19 Април 2024петък03:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Министър или регистратор?

/ брой: 8

автор:Мая Йовановска

visibility 46

Руското ембарго за внос на европейски земеделски стоки удари жестоко родните производители. Вносът ни в Русия е незначителен, но огромните количества храни, произведени в Европа, трябваше да бъдат пласирани и така бе засегнат родният земеделски сектор. Това стана с допълнително наводняване на пазара ни с вносни и по-евтини земеделски продукти. А дали и с колко се е увеличила контрабандата - никой представител на държавата не се нае да каже. Шефът на митниците Ваньо Танов е зает с други, по-важни дела. Само родните производители надигаха глас, ама нейсе.
Какви са загубите ни? Като започнем от първата, оповестена още през 2014 г., сума от 10 млн. евро, минем през миналогодишните сметки за около 80 млн. евро, та стигнем до сумата от 300 млн. лв. (малко над 150 млн. евро), изчислена от МЗХ. Тя бе оповестена вчера от агроминистърката Десислава Танева, която уточни, че става въпрос не само за загуби на земеделския бранш, но и на преработвателния. Какво обаче следва?
Нищо, поне досега. Или почти нищо, защото м.г. държавата изплати няколкостотин хиляди лева на производители, засегнати от ембаргото, и отвори кандидатстване за друго плащане. Няма що! През юли м.г., когато у нас на посещение бе европейският агрокомисар Фил Хоган, нашият премиер милозливо отрони: "Надяваме се на помощ и разбиране от ЕК заради загубите, които търпим по отношение на млечните ни продукти, плодовете и зеленчуците." Едва след като Хоган си отиде, Борисов почна да вади неясна статистика за загубите ни. Та тогава изскочи сумата от 80 млн. евро. Независимо че не поискахме нещо конкретно, Европа ни ощастливи, като ни отпусна смешните 6 млн. евро за млечния сектор. С тия пари вчера Танева се потупа в гърдите с аргумента, че относителният дял на производството ни на мляко в ЕС бил по-малък от отпуснатата сума.
Повече от година след началото на санкциите основното, което прави Танева, е да изчислява поредната сума, до която са набъбнали загубите. От заклинанията й, че за да се спасят производителите, трябва да имат повече възможности да излязат на други пазари, нищо не последва. Защо родните млечни продукти продължават да се произвеждат от вносно сухо мяко? Защо не въведохме железен контрол на нелегалния внос? В крайна сметка Танева министър ли е или само регистратор? А като ни удари и ембаргото с Турция...
Иначе вчера Десислава Танева не пропусна да се похвали, като каза: "В цялата политика, която провеждаме, се стараем да бъдем максимално отворени и публични." Още не сме забравили как заяви, че няма да спре скандалните поръчки за скъпите джипове. Беше принудена да го каже. Публично.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ