква той да бъде на работа в съюза всекидневно поне 4 часа и да изпълнява задълженията си по устава, възложени му по чл. 5, ал. 2, който има 5 точки. От тях се вижда, че главният секретар е всекидневният работен орган на съюза. Така постъпват почти всички редовни колективни членове на ФНТС. Но тези ли, които доведоха съюза до разпадане, ще правят предложение или дирижират предложението за новите ръководни органи?
По устав членовете се избират за срок от пет години. Във фирменото отделение на СГС няма данни да са свиквани и провеждани Общи събрания. Това се потвърждава и от издаденото през 2014 г. удостоверение за актуалното състояние на сдружението. Интересно е да се знае какъв е средният възрастов състав на УС: при избора му през март 2001 г. - 60 години, сега, в началото на 2016 г., тя е нараснала на 73 години. Ето до какво още довеждат последните 10 години с нередовен организационен живот. Този факт поражда много други размисли.
Един от основните инструменти за нормална дейност на всяко сдружение е бюджетът. За тази цел съюзът получава от ФНТС ежегодна субсидия в размер на 12 минимални заплати. Той може да има и по-голям бюджет, ако си заработи допълнителни суми, което уставът позволява. Но колко е бил този бюджет и как е изразходван през последните години знаят само председателят и внукът. Добре е известно, че членски внос не се събира, а и колко са членовете никой не може да каже. С членството трябва да се сложи ново начало и това да бъде една от първите задачи на новия Управителен съвет и Изпълнителното бюро.
Сега стигаме до насроченото за 08.01.2016 г. Общо събрание на НТССЗ. Учудващ е дневният ред: 1. Избор на Управителен съвет; 2. Избор на Ревизионна комисия; 3. Избор на делегати за ОС на ФНТС.

Мистерията е пълна

Няма отчет на УС, няма доклад на Ревизионната комисия, няма задачи (програма) за работа през следващите години, и още, и още. Не е известно представителството чрез делегати в Общото събрание на клоновете и дружествата, каквито няма, съгласно чл. 25, ал. 3. Уставът изисква поканата, съобщението, освен в "Държавен вестник", да се постави на мястото за обяви в сградата, в която се намира седалището на НТССЗ на ул. "Г. С. Раковски" №108, най-малко един месец преди датата на провеждането му. До 30.12.2015 г. такава обява нямаше. Поканите за участие се определят и раздават еднолично по преценка на председателя. Разговарях с много членове на УС и клонове на съюза, те от мен научиха, че ще има Общо събрание. Този факт е повече от учудващ. Не желая на никого да бъде болен, дори на тези, които не ме обичат и уважават. А и председателят знае моето положително отношение към него. Но да си болен, да не можеш да изпълняваш задълженията, за които си избран, да изолираш тези, с които си длъжен да ръководиш една голяма организация на хиляди селскостопански специалисти, и да се вкопчиш в тази длъжност - не го разбирам. За слава ли или за нещо друго?
Не издържа позицията на някои членове от ръководството на ФНТС, че те не могат (нямат право) да се намесват в работата на сдруженията, в това число и НТССЗ. Но този съюз е член на федерацията, получава от нея субсидии, помещава се в нейна собственост, макар и заключена!, бездействието и безобразията стават пред техните очи. Нима не можеха да поискат отчет за разходите на средствата, които предоставят, и да отправят предупреждение за изключване? Имам усещането, че сега са склонни съюзът да се премести в Пловдив. Ако това е помощ на НТССЗ, здраве му кажи!

Независимо от закъснението и нарушенията

на процедурата по представителството за свикване на ОС, считам, че то трябва да се проведе. Така мислят и много други специалисти. По този начин ще се сложи край на порочната практика да се нарушава уставът и ще се постави ново начало в работата на съюза. Надявам се участниците да оценят незавидното положение на сдружението, да изберат нов УС и Ревизионна комисия и да набележат най-неотложните задачи за първите 1-2 години. От своя страна УС да избере действащо Изпълнително бюро. Особено внимание да се обърне на качествата на председателя, зам.-председателя и главния секретар, а последният да бъде с компютърна грамотност и работно време в офиса минимум 4 часа на ден. Това очакват да видят и почувстват специалистите от земеделието.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ