29 Март 2024петък09:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе:

В Куба България е много добре позната

Не можем да говорим за нормализиране на отношенията със САЩ, докато съществува блокадата срещу кубинския народ, категоричен е посланикът на Острова на свободата в София

/ брой: 9

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1979

Негово Превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес е роден на 29 юни 1961 г. в Хавана. Има магистърска степен по международни икономически отношения. Има следдипломна квалификация в курсове по специалността. Заемал е различни постове в кубинското Министерство на външната търговия и чуждестранните инвестиции. Работил е като търговско-икономически съветник в посолствата на Куба в Чили и в Белгия. Владее английски и френски. Женен, с 4 деца.


"Асоциацията за приятелство България-Куба ни е подкрепяла в нашите големи борби"


- Ваше Превъзходителство, на 1 януари Куба отбеляза своя национален празник. Какво е значението на победата на кубинската революция?
- Победата на Кубинската революция има голямо историческо значение не само за Куба, но и за държавите от Латинска Америка и Карибския басейн, Африка и останалия свят. На 1 януари 1959 г. след една продължителна политическа и военна борба нашата въстаническа армия победи един кървав и ужасен режим. С победата на революцията и с приемането на първите народни мерки и закони започнаха да се конкретизират идеите и програмата на д-р Фидел Кастро, изразени в защитната му реч, след като беше осъден за нападението над казармата Монкада през 1953 г. През всичките тези 57 години Кубинската революция трябваше да се сблъска с много предизвикателства и беди, произтичащи конкретно от агресията на различните правителства на САЩ в опитите им да ни отделят от останалия свят. Но Куба, нейният народ и историческото й ръководство успяха да устоят на тази агресия и днес с гордост показват на света социалните си победи. Още от самото начало Кубинската революция се превърна в истинска социалистическа и антиимпериалистическа революция.
Специално за кубинския народ победата на революцията позволи за първи път в историята на нашата страна Куба да има собствен глас, суверенитет и независимост. С победата на революцията станахме собственици на съдбата си и започнахме да управляваме сами ресурсите в страната си.
През тези 57 години имахме много трудни моменти, но благодарение на постоянството и сплотеността на нашия народ постигнахме много социални победи, много постижения в областта на образованието, здравеопазването, спорта, културата, които споделихме с много страни по света. Страната ни е призната от ООН заради високия индекс на човешко развитие, който отбелязахме. Трябва да изтъкнем безспорното лидерство на нашия другар Фидел Кастро, който по съвършен и благороден начин ръководеше процеса през тези години.
- Към какво се стремят кубинците 57 години след победата на революцията?
- Въпреки че националните и интернационалните условия се промениха много през тези години, кубинците и тяхното правителство се придържат към същите цели - да защитаваме нашия суверенитет, независимост и самоопределяне, да продължаваме да строим все по-справедливо общество чрез икономическото развитие на страната, като укрепваме кубинския социализъм, което да доведе до увеличаване благосъстоянието на народа. Една от важните цели на нашата страна и народ е да продължим да развиваме нашата солидарност и международно сътрудничество, защото сме убедени, че по-добър свят е възможен.
- Куба предприе мащабна икономическа реформа. До какъв етап е достигнала?
- Главно от 2006 г. правителството на нашата страна прие група важни икономически и социални мерки в контекста на това, което наричаме "актуализиране на нашия икономически модел". Основната цел на този процес е укрепването на кубинския социализъм и постигане на най-ефикасното разумно икономическо развитие, което да ни позволи да увеличим благосъстоянието на кубинския народ и да бъдат удовлетворени неговите нужди. На последния конгрес на Кубинската комунистическа партия бяха приети редица икономически и социални насоки, които послужиха за наръчник на този процес на промени. Много важно е приемането на Закона за чуждестранните инвестиции, чиято цел е да се привличат чуждестранни капитали към онези сектори, които са съществени за икономическото развитие на страната. 2016-а ще бъде важна година, тъй като през април ще се проведе VII конгрес на Кубинската комунистическа партия, където ще бъдат разисквани основните икономически, социални и политически проблеми на нашата страна и ще бъдат приети необходимите решения и мерки, за да продължим процеса на промените.
Куба приключи 2015 г. с 4-процентен растеж на БВП въпреки финансовия натиск срещу нашата страна, който е следствие от търговската, икономическа и финансова блокада, която все още съществува от страна на САЩ и която засегна много благосъстоянието на кубинския народ. През всичките тези години блокадата е била основната пречка за икономическото развитие на Куба.
- Говорейки за блокадата на САЩ спрямо Куба, как се развива процесът по нормализация на отношенията между двете страни?
- Решението на двамата президенти Барак Обама и Раул Кастро от 17 декември 2014 г. да започнат разговори за възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни освен историческо значение е от изключителна важност както за кубинския, така и за американския народ. Най-важният резултат от това решение беше завръщането в родината на нашите трима герои, държани в американски затвори.
През първите шест месеца на 2015 г. продължиха преговорите между представители на двете държави, чийто резултат беше отварянето на кубинското посолство във Вашингтон и на американското в Хавана. Въпреки това обаче не можем да говорим за нормализиране на двустранните отношения, защото все още съществуват много важни теми, които трябва да бъдат разрешени като блокадата и връщането на територията на военноморската база в Гуантанамо, която правителството на САЩ все още държи срещу волята на кубинския народ. Макар че президентът Обама отмени някои ограничения, същността на блокадата и нейният екстериториален характер все още са в сила. Има много примери за това как след 17 декември правителството на САЩ налага санкции на някои фирми и банки, които поддържат връзки с нашата страна. Поради тази причина кубинското правителство реши отново да представи пред Генералното събрание на ООН резолюция за премахване на тази блокада и тя беше подкрепена от 191 държави членки, като само САЩ и Израел бяха против.
- Мандатът на Барак Обама изтича, каква промяна очаквате при следващия американски президент - дали ще се стопира този процес или ще се развие?
- Някои от кандидатите на Републиканската партия вече изказаха мнения по отношение на процеса на възстановяване на дипломатическите отношения между Куба и САЩ. Въпреки това народът и правителството ни запазват спокойствие. Смятам, че процесът трябва да продължи на базата на уважение към нашата независимост и суверенитет, без да се поставят условия, да се използват всички възможности за сътрудничество в различни сфери, за да се направи процесът необратим независимо от президента, когото ще изберат американските граждани.
- През 2015-а България и Куба отбелязаха 55 години от установяването на дипломатическите отношения помежду си. На какво ниво е двустранното ни сътрудничество, има ли сфери с неизползван потенциал?
- От една година съм назначен за посланик на Куба във вашата прекрасна страна. През последните години заради промените и в Куба, и в България имаше процес на отдалечаване между двете държави, въпреки че винаги са поддържали дипломатически отношения. За мен беше голяма чест и възможност по време на моя мандат да бъде отбелязана 55-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Куба и България. Посветихме усилията си на разширяването и укрепването на нашите политически и дипломатически отношения. Търсим възможности за сътрудничество и в сфери като спорт, култура, образование, наука. Промотираме бизнес възможностите в двете страни, предоставихме нашето портфолио с бизнес възможности на потенциални български инвеститори. В момента се работи по няколко двустранни спогодби.
Една от основните ни цели е да промотираме  образа на Куба в България и сегашната й реалност, която много често се изопачава от средствата за масова информация. В тази задача имаме много ценен помощник - Асоциацията за приятелство България-Куба, която през всичките години ни е подкрепяла в големите борби, които сме водили, като е представяла истинската реалност на кубинския народ и общество. В момента асоциацията има много важна задача - да разшири броя на членовете си сред многото млади българи, които обичат и се интересуват от нашата страна. От друга страна, имаме и Асоциацията на кубинци, постоянно пребиваващи в България - "Ние сме Куба". Тяхната цел е да представят кубинската музика, фолклор, история, танци, кухня.
В Куба България е много добре позната. Кубинският народ има много приятни спомени от онези времена, когато имахме политически и икономически отношения с България, както и братските, приятелски и солидарни връзки, които винаги сме поддържали между нашите народи, включително и в трудни условия. Смятам, че има много добри перспективи и условия за укрепване на нашите двустранни отношения.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ