25 Април 2024четвъртък09:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заклинания

/ брой: 10

автор:Мая Йовановска

visibility 95

Изтърколиха се близо 2 седмици от новата година, тръгна парламентът след дългата ваканция, някои партии се събудиха и започнаха с внушенията. От парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов прочете декларация, в която се казва: "Ние гледаме на държавата като гарант на сигурността. Тя е важна и за хората, и за бизнеса. Правителството на Бойко Борисов успя да постигне финансова стабилност". И още: "Кабинетът на Бойко Борисов върна България към финансова стабилност".
Думите на Цветанов, които са и официална позиция на управляващата партия, са поредният опит за внушение. Заклинания и нищо друго, защото не почиват на реалността. Чрез тях Бойкоборисовците за пореден път се опитват да създадат в главите на хората представи, които нямат нищо общо с действителното състояние нито на бизнеса, нито на обикновените българи.
В края на м.г. статистиката за пореден път отчете влошаване на бизнес климата. Анкетите показаха, че и за предстоящите месеци фирмите са със скептични очаквания. На този фон премиерът, окрилен от междинни данни за ръст на икономиката от 2,9% към едно от тримесечията на 2015 г., се изцепи, че очаква през т.г. растеж с 4,5%. Думите му предизвикаха усмивки сред бизнеса и експертите.
Годишното проучване на БСК показа влошаване на състоянието на българските фирми през м.г. И още - само 10% от работодателите са си позволили да увеличат работните заплати. Нараснала е кредитната задлъжнялост на фирмите. Сериозно са се увеличили корупцията, престъпността, сивата икономика и регулаторната тежест. Констатациите на бизнеса са пряко свързани с начина на управление на държавата. Най-много корупция има при обществените поръчки, твърдят от бизнеса. Като основна причина да се отказват от изпълнение на европроекти фирмите посочват съмненията в обективността на оценяването им. Какви са очакванията за т.г. - тежък регулаторен, фискален и енергиен натиск върху производството.
А за обикновените граждани? Нарастването на издръжката на живот изпреварва възнагражденията. Най-бедните в ЕС продължават да обедняват. Продължава и увеличаването на разходите за плащане на всевъзможни сметки. За това говори и постоянно увеличаващото се задлъжняване. Цъфнали сме, че даже и вързали от финансова стабилност.
Истината е, че финансова стабилност правителството осигури единствено за себе си с огромния заем 5,3 млрд. лв. А и май има намерение да стопи до санитарния минимум фискалния резерв, който набъбна до 11 млрд. лв. Вероятно финансова стабилност има и за фирмите, които печелят обществените поръчки и вземат европари. Толкова!
Колкото до истинското отношение на ГЕРБ към проблемите на бизнеса... Вицепремиерката Румяна Бъчварова каза, че проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис, в историята на неговото развитие в последните 25-30 години, в нелоялната конкуренция. Само дето нищо не каза за влиянието на ретроградния Меркурий. Така де. Къде обаче тук е държавата?

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ