29 Март 2024петък04:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Димитър Манолов:

Българските политици мислят мандатно

Доходите са като тенджера под налягане - натискаш, натискаш и тя в един момент гръмва, казва президентът на КТ "Подкрепа"

/ брой: 6

автор:Ева Костова

visibility 2367

"Негласно у нас се поощрява стоенето на тъмно за куп неща"

- Г-н Манолов, само 139 бебета са родени за четири дни, писа ДУМА скоро. Е ли демографията грижа на един синдикат?
- Ще се опитам да дам нетрадиционен отговор. Демографията зависи от членовете на синдиката. Ако те се чувстват уверени, устойчиви, виждащи перспективи, ще се раждат деца. Гледах статистика, че през м.г. са се родили два пъти по-малко деца, отколкото през 1985 г. И нямам причини да мисля, че картината скоро ще се промени ей така.
България бива напускана точно от хора в детеродна възраст, те търсят перспектива навън. И това, което е най-опасното за България, е, освен че изнасяме образование, изнасяме и раждаемост. Когато т.г. напуснат 40 хил. млади хора, след 3 години това са 40 хил. бебета по-малко. Всички процеси са свързани. Който твърди, че демографският проблем се решава чрез внос на хора отвън, е изключителен глупак, човек, който не може да види по-далеко от носа си. Няма по-устойчив начин за решаване на тези проблеми от развитието на националния капитал. Обаче ние тук си казваме: сега ще направим бързи печалби, ще врътнем едни бързи пари, тук ще ни работят за по 300-400 лв. някакви хора, ще работят от днес до утре, вдругиден се качват на самолета и дим да ги няма заедно с бъдещите им бебета.
- И стигаме до въпроса за младите хора, които нито учат, нито работят. Наскоро казахте, че те са 1 милион. Къде - в Европа или в България? Проработи ли европейската младежка инициатива за заетост у нас?
- Тази младежка инициатива на ЕС няма да проработи, както никоя друга младежка инициатива на ЕС. Защото там е пълно с чиновници, които се чудят какво да извъртят и да залепят някакъв слоган на голямата сграда в центъра в Брюксел, за да се вижда отдалече и да имитира, че нещо се върши. Първата половина от живота ми мина в такива безсмислени лозунги, сега виждам същото, само че от другата страна. Докато се работи по този начин, резултати няма да има.
Току-що се занимавах с тази глупост, която въведоха в началото на годината народните представители по предложение на БСП - работодателят да има право да пенсионира работници. В момента тече невероятно освобождаване на работна сила. Пенсионната система, както и много други системи, са базирани на работеща повече от 20-30 години парадигма. Зад инициативата за пенсиониране на работници и служители на базата на тази предпоставка са подредени твърде много правила. С обръщането на възможността започват "чудеса" на пазара на труда. Мина една вълна в образованието, но тя не се отнася за директорите, основно се пенсионират учители. В рамките на дребни, глупави училищни вендети на директор с някакви преподаватели, които не му играят по свирката, се вдигна и политически шум. Същото започва да се случва и на други места. Например в АЕЦ "Козлодуй". Като изгоните работниците от "Козлодуй", откъде ще намерите на тяхно място други висококвалифицирани кадри? За АЕЦ "Козлодуй" става дума, не за кварталната пекарна. Уволняват хора, защото са навършили, забележете, права за ранно пенсиониране, уволняват се 50-годишни. Пенсионират се 50-годишни, които имат потенциал за работа, създадени кадри, без да се мисли кой и как ще ги замени. Това прилича на национално престъпление.
- И това - на фона на намаляващите работни места?
- Снежната топка се търкаля. Говорим за работни места, които вече съществуват, говорим за качествени работни места. Какви ще са тези млади специалисти, които утре ще дойдат и ще вършат работата на хора с по 20-30 г. стаж? Не става само със заклинания. Младата работна сила трябва да трупа опит, знания и умения. Не може утре да уволниш главен инженер, защото бил на 50 г., и на негово място да сложиш току-що завършил, с цялото ми уважение, млад специалист на 22.
- Как виждате "Подкрепа" през 2016 г.? Да започнем с доходите...
- Доходите не зависят кой знае в каква степен от политиците, за добро или за лошо. Т.г. минималната работна заплата порасна прилично и това е едно от завоеванията на синдикатите, смея да кажа, и на социалните партньори, за да съм коректен. Едва ли щяхме да свършим сами тази работа, но наше беше основното настояване. Вероятно ще трябва да търсим възможност за споразумение с работодателите какво да се случва с доходите. И там пак има късогледа политика - дайте ще натискаме доходите, докато може. Това е тенджера под налягане - натискаш, натискаш и тя в един момент гръмва, и става по-лошо, отколкото ако своевременно дръпнеш клапана и изкараш парата отвътре. Така се случи през 2007 г., когато вълна от стачки заля държавата. Ако към тези процеси не се подхожда умно и подредено, те излизат от контрол. Нещата са свързани. Трябва да се управляват от хора, които разбират.
В България има пространство за увеличение на доходите и всички го знаят. Но има и съпротива. Дори има работодателски организации, които казват, че за тях примерно минимална работна заплата 1000 лв. е нещо, което не ги занимава. Защо? Защото предприятията, които управляват техните хора, няма как да се скрият на тъмно, те са на светло, всичко е ясно и отношенията са различни.
- А изсветляването е още мираж, нали?
- Твърдя, че у нас се поощрява стоенето на тъмно, негласно, разбира се, на куп неща. Но това е философски разговор - ще стигнем до контрабанда и какво ли още не. Заради контрабандата примерно, на пазара има евтини стоки, които иначе нямаше да са такива. Така че по-добре хората да могат да си купят нещо евтино чрез ощетяване на държавата, отколкото да не могат да си купят нещо скъпо, когато държавата си защитава интереса. Има куп такива примери, че негласно се поощрява или се премълчава неспазването на правилата. В сектор като туризма например е страшно. Там има неотчитане на обороти и пр... Няма достатъчно държавническо визионерство, за да бъдат подредени нещата. Българските политици имат един основен недостатък - всички без изключение мислят мандатно, за 4 години, а не за след 10, 15, 20. Това е един от проблемите.
- Проблеми, които се появяват и когато говорим за пенсии...
- В пенсиите късите хоризонти са по 25-30 г., средните са по 50, а разговорите се водят от хора, които са от днес за утре. При пенсиите нещата са вкарани в поносими граници. Можеше да е далеч по-зле. Говоря за вътрешния баланс в пенсионната система, макар и да не стигнахме до края. Сега пак има подозрително мълчание за продължаването на пенсионните промени във втория стълб - допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Защо? Ако си спомняте, накрая на всички разговори някой каза, че страшно щели да намалят таксите, които събират пенсионно-осигурителните дружества. Те от 5% за не знам какъв период от години щели да станат 3,7 или 3,8%, нещо такова. Това са глупости, смешни неща.
Нека да дадем на читателите обикновен пример. Когато вие внесете в пенсионно-осигурителното дружество 100 лв., дружеството веднага ви взима 5 лв. и започва да управлява останалите 95. Когато то върне вашите 95 лв. на 100, отчита 5 цяло и не знам си колко процента доходност. Когато вашите 100 лв. отново станат 100, след като са ви взели 5 лв., те отчитат 5,06 или 5,09% доходност. И ето, има я доходността, казват. Кое е доходност - че сте направили парите отново моите, същите в най-добрия случай? Това са неща, които някак се заобикалят. Вероятно това ще е едно от нещата, които ще прави "Подкрепа" т.г. Ще настояваме тази система да бъде завършена, да се ограничи възможността пенсионните дружества да инвестират в свързани дружества. Цялата верига на свързаност, която съществува там, да бъде прекратена.
Покрай разправиите около КТБ като че ли обществото успя да попогледне в тези вериги от свързаности във финансовите системи. Каквито са в банките, същите са и в пенсионно-осигурителните дружества. Това трябва да бъде прекратено, ограничено или Господ знае какво, но трябва да му се обърне внимание. Трябва тази система да бъде направена така, че да работи, първо, за осигуреното лице, а не на принципа "ако изобщо нещо остане за осигуреното лице". Трябва да се види какво се е случвало досега. Имаше парламентарна комисия, която се занимаваше единствено и само с прикриване и замазване на всичко, което се е вършело.
- И все пак - коя ще е тема номер едно за синдиката т.г.?
- Може би тема номер едно ще бъде системата за отчитане на работното време, тъй като едни от най-тежките недъзи на пазара на труда са в нея. Имаме достатъчно основание да смятаме, че българските правила не са в хармония дори с европейските. Колкото и европейските да очертават минимални граници и стандарти, българските са под тях според нас. Разбира се, плюс всички неща, от които няма как да избягаме - доходи, условия на труд и пр.
Имаме стара тема, която отново ще повдигнем съвсем скоро - неизплащането на трудови възнаграждения и регламентацията в закона. Законът казва, че работодателят, когато има някакви затруднения, може да изплаща не по-малко от минималната работна заплата, но не казва за какъв срок от време. Подобен казус може да се влачи до безконечност, има случаи, в които накрая работодателят изчезва, а заедно с него - и заплатите на хората. Законът казва, че работодателят може да изчезне, може да фалира, може всичко да му се случи, а на улицата остават някакви хора, които са работили съвестно, изпълнявали са задълженията си и не по своя вина не са получили полагащото им се възнаграждение.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ