28 Март 2024четвъртък16:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Анкара нареди арести на интелектуалци

Властите издадоха заповед за задържането на университетски преподаватели заради декларация против военните действия срещу кюрдското малцинство

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 91

Властите на турската провинция Коджаели са издали заповед за задържането на 21 преподаватели в местния университет, подписали призив към държавното ръководство на страната да прекрати насилието в югоизточната част на Турция. По данни на прокуратурата в четвъртък е започнало официално разследване, след като подписалите декларацията бяха подложени на ожесточена критика от президента Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателя Ахмет Давутоглу, които обвиниха преподавателите, че поддържат тероризма.
1128 турски и чужди учени са публикували обръщение под наслов "Ние няма да бъдем част от това престъпление", в което призовали турските власти да "прекратят клането и кръвопролитието" в югоизточната част на страната и да се върнат на масата за преговори за мирното регулиране на кюрдския проблем.
Подписалите обръщението са световноизвестни учени, сред които се откроява и известният американски философ и политически активист Ноам Чомски, които президентът на Турция Реджеп Ердоган е нарекъл "невежи". Висшият съвет по образование на Турция пък е обявил, че ще вземе мерки срещу турските учени от над 90 университета, чиито подписи стоят под призива. Преподавателите са обвинени в "публично унижение на турския народ, държавата, правителството, парламента, съда" и в "пропаганда на терористична организация".
По късно през деня 12 от тях са били задържани, съобщи агенция Аnadolu, цитирана от РИА "Новости", а полицията продължава да търси още девет души. Арестуваните учени са заподозрени за подбуждане към омраза и враждебност, насърчаване към неспазване на законите, омаловажаване на турската национална идентичност и държавните институции. Обвиняват ги също и в пропаганда в полза на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК).
Припомняме, че през декември турските власти въведоха комендантски час в редица населени от кюрди региони в югоизточната част на страната, където продължават уличните сблъсъци между силите за сигурност и забранената в страната ПКК. В тази връзка турската фондация по правата на човека съобщи за гибелта на 162 мирни жители в района на антитерористичната операция, като се започне от 16 август 2015 година.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ