25 Април 2024четвъртък23:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Нишан Джингозян:

БСП в Лондон продължава да се бори за правата на българите

Надяваме се до лятото броят на членовете ни да достигне 50 човека, казва заместник-председателят на структурата на левицата в английската столица

/ брой: 4

автор:Александър Симов

visibility 2429

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в морската столица. Преди 15 години заминава за Англия, където се дипломира като магистър по мениджмънт на околната среда в Кингстън юнивърсити - Лондон. Работил е в Националната здравна система на Великобритания. Нишан бе инициатор на проекта "Солидарност с българските медици", който бе създаден през 2004 г.

"Задължително е здравеопазването да е безплатно"


- Господин Джингозян, разкажете ни малко повече за организацията на БСП в Лондон - кога възникна тя, колко души сте и водите ли, нека да се изразя апаратно, "редовен партиен живот"?
- БСП-Лондон е малка структура, една от партийните организации на БСП в чужбина. Доколкото съм запознат, партията вече има структури и в Германия, Австрия, Русия, Китай. Идеята да се създаде организацията във Великобритания се е родила преди няколко години, когато Бранислав Диков - председател на БСП-Лондон, е започнал процедурата по регистрация. Структурата е създадена от млади момчета и момичета, студенти тук, които са се обединили около идеята за център, който да координира и обединява усилията им по редица проекти. Аз се присъединих към БСП-Лондон преди около две години. В момента структурата обединява 25 човека, като само в последните два месеца получихме заявки за членство от 16 нови членове. В процес на обработка на техните документи сме и се надяваме до лятото броят на членовете на БСП-Лондон да достигне 50.
- Какви инициативи сте осъществили досега?
- ОПО-Лондон в последните две години инициира поредица от събития и инициативи по значими за българската общност във Великобритания теми. През май миналата година в Уестминстърския университет в Лондон организирахме дебат на тема: "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем или трябва ли да си тръгнем"? Дебатът се осъществи с подкрепата и участието на Лейбъристката партия, Фондация "Новите Европейци", студенти, представители на НПО, кметство Нюъм в Лондон, представители на водещите университети в града. Представител и наш гост бе Петър Курумбашев, тогава кандидат за член на ЕП, и Борис Попиванов - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
През 2014 година в Камарата на лордовете в Британския парламент организирахме друг дебат с участието на Явор Куюмджиев, енергиен експерт от БСП и бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев. Темата бе внимателно подбрана - "Енергийна сигурност, Европа и България". "Южен поток" тогава бе тема номер едно в България и ние успяхме да съберем топ експертите вьв Великобритания и преподаватели по енергийна сигурност от университетите в Оксфорд, Кеймбридж и Брайтън. Най-престижното НПО в Обединеното кралство - Кралският колеж по международни въпроси, излъчи техен представител за участие в този дебат. Според мен това бе единствената среща от този род, която даде трибуна на противоположно различни гледки точки. Представители на всички основни политически сили във Великобритания взеха участие в тази среща.
На 9 юни 2015 в сградата на Британския парламент БСП-Лондон, съвместно с фондация "Новите европейци" и депутати от Лейбъристката партия, връчихме Отворено писмо до Дейвид Камерън от наше име. В писмото настоявахме гражданите на България и ЕС, живеещи, работещи и плащащи данъци във Великобритания, да не бъдат дискриминирани и да бъдат допуснати до участие в предстоящия референдум за напускане на ЕС от страна на Великобритания. Инициативата ни бе подкрепена и от председателя на ЕП Мартин Шулц, който проведе среща в Лондон в офиса на ЕП с представители на БСП-Лондон, депутати от Лейбъристката партия и "Новите европейци".
Последният дебат, който организирахме през септември м. г., бе с участието на водещи политици от всички парламентарно представени политически сили във Великобритания. Наши гости бяха Сергей Станишев - президент на ПЕС, както и президентът на АЛДЕ Греъм Уотсън. Основни теми бяха бежанската криза и отново референдумът за напускане на ЕС.
БСП-Лондон също така подкрепи и тази година отново ще подкрепи "Пролетния фестивал на българския фолклор и традиции", който се провежда в Лондон и събира фолклорни групи от цяла Европа.
Както споменах в началото, ние сме малка структура, но сме амбицирани да се наложим като сериозната и единствената българската политическа партия във Великобритания, която активно се бори за правата на българските граждани във Великобритания.
- Знам, че имате добри контакти с италианската партия Партито Демократико на премиера Матео Ренци. Какви съвместни проекти подготвяте?
- Партито Демократико-Лондон е структура, която подобно на БСП-Лондон, подразбирайки се от името на двете организации, е създадена, за да бъде политическото сърце на тези граждани на България и Италия, които поради една или друга причина са избрали Великобритания да бъде мястото, което наричаме наш дом. И те, и ние преследваме общи цели: да бъдем изразители на настроенията на нашите членове и симпатизанти и инициатори на проекти, насочени към проблемите на българската и на италианската общност във Великобритания. Благодаря на Сергей Станишев за установения контакт с Партито Демократико, надявам се през 2016 година да реализираме няколко съвместни проекта с тях.
- Каква е мотивацията на един българин в чужбина да се включи на място в българска политическа партия?
- Предполагам, че всеки, който е изразил желание да се присъедини към нас, е бил воден от някакъв мотив. Аз лично след 17 години в Лондон достигнах до убеждението, че проблемите на вече 200 000 души от българската общност в Обединеното кралство могат да бъдат решени, или поне да се направи опит да бъдат решени, само ако българска политическа партия активно и последователно провежда политика на протекция спрямо българските граждани и гласоподаватели в чужбина. Разбира се, за това е необходимо да има и работеща структура в съответната държава на политическата партия, която да служи като мост между двете страни, да координира и инициира различни проекти. Не бива да пренебрегваме и емоционалния елемент. Аз съм поданик на Великобритания, гласоподавател и данъкоплатец в тази държава, но емоционалната връзка с България никога няма да изчезне. Тя е част от мен, България е родината ми, държавата, в която съм роден, в която съм получил образование и в която е преминала по-голямата част от живота ми. 
- Докъде стигна другата инициатива - реши ли се въпросът с гласуването на българите на референдума, който Великобритания ще проведе за излизане от ЕС?
- От всички граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, само гражданите на три държави ще имат право да изразят позицията си в предстоящия референдум за напускане на ЕС - гражданите на Кипър, Малта и Ирландия. На всички останали най-демократичното право, правото на вот, ни е отказано. Както споменах, съвместно с депутати от Лейбъристката партия и Роджър Касале - Фондация "Новите европейци", инициирахме кампания за равнопоставеност на гражданите на ЕС и България. Все още точната дата за провеждане на референдума не е оповестена. За пореден път БСП-Лондон се обръща с апел към всички български политически партии и български институции: моля, подкрепете адекватно и своевременно тези 200 000 български граждани, данъкоплатци и гласоподаватели, които живеят във Великобритания. Ние имаме правото да настояваме българските институции да защитят правата на българските граждани във Великобритания.
- Дайте да поговорим малко и за британска политика. Харесва ли ви като лидер на лейбъристите Джеръми Корбин?
- Това е труден въпрос. Отношението ми към него се определя от това в каква степен той като лидер на партията в опозиция защитава интересите ми първо като служител в държавната администрация на Великобритания, и второ - като български гражданин, живеещ в Обединеното кралство. Бих искал да видя една по-активна кампания от негова страна по отношение на правата на гражданите на ЕС, живеещи тук. Позицията му относно конфликта в Сирия също предизвика противоречиви чувства у мен. Джеръми Корбин е политик, който постави на масата теми за разискване, които дълго време са били табу в тази държава - участието на Великобритания в НАТО и в умиротворителни коалиции, дори самата форма на държавно устройство на страната. За мнозина той е изразител на една твърда, лява политика, която определено намира симпатизанти сред членовете на Лейбъристката партия. Той бе един от малкото политици, които категорично се обявиха против ядрените оръжия, обявиха се за бойкот на стоки, произведени в Израел, като форма на протест против ситуацията в Газа. Той също така успя някога да организира може би най-големия протест в историята на Великобритания, протест против конфликта в Ирак. Аз бях приятно изненадан, когато на една от последните срещи на ПЕС той бе заел място до Сергей Станишев. Във Великобритания темата за Европа, или Континентът, както те я наричат, за да подчертаят, че хем са част от Стария континент, хем не са - е тема, която не е долюбвана от политиците. В този порядък на мисли неговата позиция за това, че Лейбъристката партия е част от семейството на левите партии в Европа, ми харесва. Несъмнено фактът, че подкрепя оставянето на Великобритания в ЕС, е позиция, която споделям. Гласувайки за Корбин, членовете и симпатизантите на Лейбъристката партия индикираха несъгласието си с обвързаността на партията с финансовия капитал и бизнес средите в Обединеното кралство. Техният вот бе против орязването на бюджета, съкращенията, вот против финансовата нестабилност и приватизацията. Гласоподавателите просто казаха достатъчно!
- В БСП се води спор за това дали партията не е завила твърде много наляво? Вие какво мислите по въпроса?
- Мисля, че този спор е излишен. Не, БСП не е завила твърде много наляво. Здравеопазването, образованието до определено ниво, градският транспорт за пенсионери над 60 години са безплатни услуги във Великобритания. Означава ли това, че страната е завила твърде много наляво?! Не! А и какво означава тази дефиниция? Ние живеем в цивилизовано общество - задължително е здравеопазването да е безплатно, задължително е децата да имат достъп до образование. Задължително е пенсионери, инвалиди, хора с много ниски доходи да имат достъп до елементарни услуги. Затова живеем в общество на човеци, а не в джунгла!
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ