27 Април 2024събота01:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Историята на Костенец - в три книги от Михо Червенков

/ брой: 2

автор:Кирил Момчилов

visibility 2967

В престижното издателство "Захарий Стоянов" през последните години излязоха от печат в поредицата "Отечество любезно" три книги за град Костенец от Михо Червенков - своеобразна история за Костенско-Долнобанската котловина. Първата книга е озаглавена "Град Костенец и котловината от древността до 1878 година", втората - "Град Костенец и котловината 1878 - 9.ІХ.1944 година", и третата - "Град Костенец и котловината след 9.ІХ.1944 година". Заглавията подсказват историческото време, за което пише авторът, а обемът на тритомника - 1150 страници, не само впечатлява, но и стряска читателя...
Преди тези три книги Михо Червенков е написал и издал още десет. Между тях заслужава да отбележим историите на Кибритената фабрика, на читалище "Прогрес", на Районната потребителна кооперация "Венера", трите брошури от поредицата "Малка туристическа библиотека" за курортите от котловината. Предполагам читателите да си мислят, че Михо Червенков е роден в Костенец или в някое от селата на котловината, щом е удостоен и с почетното звание "Почетен гражданин на град Костенец". Нищо подобно. Краеведът е мой земляк, роден в странджанското село Момина църква, Средецко. Съдбата го срещнала с Анка Пашалийска, оженил се за нея и от 60 години живее в Костенец. Нали знаете приказката: "Откъдето е жената, оттам съм и аз!" Само че той не забравя и родния край - през 2013 г. издаде "Спомени за моето родно село Момина църква" - своеобразна етнография на странджанци.
Защо е "влюбен" в котловината Михо Червенков ми се изповяда: "Този район е благодатен за писане - красива природа, богата история, много исторически паметници, добри и трудолюбиви хора". Мястото не ми позволява да пиша подробно за тритомника. Ще ми се да откроя книга втора, която е посветена на най-интересния период - възникването на града - жп гара Станция Баня-Костенец през 1888 г., и развитието на Костенец и котловината до 1944 г. В четири раздела авторът разказва историята им: Възникване на селището и развитието му до края на първото десетилетие на ХХ век; Младото селище и районът през второто и средата на третото десетилетие на ХХ век; По-нататъшно развитие на гара Костенец и Годините на Втората световна война.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ