27 Април 2024събота06:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лунно село

/ брой: 14

автор:Светлана Михова

visibility 1830

Eвропа отново ще заседава. Това най-много й се удава. Прави го с наслаждение. Ефектът от упражнението не ги интересува. За място на подобен вид ексцентрични удоволствия европейският елит си е създал многообразни средища, форуми, институции. Построил си е лъскави сгради в отбрани европейски кътчета.
Този път колективното удоволствие ще споделят не брюкселските мумифицирани чиновници, а пратеници свежарки от парламентарните групи в законодателните органи на всяка от 47-те страни членки. Става дума за Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, т.нар. ПАСЕ. Цялата следваща седмица в Страсбург десетки депутатите ще пасуват в заседателните зали и ще пасат в луксозните ресторанти. Ще живнат малко от смяната на обстановката във втръсналите им домашни офиси, ще споделят многословни празни речи, накрая ще напазарят. Развеселени, но със сериозно изражение, на тържествено финално заседание ще приемат няколко безсмислени декларации и ще се разотидат по живо - по здраво.
Сбирките на тази многолюдна компания се различават от заседателните церемониали в Брюксел по това, че се организират строго по график четири пъти в годината - според сезона, и са по-строго регламентирани. Важното е, че те са "независими". Решенията на Брюксел твърдо и строго се налагат, докато страсбургските се приемат безпрекословно само от най-лоялните европейци - такива като нас, българите. Но всички заедно, като изключим страните извън ЕС, държат наострено ухо към "върха" - Еврокомисията, и към "първенеца" - Берлин. Защото всеки депутат от ПАСЕ тайно и искрено завижда на колегите си от Европарламента, където келепирът е в пъти по-голям.
Този път да бъде диджей на зимния сеанс на парламентарния празник се падна на България. Така възможността още веднъж да изскочи на международния подиум получи и държавната ни глава. Там, както се полага, ще държи реч. Напоителна и безсмислена, както той си знае. Всъщност може да извади и новогодишното си обръщение, то става за всичко. По маниера на Брегович писано е и за сватби, и за погребения. Може да се очаква обаче главата да внесе и доза свежест в него. Не трябва да се забравя, че визитата в Страсбург ще премине под пресните впечатления от посещението на една от най-влиятелните фигури в американската администрация - Виктория Нюланд. Същата, която в непристойна мъжка псувня се бе заканила на Европа. Eстествено държавната ни глава няма да изтърве случая, и пренебрегвайки ранга си и престижа на държавата, ще приеме днес в София второстепенната щатска чиновничка, за да чуе лично инструкциите й.
Сега е моментът от трибуната в Страсбург да ги поднесе в по-фина и приемлива форма на европейците. Главната задача, поставена от Вашингтон - орязване на всички възможни връзки с Русия, предоставяне на САЩ пълна свобода на европейските пазари и неограничени възможности за използване на територии за разполагане на военна инфраструктура. Неслучайно преди година паневропейските депутати отнеха правото на глас и изказване на руската делегация, с което обезсмислиха участието й в сесиите на ПАСЕ. Сега се чуха гласове, че там очаквали руските колеги и били крайно изненадани, че те няма да пристигнат. Русия ще се върне в Страсбург само при равноправни условия и гаранции, че ще бъдат възстановени всичките й правомощия, заявиха в Думата. "Няма да търпим никаква дискриминация и всякакви санкции спрямо делегацията на Руската федерация са неприемливи", каза руският парламентарен шеф Сергей Наришкин. Как няма да са разочаровани паневропейците? Удоволствието е подядено. Те биха искали в присъствието на руснаците да изсипят цялото си безпричинно високомерие, а те при това да нямат право да им отговорят.
Българската държавна глава има с какво да компенсира опита на Москва да развали кефа на престижната евросбирка. Само преди три дни британският "Телеграф" извести, че "разузнаването на САЩ започва издирване на агенти на руското влияние в страните от ЕС". От дописката става ясно, че Конгресът е поръчал на директора на Националното разузнаване Джеймс Клепър да анализира възможностите на Москва за тайно финансиране на европейски партии през последните десет години с цел "подкопаване политическата цялост на ЕС" и противопоставяне на "процеса на разгръщане на американската система за ПРО в Европа".
Страсбургският събор няма да се занимава с противоречащи на европейското самочувствие теми като бежанския проблем, шантажа на Турция, насилваните германки, предстоящите холандски и британски референдуми, пропукания Шенген и други дребнотемия. Паневропейската депутация може да се хване за една извисяваща я в Космоса новина. Преди три дни новият шеф на Европейската космическа агенция Ян Вьорнер обяви планове за строеж на село на Луната. Нещо повече, идеята вече се обсъждала най-сериозно. Машалла! Както казват комшиите, скоро ще го казват и в модерна Европа. Утре вечната европейска веселба от Страсбург и Брюксел може да продължи в лунното село.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ