29 Март 2024петък10:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Утопията се превръща в реалност

Темата за безусловния базов доход придобива популярност, редица страни експериментират с пилотни проекти

/ брой: 1

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1230

Делът на хората, живеещи в крайна бедност в света, ще падне под 10 процента от глобалното население през 2015 г. Такава оптимистична прогноза направи в края на миналата година Световната банка. Страните членки на ООН пък приеха новите глобални цели за следващите 15 години, една от които е изкореняване на крайната бедност. Твърде спорно е дали това ще се осъществи в обозримо бъдеще предвид нарастващото световно неравенство. Бедните стават все по-бедни, а богатите трупат ли, трупат имане. Само 1 процент от населението държи половината богатство на света, а средната класа драстично намалява за сметка на свръхбогатите. Въпреки спада от 19 млрд. долара в състоянието на 400-те най-богати хора на планетата. Живи да ги ожалиш!
Навярно сте чули, че във Финландия и Холандия ще се реализират пилотни проекти, за да се разбере как работи схемата на безусловния базов доход (ББД), чиято основна цел е именно изкореняването на бедността. Идеята е да се предостави безусловен доход за издръжка на всеки член на обществото, който да задоволява основните му нужди. Освен това опитите показват, че ББД стимулира и икономиката. От друга страна, базовият доход предлага и по-добри възможности за поддържане на семейството и засилване на социалните връзки в обществото. Базовият доход дава възможност за едно по-сигурно и по-добро утре.
Изглежда, че ББД ще се превърне в една от политическите теми на 2016-а. Дори и експериментите във Финландия и Холандия да не са толкова успешни, колкото предишните, в намаляването на бедността, повишаването на предприемачеството и производителността на труда, намаляването на домашното насилие и т.н., без значение какъв ще е резултатът от швейцарския референдум, едно е сигурно - обществената осведоменост ще нарасне значително. Въпрос на време е схемите за базов доход да се превърнат в обичайна практика.
Експериментите, които ще се осъществят във Финландия и Холандия, всъщност не представляват въвеждането на ББД в пълния му смисъл. Финландия планира да плаща на всички свои граждани т.нар. гражданска заплата. Според финландския Институт за социално осигуряване сумата ще замени всички други пакети за помощи и обезщетения.
"Днешната система е отживелица", коментира реформата една от авторките й, Карина Ютила, директор на аналитична компания. "Безработните просто си седят вкъщи, макар с тях да се занимава огромен бюрократичен апарат, гледайки да полагат грам усилие поне", твърди Ютила и подчертава: Повечето хора са активни по природа, ние ще ги тласнем към самореализация.
Базовият доход е безусловно и редовно плащане, чиято цел е да покрие разходите за основните нужди на човек. През януари 2016-а четвъртият най-голям град в Холандия и неговият партньор - Университетът в Утрехт, ще създадат няколко различни режима на осигуряване на благосъстояние и ще ги тестват.
На група хора, които вече получават социални помощи, ще им бъдат давани чекове, вариращи от 900 евро за възрастен до 1300 евро за двойка или семейство. Група от най-малко 50 ще получава безусловен базов доход и няма да бъде обект на регулации, т.е. ако човек си намери работа или друг източник на доходи, все още ще получава това плащане. Това обяснява Нинке Хорст, мениджър на проекта. Ще има още три групи с различни нива на правила и една контролна група, която ще следи настоящия закон за социалните помощи с неговите изисквания за търсене на работа и квалификация.
Експериментът има за цел да оспори идеята, че хората, които получават обществени пари, трябва да бъдат контролирани или наказвани, твърди Хорст. Традиционната критика на ББД се състои именно в това, че той не стимулира хората и следователно вреди на икономиката.
ББД се разглежда като помощ и осигуряване на известна стабилност - да не се тревожи човек какво ще сложи на масата, и като стимул да развие способностите си, често пъти потискани в натовареното ежедневие, чиято единствена цел е именно осигуряването на насъщния.
Поддръжниците на идеята смятат, че от въвеждането на базов доход полза ще има и държавата, тъй като ще се спестят много ненужни административни разходи.
През есента на тази година ще се проведе дългоочакваният референдум за въвеждането на базов доход за швейцарските граждани. Швейцарската политическа класа е ужасена от тази идея. Десните политици залагат на яростната риторика, описвайки идеята като "най-опасната и вредна инициатива, предприемана някога", "бомба в сърцето на нашето общество и икономика", "ръчна граната, която заплашва да разруши цялата система". Въпреки негативната кампания от страна на политиците проучванията сочат, че швейцарското общество е все още почти поравно разделено по въпроса.
През изминалата година либералите в Канада, обявили се остро срещу политиката на икономии, спечелиха мнозинство. В една от многото им прогресивни предизборни резолюции е заложено именно прилагането на схема за базов доход за всички канадски граждани. През декември 2015-а Кингстън, Онтарио, пък стана първата община, която одобри базовия доход и ще призове федералното правителство да разработи тази мярка на национално ниво. Това е малко вероятно да се случи предвид натиска върху ръководството на либералната партия. Но фактът, че базовият доход е в дневния ред на всички в Канада, е забележителен сам по себе си.
В други страни, включително Индия и Малави, в миналото са тествани подобни схеми, осигуряващи основен доход. Може би най-известният експеримент е проведен именно в Канада, в град Дофин. Между 1974 и 1979 г. програмата за минимален доход дава стипендия на цялото население в зависимост от това колко пари печели всеки човек. Евелин Л. Форгет, икономист в Университета в Манитоба, изучавала този експеримент, пише доклада "Градът без бедност" през 2011 г. Нейният извод: Базовият доход е намалил бедността в Дофин и е облекчил редица проблеми, произтичащи от нея.
Една съществена разлика между проекта в Дофин и този в Холандия е в това, че канадската програма е универсална, а тази във Финландия ще бъде ограничена до хората, които вече са на социални помощи. Остават неясни дългосрочните ефекти от програмата в Дофин, тъй като е прекратена, след като управлението е поето от консерваторите.
Какво се случва в Намибия и Индия? Прилагането на схемата на ББД показва драстична промяна в начина на живот на хората. Преди оцеляващи основно от просия, намибийци, участвали в проекта, вече могат да контактуват помежду си, без да се страхуват, че ще бъдат разглеждани като потенциални просяци. Не само че расте чувството за общност, но и в селото, където е бил проведен експериментът, е създадена 18-членна комисия, която да мобилизира общността и да съветва жителите по различни въпроси. И други забележителни ефекти - 42-процентов спад на престъпността, значително намаляване на недохранването при децата и броя на отпадналите от училище, 301 процента увеличение на самонаетите лица.
В Индия подобен проект е проведен в няколко села. Един от отчетените резултати също е обединението в общността - жени от различни касти се обединили в различни съвместни дейности. Хората започнали да осъществяват и съвместни проекти - ремонти на храмове, формиране на кредитни съюзи и фондове за сватбени заеми и т.н. Както и в Намибия, и тук са регистрирани многобройни допълнителни положителни ефекти, включително значително нарастване на икономическата активност, подобряване на здравословното състояние като цяло, на производителността на труда, на посещаемостта на училище, понижаване на дълговете, подобрения в жилищното строителство. Тези ефекти са наблюдавани дори отвъд селата, в които е проведен експериментът.
През последните месеци базовият доход е широко дискутиран и във френското публично пространство, медиите във Франция също започнаха да му отделят повечко внимание. На 13 ноември поправка в закона за бюджета за 2016 г., предлагаща приемането на базов доход, бе дискутирана в парламента. Предложението беше отправено от депутат от дясната партия "Републиканци". Изменението не бе прието, но председателят на финансовата комисия одобри създаването на парламентарна работна група по въпроса, съставена от представители на различни партии, което представлява съществено развитие по въпроса. От своя страна Френското движение за базов доход (FMBI) изрази притеснение относно предложението в този вид, като подчерта, че ББД не трябва да разклаща социалната система, а да й дава нови сили.
Британският тинк-танк RSA - Кралско дружество за насърчаване на изкуствата и търговията, наскоро инициира дебат по темата със свой доклад. Според неговите автори именно ББД има потенциала да бъде много по-силен и действащ от сегашната социална система, чийто подход вече не е подходящ. Докладът на RSA предлага да се замени сегашната социална държава с ББД, което ще струва допълнително 1 процент от БВП на Великобритания.
Дали е осъществим справедлив социален ред? Дали базовият доход, често възприеман като утопия, е методът за изкореняване на бедността и постигане на равенство (което не се нрави особено на определени прослойки)? Опитите и времето ще покажат.


Опит и у нас
Неотдавна Нова телевизия съобщи, че група икономисти подготвят експеримент с базов доход за едно българско село. Планира се експериментът да започне в началото на 2017-а и да продължи година.


Ако този бездомник получава всеки месец сигурен доход, за да покрива основните си нужди, той ще успее да разгърне потенциала си и да се стреми към по-добър живот


Експериментите с въвеждането на базов доход показват значителни положителни ефекти, сред които е намаляването на недохранването сред децата

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ